A murit ing. Ioan Avram, cel mai longeviv ministru în perioada comunistă. Declarație din 2019: “Când ai 22.000 MW capacitate instalată și tu gâfâi la 8000 MW este o mare problemă. Sistemul trebuie modernizat, reparat… Specialiștii sunt foarte importanți. Să mai terminăm cu politicianismul”

Publicat pe Categorii Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal A murit ing. Ioan Avram, cel mai longeviv ministru în perioada comunistă. Declarație din 2019: “Când ai 22.000 MW capacitate instalată și tu gâfâi la 8000 MW este o mare problemă. Sistemul trebuie modernizat, reparat… Specialiștii sunt foarte importanți. Să mai terminăm cu politicianismul”

Doliu în comunitatea energetică. Ioan Avram, fost  ministru al constructiilor de mașini timp de 20 de ani și  ministrul energiei alți 2 ani în perioada comunistă s-a stins din viață.  “Un reputat inginer, director la Vulcan, Reșița și cel mai longeviv ministru în vremea lui Ceaușescu.  Acum 2 ani a participat la Politehnică la momentul festiv –  100 de ani de industrie în România – unde a vorbit extraordinar 45 de minute, fiind aplaudat la scenă deschisă pentru discursul său excelent. Mulți l-au acuzat că a fost un ministru al regimului, dar cu certitudine a fost un constructor al economiei moderne. A avut vocația de a construi și a fost un excelent inginer. Un adevărat bărbat de STAT!”, a scris, pe facebook, Călin Radu Vilt, Senior Consultant la CNR-CME.

Foto: culoriletrecutului.to

“Când ai 22.000 MW capacitate instalată și tu gâfâi la 8000 MW este o mare problemă.  Sistemul trebuie modernizat, reparat… Specialiștii sunt foarte importanți. Să mai terminăm cu politicianismul”, declara anul trecut ing. Ioan Avram,  la o Conferință organizată de CNR-CME cu tema: „Industria energetică românească – trecut, prezent și viitor”.

Invitat în calitate de Speaker, fostul ministrul al energiei electrice, Ioan Avram, a vorbit despre decăderea industriei energiei din România, exprimându-și totuși încrederea în specialiști și tânăra generație care vor reuși să construiască pentru viitor. “Am văzut prognoza energetică până în 2030-2050. Cum să eficientizezi producția de cărbune când nu ai făcut investiții în ultimii 30 de ani?! Sunt absolut necesare capacități noi de producție. Cele indicate în strategie erau bifate ca proiecte și pe vremea noastră. Cele două  noi reactoare la Cernavodă, Tarnița, Grupul de Rovinari  – foarte bine. Toate acestea reprezintă un minim de investiții necesar pentru România.  Când ai 22.000 MW capacitate instalată și tu gâfâi la 8000 MW este o mare problemă. De ce această situație? Sistemul trebuie modernizat, reparat. România a avut un  avantaj: dezvoltarea industriei orizontale  pentru sprijinirea industriei energetice. Eram pe picioarele noastre. Specialiștii sunt foarte importanți. Să mai terminăm cu politicianismul”, a afirmat fostul ministru Avram, citat de InvesTenergy.

La finalul discursului, ing. Ioan Avram a făcut un apel: “Dle Iulian Iancu să începem să mai lucrăm și pentru noi. Am încredere în generația tânără. Să faceți mai mult ca noi. Să aveți știință de carte și dragoste de neam!”

Ing. Ioan Avram s-a născut la 28 iunie 1931, în satul Popeni, comuna Mirșid (județul Sălaj). Absolvent al Liceului „Matei Basarab” din București și al Institutului Politehnic din Kiev, a fost director al uzinelor „Vulcan” București și U.C.M. Reșița.  În perioada 1965 – 1985, Ioan Avram a fost ministrul Construcţiilor de Maşini, iar din 1985 a fost, timp de un an, vice-prim-ministru în Guvernul României. Între 1986 şi 1987 a fost ministru al Energiei Electrice. În ultimii ani de comunism, a fost director al șantierului naval Oltenița și director al Uzinei Faur din București.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

2 comentarii la “A murit ing. Ioan Avram, cel mai longeviv ministru în perioada comunistă. Declarație din 2019: “Când ai 22.000 MW capacitate instalată și tu gâfâi la 8000 MW este o mare problemă. Sistemul trebuie modernizat, reparat… Specialiștii sunt foarte importanți. Să mai terminăm cu politicianismul””

  1. Din partea comuniștilor de azi deplîngem moartea tov Ioan Avram, personalitate marcantă a Epocii de Aur. Transmitem sincere condoleanțe familiei îndoliate!

    Petre Ignatencu
    Președinte al Noului PCR

  2. Mare tristețe.
    Dacă am avea la conducerea ministerelor oameni pregătiți, macar la jumătate din ceea ce a reprezentat Dl. Avram, am ajunge departe…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *