Doliu în comunitatea energetică. Ioan Avram, fost ministru al constructiilor de mașini timp de 20 de ani și ministrul energiei alți 2 ani în perioada comunistă s-a stins din viață. “Un reputat inginer, director la Vulcan, Reșița și cel mai longeviv ministru în vremea lui Ceaușescu. Acum 2 ani a participat la Politehnică la momentul festiv – 100 de ani de industrie în România – unde a vorbit extraordinar 45 de minute, fiind aplaudat la scenă deschisă pentru discursul său excelent. Mulți l-au acuzat că a fost un ministru al regimului, dar cu certitudine a fost un constructor al economiei moderne. A avut vocația de a construi și a fost un excelent inginer. Un adevărat bărbat de STAT!”, a scris, pe facebook, Călin Radu Vilt, Senior Consultant la CNR-CME.

Foto: culoriletrecutului.to
“Când ai 22.000 MW capacitate instalată și tu gâfâi la 8000 MW este o mare problemă. Sistemul trebuie modernizat, reparat… Specialiștii sunt foarte importanți. Să mai terminăm cu politicianismul”, declara anul trecut ing. Ioan Avram, la o Conferință organizată de CNR-CME cu tema: „Industria energetică românească – trecut, prezent și viitor”.
Invitat în calitate de Speaker, fostul ministrul al energiei electrice, Ioan Avram, a vorbit despre decăderea industriei energiei din România, exprimându-și totuși încrederea în specialiști și tânăra generație care vor reuși să construiască pentru viitor. “Am văzut prognoza energetică până în 2030-2050. Cum să eficientizezi producția de cărbune când nu ai făcut investiții în ultimii 30 de ani?! Sunt absolut necesare capacități noi de producție. Cele indicate în strategie erau bifate ca proiecte și pe vremea noastră. Cele două noi reactoare la Cernavodă, Tarnița, Grupul de Rovinari – foarte bine. Toate acestea reprezintă un minim de investiții necesar pentru România. Când ai 22.000 MW capacitate instalată și tu gâfâi la 8000 MW este o mare problemă. De ce această situație? Sistemul trebuie modernizat, reparat. România a avut un avantaj: dezvoltarea industriei orizontale pentru sprijinirea industriei energetice. Eram pe picioarele noastre. Specialiștii sunt foarte importanți. Să mai terminăm cu politicianismul”, a afirmat fostul ministru Avram, citat de InvesTenergy.
La finalul discursului, ing. Ioan Avram a făcut un apel: “Dle Iulian Iancu să începem să mai lucrăm și pentru noi. Am încredere în generația tânără. Să faceți mai mult ca noi. Să aveți știință de carte și dragoste de neam!”
Ing. Ioan Avram s-a născut la 28 iunie 1931, în satul Popeni, comuna Mirșid (județul Sălaj). Absolvent al Liceului „Matei Basarab” din București și al Institutului Politehnic din Kiev, a fost director al uzinelor „Vulcan” București și U.C.M. Reșița. În perioada 1965 – 1985, Ioan Avram a fost ministrul Construcţiilor de Maşini, iar din 1985 a fost, timp de un an, vice-prim-ministru în Guvernul României. Între 1986 şi 1987 a fost ministru al Energiei Electrice. În ultimii ani de comunism, a fost director al șantierului naval Oltenița și director al Uzinei Faur din București.
Dumnezeu să îl odihnească în pace!
Din partea comuniștilor de azi deplîngem moartea tov Ioan Avram, personalitate marcantă a Epocii de Aur. Transmitem sincere condoleanțe familiei îndoliate!
Petre Ignatencu
Președinte al Noului PCR
Mare tristețe.
Dacă am avea la conducerea ministerelor oameni pregătiți, macar la jumătate din ceea ce a reprezentat Dl. Avram, am ajunge departe…..
Am aflat întâmplător de stingerea din viață a Ministrului Ioan Avram, la 1 octombrie anul acesta. Fiind unul din cei care au avut privilegiul să fi lucrat in preajma domniei sale, îmi fac datoria sa ii aduc omagiul cuvenit. Mi-a părut rău ca nu am apucat sa ii comunic personal cat de mult l-am respectat si prețuit, prin comparație cu toți conducătorii de industrii pe care i-am cunoscut, sau de care am auzit, înainte si după plecarea mea din Romania.
Mai jos descriu, pe scurt, un episod reprezentativ pentru puterea de cuprindere tehnica si abilitatea domniei sale de a supraviețui îndelungat si cu rezultatele excepționale cunoscute la conducerea industriei tării, in condițiile dure ale regimului trecut.
La avizarea finala a investiției “Microelectronica” la Comitetul Central, in anul 1979, Secretarul General l-a întrebat direct pe Ministrul Ioan Avram: “Care este nivelul mondial de elemente (tranzistoare, nota mea) pe o componentă integrată?”. Întrebarea era foarte amănunțită pentru conducătorul unei industrii care avea pe capul lui tot ce se putea numi mașină sau componentă, de la tranzistoare pana la locomotive si avioane. Totuși, ministrul a răspuns prompt, fără sa se uite înapoi, “16 mii de tranzistoare, tovarășe Secretar General”, care era răspunsul exact la data respectivă!
La aceeași prezentare, eu, care eram numai un director de institut de cercetare, in spatele unei multitudini de demnitari si activiști de nivel înalt (dar specialistul tehnic principal al obiectivului investiției), am avut idea neinspirata de a interveni personal… L-am asigurat pe Secretarul General ca noi vom fi capabili să ajungem la un nivel comparabil, dar nu ne vom putea face singuri si utilajele specializate necesare; acestea vor trebui sa fie importate din America sau alte țări care aveau fabricație de utilaje pentru microelectronica… După numai câteva clipe, am primit răspunsul Tovarășului: “Ce credeți dumneavoastră, tovarăși, americanii si-au adus utilajele de pe lună?” Din încurcătura in care ii adusesem pe toți, ne-a scos ministrul Avram care, cu diplomația caracteristică in asemenea situații, s-a angajat că “vom face un plan de măsuri pentru asimilarea fabricației utilajelor necesare, pe baza indicațiilor dumneavoastră”. Utilajele respective tot din import au fost aduse, până la urmă, dar fără mare pompă. După avizarea oficiala, Ministrul Avram a acționat personal, la nivelul cel mai înalt, pentru alocarea valutei necesare si pentru importul lor “pe linie speciala”, acestea fiind supuse restricțiilor de embargo ale Statelor Unite.
Mie nu mi s-a întâmplat nimic că am intervenit in fata Secretarului General fără aprobarea Ministrului. Am primit numai o morala personală: “Nici o data sa nu mai vorbești împotriva vântului!” (reproducere aproximativa…)
Că Ministrul Ioan Avram s-a stins din viată, la 90 ani, a fost un eveniment trist, dar natural. A fost chiar cu totul excepțional, fata de tensiunea înaltă la care a funcționat 20 ani la conducerea Ministerului Industriei Construcțiilor de Mașini… Că a trăit sa vadă reducerea la “fier vechi” a ce s-a creat in industria țării, sub conducerea domniei sale, cu truda si dedicarea a sute de mii de oameni, a fost de o gravitate si tristețe greu de exprimat in cuvinte.
Constantin Bulucea
Director, Institutul de Cercetare pentru Componente Electronice (ICCE), 1974-1983
Membru de Onoare al Academiei Romane
Multumesc domnule director Bulucea, pentru aducerea aminte a realizarilor din platforma Baneasa.
Sunteti un nume recunoscut in industria semiconductoarelor alaturi de echipa pe care ati condus-o, ani de zile.
Anca Florea, consilier juridic, fost sef HR la ICCE.
Nu o să mai fim ce am fost odată decât printr-o revoluție din păcate.
E dintre oamenii care lasa in urma lor o urma de nesters. Si a fost dintre cei care s-au raportate intotdeauna la interesele superioare. Cei care ma fost in perioada lui in ‘reteaua” Constructiilor de masini nu-l vom uita.