AFEER avertizează: Modificările aduse Legii 123/2012 pot crea grave prejudicii participanților la piață

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Info Legislativ
Prima Pagina Energie Electrica si termica AFEER avertizează: Modificările aduse Legii 123/2012 pot crea grave prejudicii participanților la piață
  • Asociația propune ca noua lege să fie reexaminată în Parlament, cu luarea în considerare a opiniilor exprimate de participanții la piață la momentul supunerii spre dezbatere publică

Punerea în aplicare a noilor modificări aduse Legii energiei, adoptate de Parlament, pot crea grave prejudicii participanților la piață, prin crearea premiselor unor interpretări și aplicări abuzive ori eronate, susține Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER.

IMG_9314-300x200

Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 123/2012 – Legea energiei electrice și a gazelor naturale a fost adoptată de Plenul Parlamentului și transmisă în prezent Preşedenţiei spre promulgare.

După o analiză asupra modificărilor operate la lege, AFEER își exprimă uimirea, dar şi îngrijorarea, față de modul în care s-a decis aprobarea unor amendamente, care vor produce controverse și vor crea disfuncționalități pe piața energiei. „Un demers lăudabil al Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, de a invita la consultări toți actorii pieței, a fost stopat brusc, cu explicația că va fi continuat de Ministerul Energiei, pentru ca apoi să constatăm că, peste noapte, au fost luate în dezbatere anumite propuneri venite, conform informațiilor noastre, din partea unei singure companii. Reprezentanții AFEER au participat activ la consultările organizate la Parlament pe modificarea Legii 123/2012, am venit cu propriile amendamente și constatăm acum că propunerile noastre nu numai că nu au fost luate în considerare, dar au fost aprobate modificări la lege care pot afecta grav activitatea furnizorilor de energie electrică”, a declarat Președintele AFEER, Dl. Ion Lungu.

Mai mult, reprezentanții AFEER remarcă că, în aceeași zi, Parlamentul și Guvernul au reușit să aprobe modificări diferite la Legea 123/2012. Totodată, o inițiativă legislativă a fost depusă recent la Parlament, în baza căreia furnizorii de energie electrică să fie obligați să citească lunar contorul pentru clienții casnici, AFEER exprimându-și astfel îngrijorarea cu privire la predictibilitatea și stabilitatea cadrului legal în România.

Modificările la Legea energiei, analizate de AFEER. Toți participanții la piață, nu doar producătorii, să aibă dreptul să încheie contracte bilaterale negociate direct

Una dintre modificările importante, operate în noua lege, conferă dreptul producătorilor de a încheia contracte cu alți producători, realizând un mixt energetic, în scopul de a oferta apoi energia electrică pe piața internă sau la export. Astfel, potrivit alin. 3 al art. 29, „Producătorii de energie electrică au dreptul să perfecteze contracte cu alți producători, realizând un mixt energetic, pentru a oferta pe piața internă sau la export energia electrică, în conformitate cu art. 28  și celelalte prevederi legale în vigoare“. Se remarcă că art. 28 din Legea nr. 123/2012, la care se face trimitere în mod expres, reglementează obligațiile producătorilor de energie electrică, iar lit. c a acestui text de lege prevede obligația acestora de a oferta „public și nediscriminatoriu pe piața concurențială întreaga energie electrică disponibilă“. AFEER sesisează că între cele două dispoziții menționate în lege există o incompatibilitate evidentă, în așa fel încât în niciun caz modificarea introdusă nu își va putea găsi aplicare practică, în forma actuală a textului, astfel cum a fost transmis spre promulgare.

În plus, AFEER solicită ca modificările la Legea 123/2012 să se facă în acord cu reglementările din majoritatea statelor europene, în mod echitabil, în vederea asigurării unei competiții corecte, cu reintroducerea posibilității tuturor participanților la piață, nu doar a producătorilor, de a încheia contracte bilaterale negociate direct.

O altă modificare adusă legii vizează publicarea atât a prețurilor, cât și a cantităților stabilite în urma tranzacțiilor efectuate pe toate piețele centralizate de energie electrică, iar pentru contractele de pe piața reglementată sau de export – publicarea integrală a acestora, cu precizarea că se va realiza în conformitate cu reglementările ANRE. Reprezentanții AFEER consideră că nu se justifică transmiterea acestor informații la OPCOM și obligarea acestuia de a le face publice, fiind vorba despre tranzacții derulate pe piețe pe care nu le operează. Participanții la piață transmit deja către ANRE informațiile referitoare la tranzacții, în baza regulamentului REMIT.

Totodată, reprezentanții AFEER atrag atenția asupra faptului că toate contractele încheiate în special cu partenerii externi pe baza contractului standard de furnizare a energiei agreat la nivel european (contract EFET-European Federation of Energy Traders) conțin clauze de confidențialitate, precum și sancțiuni care merg până la rezilierea contractului în caz de nerespectare a prevederilor contractuale.

O formulare vagă se regăsește în textul care vizează promovarea utilizării surselor regenerabile de energie în cel mai eficient mod, astfel încât să se obțină cel mai mic preț posibil la consummator, se precizează în comunicatul transmis de Asociație. Prețul practicat pe piață este cel care dă măsura eficienței și competitivității, fiind evident că fiecare participant la piață are ca principal obiectiv practicarea prețului cel mai mic, astfel încât o prevedere expresă în acest sens nu are o justificare evidentă, ci, mai mult, creează premisele unor posibile abuzuri ori interpretări eronate, precizează Dl. Ion Lungu, Președinte AFEER.

Referitor la modificarea adusă Legii, de menținere a unei rezerve de combustibil la un nivel suficient sau respectiv o rezervă suficientă de apă pentru îndeplinirea obligațiilor de producție și furnizare continuă a energiei electrice, care să fie remunerată conform cu reglementările în vigoare, AFEER atrage atenția că o astfel de propunere este de natură să genereze creșterea prețurilor la consumatorul final, aceeași activitate urmând a fi plătită de două ori. Costurile care rezultă din această obligație sunt deja incluse în prețul de vânzare a energiei electrice practicate de către fiecare producător.

În ce privește introducerea prevederii conform căreia: “Siguranţa SEN –asigurarea continuităţii în alimentare de către operatorul de transport şi de sistem a unui mixt de producere şi a serviciilor tehnologice de sistem, astfel încât să poată fi suplinită ieşirea din funcţie a oricărei capacităţi energetice, fără a se deconecta consumatori de la reţea“, menționăm că aceasta vine în contradicție cu regulile europene, deoarece OTS (operatorul de transport şi de sistem) nu are dreptul să se implice în activitatea de producere a energiei electrice.

Luând în considerare aspectele semnalate, AFEER propune ca Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 123/2012 – Legea energiei electrice și a gazelor naturale să fie reexaminată în Parlament, cu luarea în considerare a opiniilor exprimate de participanții la piață la momentul supunerii spre dezbatere publică a proiectului de lege. Totodată, insistă asupra necesității adoptării unei reglementări secundare complete și clarificatoare, care să acopere în mod justificat și echitabil aspectele semnalate.

În final, AFEER face un apel la un demers comun pentru o funcționare optimă a pieței de energie electrică, cu aprecierea că este esențial ca toți participanții implicați în acest domeniu, alături de organele competente și de autoritatea de reglementare, să coopereze pentru a beneficia de cel mai bun cadru legislativ posibil.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.