AFEER cere Ministerului Economiei să clarifice de urgență situația exceptărilor de la plata certificatelor verzi

Publicat pe Categorii Energie, Opinii / Analize, Regenerabile
Prima Pagina Energie AFEER cere Ministerului Economiei să clarifice de urgență situația exceptărilor de la plata certificatelor verzi

Furnizorii de energie electrică din România se confruntă cu dificultăți din cauza lipsei de decizie a autorităților, care, mai mult, recurg la interpretări diferite ale reglementărilor legislative, susține Asociația Furnizorilor de Energie electrică din România – AFEER.

IMG_9314

Dacă, până cel târziu la mijlocul lunii februarie, nu se vine cu o precizare clară privind momentul aplicării acordurilor, furnizorii clienţilor, care beneficiază de exceptare, se vor afla în câteva situaţii extrem de nefavorabile acestora: fie achiziţionează un număr mai mare de CV-uri, luând în considerare exceptarea conform comunicatului ANRE (exceptare valabilă de la data emiterii acordului), iar clientul cu acord de exceptare refuză plata surplusului de CV-uri, considerând valabilă comunicarea Ministerului Economiei, care a precizat, într-o informare către presă, că se acordă această exceptare pentru întreg anul 2015; fie achiziţionează CV-uri conform informării clientului exceptat, dar este sancţionat de către ANRE pentru neîndeplinirea cotei obligatorii privind achiziţia de CV-uri, se menționează într-un comunicat de presă transmis de Asociație.

AFEER s-a adresat Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri cu solicitarea de a comunica de urgență interpretarea oficială a prevederilor art. 3 alin. (1) din HG nr. 495/2014, referitoare la momentul aplicării acordurilor de exceptare la plată a certificatelor verzi (CV) pentru marii consumatori de energie electrică, emise pe parcursul anului 2015.

“De aceea este absolut necesară poziția Ministerului Economiei cu privire la momentul aplicării acordurilor de exceptare emise pe parcursul anului 2015, astfel încât furnizorii să poată evita riscurile de reglementare. Avem nevoie de o interpretare clară a legislaţiei, să știm exact de când și cum se aplică acordurile de exceptare”, afirmă Ion Lungu, Președinte AFEER.

Plecând de la această situație, AFEER solicită ca, pe viitor, reglementările secundare să reflecte cât mai clar legislația primară și că o vor transpune în practică fără a lăsa loc de interpretări. “Sunt o serie de lucruri insuficient de clar definite în legislația primară, iar actorii din piață se așteaptă ca reglementările secundare să fie  clare, să nu mai lase loc la interpretări”, precizează Lungu.

Totodată, AFEER atrage atenția autorităților asupra riscului legislativ, ca urmare a numeroaselor modificări operate în domeniul energiei electrice. “Au apărut numeroase schimbări în legislație, primară și secundară, unul dintre argumentele des invocate de autorități fiind legat de eliminarea corupției. Vom asista la alte modificări legislative importante la Legea energiei. Considerăm că se pot găsi soluții mult mai bune și corecte, care să nu distorsioneze piața”, mai spune președintele AFEER.

Apreciind demersul susținut al Comisiei pentru Industrii şi Servicii a Camerei Deputaților, care a reacționat la solicitările pieței şi a demarat dezbaterile cu privire la modificarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, AFEER a transmis observații/propuneri, reiterând necesitatea reluării contractelor bilaterale directe, în acest context al modificării legislației primare. Astfel, AFEER solicită modificarea articolelor 23 și 28 din Legea energiei, în sensul reintroducerii posibilităţii încheierii contractelor bilaterale negociate direct pe piaţa angro de energie electrică. Totodată, Asociația vine cu observații asupra articolelor supuse dezbaterii spre modificare, bazate pe urmatoarele principii: respectarea prevederilor directivelor Uniunii Europene, astfel încât România să nu se afle în situația de a fi sancționată ca urmare a nepreluării/preluării incorecte sau incomplete a acestora, respectiv reguli echitabile aplicate tuturor participanților la piața de energie electrică, în conformitate cu practicile UE în domeniu.

Alte propuneri transmise de Asociație vizează modificarea unor articole referitoare la drepturile și obligațiile furnizorilor și ale clienților finali de energie electrică.

AFEER dorește o viziune și o abordare realistă în cadrul Strategiei Energetice a României

 AFEER salută inițiativa Ministerului Energiei de realizare a Strategiei Energetice a României cu aplicabilitate în perioada 2016-2030 și în perspectiva anului 2050, prin organizarea unei dezbateri publice, respectiv a unui amplu proces de consultare în acest sens. „Asociația noastră a pledat, în permanență, în favoarea unei strategii energetice, pe care o considerăm o necesitate pentru viitorul economic al României. Nutrim speranța și încrederea că noua strategie va reflecta principalele direcții de dezvoltare a sectorului energetic pentru intervalul menționat și, totodată, să întrunească consensul politic, astfel încât, pe viitor, să nu mai asistăm la schimbări în strategie după alegeri în plan politic”, a declarat Ion Lungu, insistând asupra necesității securizării Strategiei Energetice printr-un act normativ.

Mesajul AFEER pentru autorități este “să se definească o viziune realistă în cadrul Strategiei Energetice”, să se știe ce se dorește de la sistemul energetic, care sunt direcțiile, clare, pe care statul român le susține. În paralel, să se lucreze la stabilitatea și predictibilitatea legislativă, astfel încât investitorii să aibă încredere în sistemul legislativ, în mediul de afaceri românesc.

AFEER, prin reprezentanții și specialiștii săi, își oferă sprijinul în realizarea Strategiei Energetice, cu speranța că, printr-un efort comun al autorităților și participanților la piața de energie, aceasta va fi un succes.

AFEER este o organizaţie interprofesională non profit, independentă şi neguvernamentală, înfiinţată la sfârşitul anului 2006 şi care cuprinde, în prezent, un număr de 47 de membri, furnizori licenţiaţi şi activi pe piaţa de energie electrică din România, furnizori al căror portofoliu de clienți acoperă peste 90% din consumul de energie al țării.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.