AFEER, despre inițiativa ANRE de a defini contractele pe termen lung ca fiind acelea cu durată egală sau mai mare de o lună: Se deschid noi oportunități pentru piața de energie, prin flexibilizarea tranzacțiilor la nivel angro

Publicat pe Categorii Business, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport AFEER, despre inițiativa ANRE de a defini contractele pe termen lung ca fiind acelea cu durată egală sau mai mare de o lună: Se deschid noi oportunități pentru piața de energie, prin flexibilizarea tranzacțiilor la nivel angro
  • Demersul Autorității vine și la recomandarea Comisiei Europene

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE intenționează să clarifice noțiunea de contracte de furnizare energie pe termen lung. În proiectul de Ordin privind modificarea Ordinului 65/2020 al ANRE, lansat în dezbatere publică, se arată că ”prin contract de furnizare pe termen lung se înțelege orice contract cu durata de livrare mai mare sau egală cu 1 lună”.

Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER susține, într-un comunicat, că a luat cunoștință cu satisfacție de inițiativa Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei – ANRE de a modifica legislația secundară pentru a clarifica noțiunea de contracte pe termen lung menționată în Regulamentul 2019/943 al Parlamentului European și al Consiliului privind piața internă de energie electrică. Astfel se deschid pentru piața de energie electrică din România noi oportunități, prin flexibilizarea tranzacțiilor la nivel angro, stabilite între operatorii din piață, precizează AFEER.

”Este un important pas înainte pe care îl face ANRE. Ordinul anterior, 65/2020, definea contractul pe termen lung ca fiind cel încheiat pe o perioadă de minim un an. Noua definire se apropie mai mult de ce consideră Uniunea Europeană prin acest termen. Încă din anul 2016, Parlamentul European arăta, în Regulamentul 1719, că termen lung înseamnă ”înainte de intervalul de timp al pieței pentru ziua următoare”. Sunt convins că, odată cu dezvoltarea pieței interne, a creșterii flexibilității și lichidității acesteia, ANRE va continua, în cel mai scurt timp posibil, actualizarea legislației interne, astfel încât aceasta să o reflecte întocmai pe cea europeană”, declară Ion Lungu, președintele AFEER.

AFEER apreciază că, prin modificarea Ordinului 65/2020, se preia în legislația internă o prevedere importantă a Regulamentului Parlamentului European 943 din 2019 și a Directivei 944 din același an, în care se arată că prețurile se formează în funcție de cerere și ofertă, iar normele pieței încurajează formarea liberă a prețurilor și evită acțiunile care împiedică formarea prețurilor în funcție de cerere și ofertă.

Demersul ANRE vine și la recomandarea Comisiei Europene, care a transmis Autorității, în data de 26 ianuarie, o scrisoare în care se arată că ”trebuie evitat ca definirea contractului de furnizare pe termen lung să inducă o restricție inutilă asupra pieței și încurajează acordarea permisiunii de a se realiza tranzacții cu perioadă de livrare mai mică de un an în afara burselor (piețelor centralizate/organizate)”, potrivit Notei de fundamentare a proiectului de Ordin.

”Constatăm cu satisfacție că ANRE a luat în considerare, la elaborarea noului Ordin, o solicitare a AFEER, în care am prezentat măsuri necesare flexibilizării pieței de energie electrică”, mai spune  Ion Lungu.

Noul Ordin al ANRE are implicații benefice și asupra pieței de echilibrare, în privința aplicării intervalului de decontare al dezechilibrelor de 15 minute. De altfel, într-un alt proiect de Ordin, se prevede modificarea ordinelor ANRE care conțin referiri la intervale de tranzacționare/livrare/decontare cu durata de o oră, în sensul modificării, prin utilizarea sintagmei ”interval de decontare” și stabilirea duratei acestui interval la 15 minute.

”Interpretările restrictive din legislația internă a legislației europene au menținut teama cparticipanților la piața angro de a încheia contracte bilaterale negociate direct, care ar permite ca tranzacțiile să se stabilească la un interval de 15 minute pentru orice perioade de livrare. Prin noile modificările operate de ANRE la mai multe Ordine sunt convins că va crește flexibilitatea și lichiditatea pieței energiei electrice, inclusiv în ceea ce privește ajustarea dezechilibrelor la 15 minute. De altfel, începând din 11 februarie 2021, produsul de 15 minute este disponibil pe granița dintre România și Ungaria în cadrul cuplării unice a piețelor intrazilnice. Așa cum menționau și reprezentanții OPCOM, această nouă facilitate va duce la creșterea oportunităților pentru participanții la piață de a-și ajusta pozițiile comerciale pe piața intrazilnică mai aproape de livrarea fizică, sporind, în acest fel, beneficiile tranzacționării energiei electrice și reducând costurile acestora cu dezechilibrele în cazul abaterilor de la program. Astfel, în final, toate aceste modificări ale legislației secundare vor conduce la prețuri mai competitive pentru consumatori, casnici și industriali”, a mai spus Ion Lungu, președinte AFEER.

Despre AFEER

Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România, în calitate de organizație profesională non profit, independentă și neguvernamentală, înființată în anul 2006, cuprinde, în prezent, un număr de 36 de membri, furnizori și traderi licențiați și activi pe piața de energie electrică, care asigură furnizarea energiei electrice atât către consumatori persoane fizice, cât și către IMM-uri și consumatori din toate categoriile de agenți economici care activează în România, cu o cotă de piață de circa 90% din consumul final de electricitate.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *