AFEER insistă pentru reducerea sau scutirea de la plata TVA a energiei și gazelor naturale și scutirea de la plata accizei. Sunt măsuri recomandate de Comisia Europeană, care vor reduce factura la consumatori. NU pentru plafonarea prețului și/sau amânarea plății facturilor

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Opinii / Analize
Prima Pagina Energie Electrica si termica AFEER insistă pentru reducerea sau scutirea de la plata TVA a energiei și gazelor naturale și scutirea de la plata accizei. Sunt măsuri recomandate de Comisia Europeană, care vor reduce factura la consumatori. NU pentru plafonarea prețului și/sau amânarea plății facturilor

Asociația Furnizorilor de Energie din România – AFEER insistă la autorități să decidă reducerea sau scutirea de la plata TVA a energiei și gazelor naturale și scutirea de la plata accizei argumentând că sunt măsuri recomandate de Comisia Europeană, care vor reduce factura la consumatori.

AFEER își reiterează poziția și susținerea noastră, susținând că este nevoie urgentă de soluții atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, însă impactul acestora trebuie corect evaluat. ‘Măsuri precum plafonarea prețului și/sau amânarea plății facturilor de către consumatori, desi pe perioada aplicarii pot constitui un sprijin aparent pentru consumatorii carora li se vor aplica, nu sunt cele mai potrivite și benefice deoarece acestea vor crea efecte nocive, în lanț, după aplicare. Spunem acest lucru deoarece consumatorii care își vor amâna obligațiile de plată a energiei electrice și/sau a gazelor naturale din perioada următoare, vor ajunge în situația de a acumula sume mari de plată care se vor adăuga consumului anului viitor. În plus, am văzut cu toții că o astfel de măsură, de amânare a plății facturilor, care s-a aplicat pe perioada stării de urgență, nu a rezolvat situația. Din contră, a condus la reeșalonări la plată pentru consumatori și mari dificultăți de cash flow pentru furnizori’, se precizează într-o informare de presă transmisă de Asociație.

În plus,susține AFEER, neîncasarea sumelor aferente de la clienții finali se va resimți în cascadă asupra tuturor părților implicate pe lanțul de alimentare, având în vedere că circa 90% din contravaloarea sumelor încasate de furnizori de la clienții finali reprezintă sume în transfer (costuri pass-through) către operatorii de distribuție, operatorul de transport și producători. Furnizorii sunt cei care, deși își asumă toate riscurile legate de alimentarea cu energie într-un context de piață extrem de dificil, vor fi grav afectați de aceste măsuri încasând mai puțin, dar rămân cu obligația plăților în avans pentru achiziția de gaze naturale și energie electrică, și a celor către operatorii de retea, cât și la bugetul de stat . Furnizorii de energie electrică și gaze naturale vor fi cei mai afectați; se poate ajunge în scurt timp la situații de insolvență și faliment în rândul acestora, cu efecte directe negative asupra consumatorilor și în piața de energie. Și rămâne întrebarea, dacă aceștia vor ajunge în aceste situatii, cine și la ce preț va asigura furnizarea de utilități?

AFEER a venit, în sprijinul autorităților, cu propuneri concrete pentru scăderea facturii consumatorilor. Reducerea sau scutirea de la plata TVA a energiei electrice și a gazelor naturale, scutirea de la plata accizei și acoperirea parțială a facturii de utilități prin aplicarea urgentă a Legii privind consumatorul vulnerabil sunt, în continuare, propunerile asociației pentru diminuarea imediată a facturii consumatorilor.

Reprezentanții AFEER constată, cu bucurie, că măsurile propuse de AFEER se regăsesc în pachetul de măsuri anunțat de Comisia Europeană și își exprimă speranța că si autoritățile din Romania vor lua în calcul aceste măsuri pentru a fi aplicate, masuri care vor reduce factura la consumatori în mod concret. În plus, reducerea sau scutirea de la plata TVA a energiei va avea un impact indirect la toți consumatorii, creșterea prețului la produsele finale urmând să fie diminuată.

Asociația Furnizorilor de Energie din România – AFEER a luat act de măsurile comunicate de Comisia Europeană, pe care statele membre UE pot să le aplice pentru a reduce impactul creșterii explozive a prețurilor la energie. Rămâne la latitudinea autorităților din fiecare țară ce măsuri din setul prezentat de Comisia Europeană vor decide să fie aplicate, funcție de politicile proprii. 

Despre AFEER

Asociaţia Furnizorilor de Energie din România, înfiinţată în anul 2006, cuprinde, în prezent, un număr de 35 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi şi activi pe piaţa de energie electrică, care asigură furnizarea energiei electrice atât către consumatori persoane fizice, cât şi către IMM-uri şi consumatori din toate categoriile de agenţi economici care activează în România, cu o cotă de piaţă de circa 90% din consumul final de electricitate.

După 15 ani de la înființare, AFEER a decis să-şi extindă activitatea şi să vină şi în sprijinul furnizorilor de gaze naturale, alfel spus, al furnizorilor de energie. Până în prezent, 12 companii membre ale asociației au optat pentru statutul de membru multiplu (energie electrică și gaze naturale).

AFEER își dorește să fie o voce puternică, competentă şi unitară a profesioniștilor din companiile care alimentează milioane de consumatori cu energie electrică şi gaze naturale, în condiţii de siguranţă şi fiabilitate. Angajamentul asociației este pentru dezvoltarea unei pieţe de energie sănătoase, a unui mediu de afaceri transparent şi asigurarea unei informări corecte a consumatorilor de energie electrică și gaze naturale.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.