Furnizorii sunt preocupați de securizarea contractelor. “Unii dintre participanţii la piaţă denunţă unilateral contractele. Nu este un lucru corect. Poate produce multe perturbări în piață”, a declarat Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER, în cadrul conferinței „Cooperarea inter-instituțională în beneficiul mediului de afaceri și consumatorilor”, organizată de Consiliul Concurenţei.
Potrivit acestuia, dacă anul trecut au fost vânzători care au renunţat la contracte, în anii anteriori, precum şi anul acesta cumpărătorii sunt tentaţi să denunţe unilateral contracte; tentaţiile depind de cum se mişcă piaţa în comparaţie cu anul anterior. „Trebuie să găsim o soluție prin care să securizăm contractele, pe toate platformele care funcționează în România. Adică, cel care denunță contractul să plătească efectele pe care le produce. Aș ruga ANRE să introducă acest lucru în toate contractele avizate de dânşii”, a mai spus Lungu, adăugând că ar trebui introduse elemente prin care contractele să fie mai flexibile, astfel încât să se mărească lichiditatea în piață. În prezent, din cauza reglementărilor, primare şi secundare, producătorii cu capacităţi instalate peste 3 MW, trebuie să vândă toată producţia pe platformele administrate de Opcom, la preţuri şi cantităţi fixe, ceea ce induce o mare rigiditate la vânzările angro de energie electrică.
Pe de altă parte, preşedintele AFEER este de părere că trebuie să existe o proporţionalitate echilibrată între piaţa spot (Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU) şi cea la termen. „Anul trecut, cei care au avut contracte pe termen lung au câștigat, dar anul acesta au pierdut. Dacă ar fi o proporție de 70-75% contracte pe termen lung și restul pe piața pentru ziua următoare, probabil că ar fi o variantă rezonabilă”, a mai spus domnul Lungu.
Dlui. I. Lungu , Presedintele AFEER si bunul meu prieten . La asta ne asteptam inca din oct.- nov anul trecut , cind furnizorii se bateau sa cumpere scump si producatorii erau in competitie cine vinde mai mult si mai scump . Cind cu un an inainte treceam printr-o criza , ianuarie – februarie si iulie-iulie 2017 , si preturile o luasera razna furnizorii au reziliat contracte de furnizare pe care nu le puteau onora . Furnizorii aveau dreptate ! Acum e apa, e soare si se pare ca bate si vintul , consumatorii vor preturi mai mici in corespondenta cu evolutia PZU . Consumatorii au dreptate. Dl. Lungu spunea atunci ca furnizorii au pariat gresit si trebuie sa plateasca factura strategiilor lor gresite . Din consecventa dl. Lungu ar trebui sa spuna ca astazi Consumatorii trebuie sa plateasca factura . Dar, NU . Domnia sa spune ca ANRE trebuie sa securizeze contractele . Fals dle. Director General Presedinte . ANRE nu face contractele de furnizare si nu le securizeaza . Asa e viata uneori pierzi , alteori nu cistigi ! Dar surpriza, propuneti o varianta pe care subsemnatul o folosea cu multi ani in urma . Contracte partial fixe , partial PZU . Ma bucur ca ati ajuns la aceasta concluzie . Altadata o refuzati si ca posibilitate . Spuneati e riscata si nu da stabilitate . Bine ati venit in clubul nostru dle. Director General Presedinte .