Alarmant! Dispar din ce în ce mai mulți furnizori de energie și gaze naturale. Chiar dacă a înăsprit legislația, ANRE continuă să retragă, la cerere, licențe ale operatorilor

Publicat pe Categorii Business, Esential, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Alarmant! Dispar din ce în ce mai mulți furnizori de energie și gaze naturale. Chiar dacă a înăsprit legislația, ANRE continuă să retragă, la cerere, licențe ale operatorilor

Alarmant! Dispar din ce în ce mai mulți furnizori de energie, mai ales de gaze naturale, de pe piața energiei… Specialiștii avertizează că vom asista la insolvențe și falimente în masă ale furnizorilor, ce vor afecta și activitățile de producere, distribuţie, transport și, în final, vor impacta consumatorii.

Surse guvernamentale ne-au spus că ANRE a prezentat autorităților o notă privind situația alarmantă a furnizorilor de energie electrică și gaze naturale, din care reiese că numărul operatorilor – în special, cei mici și mijlocii – care riscă insolvența și falimentul este foarte mare. Și furnizorii mari, cu statut de FUI, se confruntă cu probleme pe măsură, spun sursele noastre.

Vrea, nu vrea, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE continuă să retragă, la cerere, licențe ale furnizorilor de energie electrică și gaze naturale. Situația a devenit explozivă pe piața energiei și gazelor naturale, este fierbere și îngrijorare în rândul furnizorilor, cât și a clienților acestora. Numărul furnizorilor care nu-și mai permit să continue business-ul este din ce în ce mai mare și chiar dacă Autoritatea a operat modificări majore în regulamentul de acordare a licențelor de furnizare, în luna noiembrie a anului trecut, astel încât să nu mai permită operatorilor care au clienți să renunțe la licențele de furnizare, fenomenul ia amploare în contextul creșterii explozive a prețurilor, precum și a legislației de compensare a facturilor și de plafonare a prețurilor în această iarnă.

Potrivit unei analize a Asociației Energia Inteligentă, dacă anul trecut peste 80 de furnizori ofertau gaze naturale, în prezent doar 20 de furnizori mai ofertează gaze naturale tuturor consumatorilor casnici, pe Comparatorul de preț al ANRE.

Dacă noul regulament ANRE nu le mai permite și sunt furnizori deciși să renunțe la business, aceștia pot să nu mai plătească garanția pentru echilibrarea sistemului, situație în care Transgaz le va refuza accesul la punctul virtual de tranzacționare și, ca urmare, Autoritatea are obligația să  le retragă licența de furnizare. Astfel se explică ieșirile din piață a multor furnizori în ultima perioadă…

Vedem pe Ordinea de zi a Comitetului de reglementare al ANRE mai multe proiecte de decizie si raport privind retragerea licenței atât pentru furnizori de energie, cât și de gaze naturale. Astfel, în ședința programată pentru data de 19 ianuarie, Comitetul de reglementare urmează să aprobe, la solicitarea operatorilor, Proiectul de decizie si raport privind retragerea Licenţei nr. 1715 pentru activitatea de furnizare a energiei electrice, acordate prin Decizia preşedintelui ANRE nr. 2483/12.11.2014, societăţii IMPERIAL DEVELOPMENT SRL și Proiectul de decizie si raport privind aprobarea retragerii Licenţei nr. 1816 de furnizare a gazelor naturale societăţii OLIGOPOL S.R.L.

Furnizorul de energie Imperial Development SRL este controlat de omul de afaceri clujean Radu Vlas, care este și patronul Ardeal Construct, cunoscut ca apropiat al primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. Imperial Development SRL este parte a unui grup de firme, principalele activități ale societății fiind producerea de energie electrică din surse regenerabile și furnizarea energiei electrice, se specifică pe site-ul companiei.

Compania brașoveană Oligopol, deținută de omul de afaceri Ioan Olaru,  a decis să se retragă de pe piața furnizării gazelor în urma creșterii prețurilor, solicitând ANRE retragerea licenței de furnizare a gazelor, acordată inițial în urmă cu aproape 16 ani, la sfârșitul anului trecut. Compania deține în concesiune rețelele de distribuție a gazelor naturale din localitățile Feldioara (Brașov) și Micfalău (Covasna). Oligopol SRL, înființată în 1991, a terminat anul 2020 cu un profit net de circa 49.000 lei, la o cifră de afaceri de peste 3,6 milioane lei, și cu un număr mediu de 23 de angajați, potrivit datelor raportate la Ministerul Finanțelor Publice (MFP). Grupul lui Ioan Olaru are afaceri în construcții, imobiliare, fabricarea lemnului și a materialelor de construcții, precum și turism.

De altfel, în decembrie 2021, ANRE a stabilit ca furnizarea gazelor naturale, pentru locurile de consum ale clienților finali ai operatorului OLIGOPOL să fie asigurată, în regim de ultimă instanță, de către ENGIE Romania S.A., în calitate de furnizor de ultimă instanță.

Deciziile de renunțare la licențe a mai multor operatori la sfîrșitul anului trecut au pus mare presiune pe marile companii, cu statut de FUI,. Engie România a devenit, într-un timp foarte scurt – potrivit datelor de pe site-ul propriu – FUI pentru clienții furnizorilor PROGAZ P&D S.A., GECABUILD S.R.L.,TULCEA GAZ S.A., AROVI ENERGY S.R.L., RESTART ENERGY ONE S.A., SALGAZ S.A., MEHEDINȚI GAZ S.A., RES ENERGY SOLUTIONS S.A., OLIGOPOL S.R.L., ELECTRIC & GAS POWER TRADE S.R.L.,GAZ VEST S.A. Potrivit unei situației din decembrie, ENGIE România preluase circa 60.000 clienți în regim de furnizor de ultimă instanță de la 8 companii ce activau în domeniul furnizării de gaze naturale.

Citește și: https://www.investenergy.ro/din-ciclul-unde-dai-si-unde-crapa-continua-asaltul-de-clienti-preluati-in-regim-de-furnizor-de-ultima-instanta-de-engie-romania-circa-60-000-clienti-proveniti-de-la-8-furnizori/

.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *