Dobra, şeful Alro, la 50 de ani: Vrem ca o parte din uzină să fie verde! Promovăm produse high tech cu utilizarea energiei verzi

Publicat pe Categorii Esential, Flux energetic
Prima Pagina Actual Esential Dobra, şeful Alro, la 50 de ani: Vrem ca o parte din uzină să fie verde! Promovăm produse high tech cu utilizarea energiei verzi

alro 1
Unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală şi de Est – Alro împlineşte 50 de ani de la începutul producţiei de aluminiu la Slatina. Sute de persoane au vizitat fabrica, care şi-a deschis porţile luni, 29 iunie, pe durata a patru ore. Cu investiţii de peste 500 de milioane de dolari pentru modernizarea și creșterea eficienței operațiunilor, Alro a juns să devină un producător major de aluminiu în Europa Centrală, se mândreşte Directorul General, Gheorghe Dobra.

La moment aniversar, reprezentanţii Alro şi-au făcut bilanţul, declarându-se mulţumiţi de rezultate şi au prezentat planurile de viitor. Va continua modernizarea operaţiunilor, cu un buget de 59 de milioane de dolari pentru 2015, ce vizează creșterea eficienței unității, precum și a capacității de reciclare, împreună cu extinderea portofoliului de produse.

Totodată, Alro continuă investițiile pentru reducerea dependenței energetice prin creșterea eficienței, precum și prin creșterea capacității de procesare a deșeurilor din Turnătoria Eco, având o țintă de 50.000 de tone/an. “Suntem lideri în eficienţa energetică. Am redus consumul energetic de 3 până la 10 ori în sectoarele de activitate”, a declarat Dobra, cu precizarea că Alro este cel mai mare consumator de energie electrică din România, fiind un grup integrat fără energie. În 10 ani, consumul de energie s-a redus cu circa 1 MW/tonă, ajungând la cel mai mic consum pe tona de aluminiu.

alro 4
Există interes pentru energia regenerabilă, a precizat Dobra, refuzând să ofere detalii despre un proiect al Alro. El a menţionat totuşi că se promovează produse high tech, utilizându-se energie verde. O parte din uzină, vrem să fie verde, a mai spus Directorul General al Alro.

În prezent, Alro exportă 70% din producţia de aluminiu primar în Uniunea Europeană, Serbia şi Turcia, respectiv 95% din producţia aluminiului prelucrat, în Uniunea Europeană, SUA şi Israel. Reprezentanţii Alro şi-au propus să crească ponderea produselor cu valoare adăugată mare de la 20% din total, cât este acum, la 30% în următorii ani.

Dobra a semnalat faptul că industria din România nu ştie să prelucreze ce produce Alro.. ”Componentele ajung la furnizori auto, iar mai departe se găsesc pe foarte multe maşini, camioane. Valoarea unor bări este cât o maşină medie datorită aliajelor din care sunt formate”, a declarat şeful Alro, cu ocazia unei conferinţe ce presă.

alro2
Oful celor de la Alro rămâne partea de producţie de energie, care lipseşte, în condiţiile în care energia este 35% din costul pe tona de aluminiu. Dobra a reamintit problemele cu energia din ultimii patru ani din cauza costurilor cu energia regenerabilă şi a taxei de cogenerare, Alro plătind în total 160 de milioane de euro. ”În ultimii patru ani am trecut printr-o perioadă foarte grea din cauza eco-taxelor, am plătit 160 de milioane de euro. Acum, după reducecerea cotei de certificate verzi, suntem pe picior de egalitate cu competitorii noştri din Europa”, a spus Dobra.

Alro este controlată de către grupul Vimetco, deţinut de către oligarhul rus Vitali Machitsky şi are 2.500 de angajaţi la Slatina.


Publicat de

C. T.

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *