Operațiunea “contorizarea inteligentă” continuă. ANRE publică calendarul de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice la nivel național pentru perioada 2019 – 2028. Ce obligații au distribuitorii concesionari

Publicat pe Categorii Business, Esential, Furnizare / Distributie / Transport, Info Consumatori, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Operațiunea “contorizarea inteligentă” continuă. ANRE publică calendarul de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice la nivel național pentru perioada 2019 – 2028. Ce obligații au distribuitorii concesionari
 • Operatorii vor publica, pe paginile proprii de internet, lista localităților și numărul de locuri de consum pentru care se va realiza implementarea contoarelor inteligente în fiecare an din perioada menționată

ANRE a publicat proiectul privind calendarul de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice – SMI la nivel național pentru perioada 2019 – 2028, in baza propunerilor primite de la operatorii de distribuție a energiei electrice concesionari (OD).

Conform calendarului, e-Distributie Muntenia va instala in cursul anului 2019 inca 79.055 contoare inteligente, astfel ca va realiza o cota de 16% din totalul utilizatorilor. Pana in 2028, compania ar trebui sa aiba instalate SMI la 775. 405 clienti, un procent de 65% din totalul utilizatorilor.

La e-Distributie Banat,  la 49.727 clienti vor fi instalate SMI in 2019, urmand sa se atinga un procent de 15% din total clienti. In 2028, numarul clientilor care vor detine contoare inteligente ar urma sa fie 488.727 (60% din total clienti companie). e-Distributie Dobrogea va avea contoare inteligente la 42.414 clienti in 2019 (18%) si 411.466 in 2028 (70%).

Companiile de distributie ale Enel au instalat pana la finele anului 2018 peste 500.000 contoare inteligente.

Distributie Energie Oltenia va instala contoare inteligente la 10.189 clienti in 2019, un procent de doar 2% din total, urmand ca acesta sa creasca la 41% in 2028 si sa se ajunga la un total de 600.187 clienti integrati in SMI. Delgaz Grid – 17.572 clienti dotati cu contoare inteligente in 2019 (20%) si 397.464 clienti la finele anului 2028. Un procent final de 45%.

SDEE Muntenia Nord se va prezenta cu 9.979 clienti contorizati inteligent in acest an, un procent de numai 1% din total clienti, urmand ca pana in 2028, acesta sa creasca la 35%. La finele anului 2028 se va ajunge la 451.663 clienti integrati in SMI. SDEE Transilvania Nord – 9.412 clienti integrati in SMI in 2019 ( 3% din total). La finele anului 2028 ar urma sa fie 403.242 clienti contorizati inteligent (33%). Si la SDEE Transilvania Sud, numarul clientilor dotati cu contoare inteligente in 2019 este stabilit la 2.553, un procent de 2% din total clienti. In 2028 ar urma sa fie 506.276 clienti integrati in SMI (39%).

Calendarul realizat de ANRE ne arata evolutia contorizarii inteligente in Romania, care sunt distribuitorii concesionari care s-au grabit sa-si integreze clientii in SMI si care nu. Odata aprobat proiectul Autoritatii, contorizarea inteligenta devine obligatorie, astfel ca toti operatorii de distributie vor trebui sa se achite de obligatii impuse de reglementator.

Cum s-au prezentat distribuitorii la ANRE:

e-Distribuție Muntenia, e-Distribuție Banat, e-Distribuție Dobrogea

 • zone cu densitate mare de contoare depreciate;
 • zone cu pierderi mari (tehnice și nontehnice);
 • zone în care au fost înregistrate, de-a lungul timpului, numeroase probleme cu citirea contoarelor;
 • asigurarea unor condiții tehnice unitare pentru protecția antifraudă la scara întregii rețele din zona de concesiune.

Distribuție Energie Oltenia

 • ierarhizarea și selectarea zonelor de implementare s-a realizat în funcție de rezultatul pozitiv al analizei cost-beneficiu;
 • ierarhizarea zonelor de implementare pentru realizarea selecției zonelor incluse în calendarul de implementare s-a realizat având în vedere nivelul pierderilor tehnice și nontehnice, nivelul cheltuielilor cu citirea contoarelor și al cheltuielilor cu deconectarea-reconectarea;
 • din rațiuni de topologie a rețelei și optimizarea comunicației de date de la contor la centrul de colectare, stocare și prelucrare a datelor, s-a realizat analiza pe grupe de zone de implementare care urmăresc interconectarea posturilor de transformare (buclarea zonelor).

Delgaz Grid

 • la selectarea zonelor incluse în calendarul de implementare s-a avut în vedere închiderea zonelor în care s-au făcut instalări de SMI în cadrul proiectelor pilot și programelor de implementare desfășurate în perioada 2014 – 2018 prin integrarea locurilor de consum la care în perioada respectivă nu s-a realizat instalarea contoarelor integrabile din diverse cauze;
 • zone cu pierderi comerciale mai mari de 0,08 MWh/an/loc de consum;
 • zone cu risc mare de consum fraudulos;
 • abordarea coordonată la nivel regional/PT pentru asigurarea continuității și trasabilității rutelor de citire în vederea optimizării costurilor operaționale.

SDEE Muntenia Nord, SDEE Transilvania Nord, SDEE Transilvania Sud

 • zonele de implementare au fost ierarhizate în funcție de rezultatul analizei cost-beneficiu și de nivelul pierderilor tehnice și nontehnice.

Implementarea contoarelor inteligente se va realiza pe zone de implementare compacte,  prioritizate pe criterii de eficiență

Calendarul de implementare a SMI in Romania este defalcat pe fiecare zonă de concesiune a serviciului de distribuție a energiei electrice și nivelul minim al consumului mediu anual pe loc de consum aferent zonelor de implementare pentru care implementarea SMI se va realiza până în anul 2024.

Potrivit unui document al Autoritatii, implementarea contoarelor inteligente se va realiza pe zone de implementare compacte, care vor fi prioritizate pe criterii de eficiență.

Prin implementarea SMI se vor obține beneficii la utilizatori și optimizarea consumului de energie electrică. Totodata, se va îmbunătăți administrarea activelor rețelelor de distribuție a energiei electrice și indicatorii de calitate ai serviciului de distribuție a energiei electrice.

Conform proiectului, operatorii de distribuție a energiei electrice concesionari vor publica pe pagina de internet proprie lista localităților și numărul de locuri de consum pentru care se va realiza implementarea sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice în anul curent.

Beneficiile contoarelor inteligente pentru utilizatori:

– asigurarea datelor de măsurare necesare facturării consumului real de energie electrică;

– asigurarea accesului on-line la datele de consum și la informații referitoare la parametrii energiei electrice furnizate, aferente perioadei curente și istoricului de consum, conform prevederilor actelor normative în vigoare. Având informații despre consumul real cu rezoluție de timp orară sau la 15 minute, utilizatorul își poate gestiona comportamentul de consum în vederea optimizării costurilor cu energia electrică;

– asigurarea posibilității de configurare flexibilă, de la distanță, a unor tarife diferențiate pe intervale orare;

– asigurarea monitorizării continue a stării locului de consum și a nivelului unor parametri ai energiei electrice distribuite.
Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *