Asociația Română pentru Energie Eolienă cere intervenția deputaților pentru contractele bilaterale

Publicat pe Categorii Flux energetic, Regenerabile
Prima Pagina Actual Flux energetic Asociația Română pentru Energie Eolienă cere intervenția deputaților pentru contractele bilaterale
  • Este nevoie de eliminarea barierelor în calea noilor investiții în capacități regenerabile

Asociația Româna pentru Energie Eolienă (RWEA) solicită Camerei Deputaților respingerea modificărilor aduse de Proiectul de lege (L321/2020) aprobat de Senatul României în 10 iunie 2020, referitoare la posibilitatea semnării contractelor bilaterale în afara pieței centralizate. Aceste modificări blochează investițiile în noi capacități de producție de energie, majorând riscurile la adresa securității energetice a României, și limitează accesul companiilor, municipalităților și clienților rezidențiali la energie din surse noi, nepoluante, precizează RWEA într-un comunicat.

“Este greu de înțeles o astfel de neglijare a potențialului energetic al României, mai ales că, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, țara se află în plin proces de adoptare a Pachetului Energie curată pentru toți. În acest context, regulamentele europene, obligatoriu a fi adoptate de către fiecare stat membru, menționează obligația statelor de a permite, prin legislația și reglementările naționale, încheierea contractelor bilaterale de energie în afara pieței centralizate (Power Purchase Agreements – PPA)”, precizează reprezentanții Asociației.

Unul dintre obstacolele majore pentru noile capacități de generare a energiei în România este încrederea investitorilor, puternic afectată în ultimii ani de desele modificări ale cadrului legislativ și de reglementare. După ce adoptarea OUG 74/2020 a fost salutată de companiile ce activează în domeniul energetic din România, dar și de partenerii europeni, revenirea asupra modificărilor benefice ridică din nou semne serioase de îngrijorare asupra predictibilității legislative din România și nu are cum sa genereze un efect pozitiv asupra încrederii investitorilor. RWEA consideră că o astfel de modificare a Pachetului de lege (L321/2020) aduce un impact negativ asupra reluării investițiilor in sectorul energetic din România într-o perioada în care relansarea economică este primordială, iar prin PNIESC România și-a asumat un plan bine stabilit de investiții în noi capacități de producție.

În plus, lipsa investițiilor în noi capacități competitive de generare a energiei își va extinde impactul negativ asupra securității energetice a României și a prețului plătit de consumatorul final, având in vedere parcul de generare din surse convenționale deja îmbătrânit și situația actuală în care România este un importator net de energie conform datelor oficiale furnizate de autorități.

Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA) reprezintă o industrie cu 3000 MW de energie eoliană instalați în România de companii precum CEZ, Enel, EDP, Engie, Vestas, cu dezvoltatori de noi capacități de energie și furnizori de servicii conexe.   


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Un comentariu la “Asociația Română pentru Energie Eolienă cere intervenția deputaților pentru contractele bilaterale”

  1. Parcurile eoliene au deja prea multe favoruri in SEN, in mod normal ar trebui sa livreze in termeni egali cu ceilalti vectori din sistem nu sa streseze partea termica cu oscilatiile lor cand bate vatul. Daca i-ar duce capul si buzunarul ar investi in sheme agro-industriale integrate destepte gen microgrid impreuna cu alti vectori (gas, shalegas,, minihydro, biogas, solare). Consumatori ar fi – sere, procesari, irigatii, depozitari frig … Pentru asa ceva ar primiti fonduri de peste tot, dar nu-i duce capul. Ca si pe guvernanti de altfel care nu au nici macar conturi pe LinkedIn ude ar putea sa se mai destupe oleaca.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *