Ministerul Economiei știe?! Companii scutite de la plata de certificate verzi , pe lista datornicilor la stat: Vimetco Extrusion, ArcelorMittal Hunedoara, OMV Petrom, STG Steel

Publicat pe Categorii Business, Energie, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Ministerul Economiei știe?! Companii scutite de la plata de certificate verzi , pe lista datornicilor la stat: Vimetco Extrusion, ArcelorMittal Hunedoara, OMV Petrom, STG Steel

ArcelorMittal Hunedoara și Vimetco Extrusion comunică că nu au datorii la bugetul de stat și cer să fie scoase de pe lista ANAF

Pe lista ANAF a contribuabililor mari și mijlocii care au datorii restante la bugetul statului apar următoarele societăți: Vimetco Extrusion SRL (subsidiara Vimetco-Alro SA) – cu 174,147 RON obligații principale la bugetul de stat; ArcelorMittal Hunedoara SA (259,586 RON); OMV Petrom  SA ( datorie de 855.000 RON) și STG Steel SRL (4,508,928 RON).

Aceleași companii apar pe o altă listă, a beneficiarilor Schemei de ajutor de stat instituită prin HG 495/2014.  Pe considerentul că sunt mari consumatoare de energie, aceste societăți sunt exceptate de la plata de certificate verzi în proporţie de 40% – 85%, în funcţie de electro-intensivitatea lor, din momentul emiterii acordurilor de către Ministerul Economiei (pe parcursul anului 2015).

Becuri-electrice-300x225

Prezența simultană a celor 4 companii pe cele două liste este cu atât mai interesantă cu cât acestea trebuie să-și îndeplinească obligațiile de plată către bugetul de stat ca să poată beneficia de scutiri de la plata de certificate verzi. În acest sens, societățile exceptate au obligația să depună, până la data de 31 mai a fiecărui an, certificate de atestare fiscală privind îndeplinirea obligaţiilor de plată către bugetul general consolidat al statului. Potrivit Ghidului solicitantului, elaborat în baza Hotărârii Guvernului nr. 495/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, Ministerul Economiei trebuie să verifice anual respectarea obligațiilor de partea beneficiari.

Societățile care se regăsesc pe lista datornicilor la stat, publicată de ANAF, mai au totuși câteva săptămâni la dispoziție să se achite de obligațiile către stat… așa că nu ne rămâne decât să urmărim subiectul. Iar Ministerul Economiei să-și facă datoria și să-i ia la întrebări pe exceptații de la plata de certificate verzi care nu se grăbesc să-și plătească dările la stat.

ArcelorMittal Hunedoara susține că nu are datorii la stat

Urmare a articolului InvesTenergy, am primit de la ArcelorMittal Hunedoara următoarea Declarație:

“ArcelorMittal Hunedoara respinge afirmaţiile că ar avea datorii la bugetul de stat şi menţionează că este un contribuabil care îşi achită la timp dările către stat.

Există anumite litigii între companie şi autorităţile fiscale, care sunt în curs de rezolvare pe cale judecătorească. Per total, sumele fiscale pe care compania le are de recuperat sunt mai mari decât cele pe care le are de plătit, iar acestea din urmă sunt acoperite de garanţii”.

Vimetco Extrusion cere să fie scoasă de pe lista ANAF: Nu are datorii restante la bugetul statului

Compania Vimetco Extrusion transmite că nu are datorii restante la bugetul statului. Urmare a articolului InvesTenergy, reprezentanții societății au comunicat următoarele:

„Vimetco Extrusion nu înregistrează, în momentul de față, datorii restante la bugetul de stat sau la bugetele locale. Suma reprezintă o creanță care a fost compensate și care nu a fost rectificată încă, în lista datornicilor. Compania a făcut demersurile necesare pe lângă autoritățile competente pentru actualizarea situației și scoaterea de pe această listă”.

Pe lista ANAF a contribuabililor mari și mijlocii care au datorii restante la bugetul statului, Vimetco Extrusion SRL (subsidiara Vimetco-Alro SA) apare cu suma de 174,147 RON obligații principale la bugetul de stat.


Publicat de

C. T.

Director Editorial

Un comentariu la “Ministerul Economiei știe?! Companii scutite de la plata de certificate verzi , pe lista datornicilor la stat: Vimetco Extrusion, ArcelorMittal Hunedoara, OMV Petrom, STG Steel”

  1. Pai la Hunedoara e finanțist un tigan care plătește cu întârziere.asta cred că i cauză că apare și Hunedoara pe lista datornicilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *