Bogdan Badea, revoltat că producătorii nu sunt întrebați dacă vor dereglementare în trepte. Hidroelectrica este mai aproape ca niciodată de listarea la bursă. Dar se tot pun frâne, în final statul pierde

Publicat pe Categorii Business
Prima Pagina Business Bogdan Badea, revoltat că producătorii nu sunt întrebați dacă vor dereglementare în trepte. Hidroelectrica este mai aproape ca niciodată de listarea la bursă. Dar se tot pun frâne, în final statul pierde
  • Nu a existat nicio migrație către zona reglementată a consumatorilor, ci dimpotrivă, consumatorii casnici au continuat să migreze pe piața concurențială. Care este sensul prețurilor reglementate, atât timp cât piața ne-a arătat că românii sunt oameni inteligenți și caută prețuri mai bune?, întreabă șeful Hidroelectrica

Hidroelectrica este mai aproape ca niciodată de listarea la bursă, a declarat Bogdan Badea, Președintele Directoratului, la conferința Bursa “Energia în priză”. Pregătirile listării au fost „puțin frânate de instabilitatea politică” (potrivit lui Badea), însă se fac demersurile pentru selecția consorțiului. OUG 114 a dus la o scădere a veniturilor companiei.

„Marea problemă este că Hidroelectrica are în cârcă obligații de a livra până la 65% în zona reglementată, ceea ce înseamnă o reducere la jumătate a veniturilor companiei și, totodată o scădere pe măsură a contribuțiilor la stat. Această situație va fi taxată de către potențialii investitori. Dacă mergem mai departe cu listarea în 2020 așa cum ne dorim, statul va câștiga mai puțin din listarea Hidroelectrica”, a afirmat Bogadan Badea.

La Conferința organizată de ziarul Bursa, șeful Hidroelectrica s-a arătat revoltat de situația cu OUG 114. “Se discută acum  despre dereglementare în trepte, producătorii nu au fost întrebaţi care este părerea lor, care este impactul, cum de altfel nu am fost întrebaţi nici când s-a făcut reglementarea. Încă de la introducerea OUG 114/2018, am atras atenţia asupra efectelor pe care acest act normativ le va avea în piaţă, iar în urma aplicării prevederilor acestuia, consumatorul nu a avut nimic de câştigat. Hidroelectrica a fost forţată să vândă energia electrică cu 111 lei /MWh. Preţul cu care vindem acum către consumatorul final, în regim concurenţial, este sub cel reglementat, astfel că scopul declarat al OUG 114 – grija pentru consumatorul final – a fost, de fapt, o falsă problemă”.

Dacă chiar vrem să sprijinim consumatorii vulnerabili, că ei sunt cei care au nevoie, să facem un fond de solidaritate și toți să contribuie, este soluția avansată de șeful Hidroelectrica.

„Și, totuși, care este sensul prețurilor reglementate, atât timp cât piața ne-a arătat că românii sunt oameni inteligenți și caută prețuri mai bune? Nu a existat nicio migrație către zona reglementată a consumatorilor, ci dimpotrivă, consumatorii casnici au continuat să migreze pe piața concurențială”, a insistat Badea, prezentând următoarele date cu privire la Hidroelectrica: în primul trimestru 2018, pe reglementat s-a înregistrat o cantitate de energie de 5,13 TWh, în timp ce în primul trimestru al anului în curs, cantitatea a fost mai mica, de 4,35 TWh. Pe concurențial, cantitatea de energie a crescut de la 1,28 TWh la 2,26 TWh T1 2018 comparativ T1 2019.

Ajutăm un sector, cel de construcții, prin creșterea salariului minim – măsură introdusă tot prin OUG 114/2018 – și omorâm investițiile în sine

Bogdan Badea, Hidroelectrica

Conducerea Hidroelectrica are planuri mari, de extindere, diversificare a activității astfel încât compania să devină un actor regional.  Urmează să se  încheie contracte de investiţii, de 500 de milioane de lei, care vizează repornirea unor investiţii în zone care erau cu un pas către abandon. În final, Bogdan Badea a făcut un apel public la dezbatere cu toți actorii pieței pentru reglementările dedicate sectorului energetic. Să nu se mai repete situații în care ajutăm un sector, cel de construcții, prin creșterea salariului minim – măsură introdusă tot prin OUG 114/2018 – și omorâm investițiile în sine.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *