Borc, la concurență cu Grigorescu la măsuri radicale în companii: Reprezentanții statului în AGA, nerenumerați

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Borc, la concurență cu Grigorescu la măsuri radicale în companii: Reprezentanții statului în AGA, nerenumerați

„Membrii Consiliilor de Administrație care își asumă responsabilitatea pentru pozițiile și deciziile pe care le susțin , trebuie plătiți pentru aceasta”, explică ministrul Economiei, într-o postare din această dimineață pe pagina sa de facebook.

Vești proaste pentru angajații din Ministerul Economiei: prezența lor în Adunările Generale ale Acționarilor ale companiilor ar putea să fie considerată „obligație de serviciu”, fără să mai fie remunerată. Inițiativa aparține ministrului Costin Borc, care a prezentat deja premierului un set de măsuri în ceea ce priveşte prezenţa reprezentanţilor statului în AGA, CA-uri și selecţia personalului executiv. “Am pus accent pe câteva lucruri care nouă ni se par absolut normale, cum ar fi de exemplu prezenţele în AGA să nu mai fie remunerate, maximum doi reprezentanţi ai statului, conform prevederilor legii, un tutelar şi un supleant, neremuneraţi. Ei vor îndeplini mandatul pe care îl vor primi, în cazul ministerului, gândit în scopul implementării strategiei ministerului şi strategiei româneşti în industriile respective, în întreprinderile respective”, a declarat Borc, citat de Agerpres.

172601_articol

Spre deosebire de colegii de la Ministerul Energiei, care au decis că trebuie să facă parte din Consiliile de Administrație ale companiilor din subordine pentru a se asigura de bunul mers al acestora, ministrul Economiei vrea să schimbe lucrurile. Borc îşi doreşte ca ministerul să nu mai fie administratorul direct al companiilor din subordine. „Vrem să responsabilizăm consiliile de administraţie şi vrem ca ministerul să nu fie administratorul direct al acestor societăţi. Reprezentanţii ministerului nu vor putea să aibă funcţie de preşedinte în CA. Nu poţi să fii director general în minister şi preşedinte în consiliul de administraţie. Nu ai timp să faci aceste lucruri dacă vrei să le faci bine. Nu suntem în favoarea prezenţei corpului de control sau a Departamentului de audit în consiliile de administraţie. Este un conflict de interese”, a explicat ministrul, potrivit Agerpres.

Poziția ministrului Borc ar putea fi interpretată ca un atac la echipa de la Ministerul Energiei, cu referire la situația de la Electrica, unde secretarul de stat Cristian Bușu a primit derogare de la premierul Cioloș să fie președintele CA al acestei companii.

În cursul dimineții, ministrul Borc a simțit nevoia să vină cu explicații, pe pagina sa de facebook: „Pentru a răspunde unor dezbateri generate de postarea mea de ieri vreau să spun că reprezentanții statului în AGA primesc un mandat foarte clar și detaliat despre poziția pe care trebuie să o aibă, iar acest mandat este asumat de direcția de administrare a participațiilor statului și semnat chiar de secretarul de stat sau de ministru. Sunt de acord că efortul și asumarea riscului trebuie remunerate, dar nu este deloc cazul în situația reprezentanților statului în AGA. De aceea am și făcut diferența între reprezentanții în AGA și membri CA care își asumă responsabilitatea pentru pozițiile și deciziile pe care le susțin și care, bineinteles, trebuie plătiți pentru aceasta..”

Premierul  Cioloş: Nu doar să desemnaţi „nişte oameni ca să aibă în plus la salariu” în AGA și CA-uri!

La rândul său, premierul Dacian Cioloş a declarat că, în AGA şi Consiliile de Administraţie ale companiilor, statul trebuie să aibă o reprezentare profesionistă, nu doar să fie desemnaţi „nişte oameni ca să aibă în plus la salariu”.

Șeful Guvernului a solicitat ministrului Borc, după întâlnirea avută la Ministerul Economiei, să vină „cu ambiţii clar definite” de aplicare a ordonanţei privind guvernarea corporativă la aceste companii cucapital de stat.

„Din păcate, aceste companii au fost lăsate în derivă, fără o viziune bine stabilită asupra a ceea ce se poate pune în valoare din această resursă naţională. S-a început un proces de privatizare sau de deschidere a capitalului unora din aceste companii spre privat, dar partea de participaţiune a statului a rămas în derivă, fără să se definească obiective clare, ce se vrea de la aceste companii şi cum se pot integra în dezvoltarea economică a României”, a explicat prim-ministrul, citat de Agerpres.

Ministrul Grigorescu cere reducerea salariilor directorilor cu pierderi

Cu câteva zile în urmă, ministrul Energiei a cerut reducerea salariilor pentru directorii și consilierii din companiile cu pierderi. “În întreprinderile care trec prin perioade dificile (insolvență, pierderi financiare mari), primii care trebuie să-și reducă salariile, să renunțe la avantaje financiare, sunt directorii și consilierii acestora. Ne-am obișnuit să încărcăm schemele de conducere cu adjuncți și consilieri.Celor care se concentrează să-și aprobe cumparare de mașini scumpe, sponsorizări fără rost în timp ce întreprinderea trimite oameni în șomaj, le atrag atenția că așa ceva nu vom tolera”, a transmis Victor Grigorescu, pe pagina sa de facebook.

 

 

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *