Borza cere Instanței continuarea insolvenței la Hidroelectrica până la soluționarea litigiilor. Termen nou avansat – octombrie 2016

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Borza cere Instanței continuarea insolvenței la Hidroelectrica până la soluționarea litigiilor. Termen nou avansat – octombrie 2016

Închiderea procedurii insolvenței Hidroelectrica va avea loc după îndeplinirea integrală a obligațiilor de plată asumate prin plan și soluționarea pe fond a contestațiilor din procedură, este poziția administratorului judiciar Euro Insol transmisă Instanței, care a solicitat expres un punct de vedere cu privire la pașii care au mai rămas de urmat în procedura insolvenței Hidroelectrica. În raportul transmis săptămâna trecută, Remus Borza solicită Instanței acordarea unui termen în vederea continuării procedurii judiciare, respectiv soluționării litigiilor generate de procedura insolvenței.

borzaBorza a declarat, într-un interviu pentru Bursa, că un scenariu posibil pentru Hidroelectrica este să iasă din insolvenţă în momentul în care se vor judeca şi recursurile, tocmai pentru a securiza definitiv procedura insolvenţei companiei, iar acest lucru se poate întâmpla, cel mai târziu, în luna octombrie.

În adresa transmisă Instanței, se menționează ca relevantă opinia Curții de Apel cu privire la finalizarea unei proceduri de reorganizare, potrivit deciziei de casare din februarie 2014: „…atâta vreme cât se află pe rolul instanței de recurs două contestații împotriva tabelului preliminar de creanțe, acest aspect împiedică pronunțarea unei sentințe de închidere a procedurii, nefiind îndeplinite cerințele art. 123 din legea 85/2006”. Curtea de Apel stabilește astfel, în mod explicit, că închiderea procedurii de reorganizare poate avea loc numai în contextul existenței unei hotărâri irevocabile în contestațiile la tabelul preliminar, se precizează în raportul administratorului judiciar.

În opinia administratorului judiciar, “raționamentul Curții de Apel conduce spre soluția menținerii deschise a procedurii insolvenței până la soluționarea tuturor căilor de atac formulate împotriva sentințelor pronunțate în procedură. Din punct de vedere practic, instanța ar putea menține pe rol procedura de insolvență, cu acordarea unor termene de control pentru verificarea stadiului soluționării căilor de atac”.

Tabelul creanțelor Hidroelectrica a fost completat cu 3 creditori ale căror creanțe au fost stabilite prin sentințele pronunțate de Tribunalul București în cadrul contestațiilor formulate împotriva tabelului preliminar de creanțe, și anume: Termoelectrica, societate aflată în faliment prin  lichidator Mușat&Asociații – Restructuring/Insolvency SPRL, cu o creanță rămasă de plată la 30 aprilie 2016 de 7.415.214,52 lei; Andritz Hydro GMBH Ravensburg Sucursala București – creanță de 48.200,40 lei și Danube Salvage and Towage SRL, aflată în faliment, cu 39.424,79 lei. De precizat și că Hidroelectrica deține împotriva Termoelectrica o creanță  de 51.917.539 lei, iar Euro Insol dispune compensarea celor două creanțe reciproce până la concurența celei mai mici dintre acestea, urmând ca creanța deținută de Hidroelectrica împotriva Termoelectrica să fie diminuată cu suma compensată.

În raționamentul său, Borza ia în calcul și posibilitatea modficării de către instanța de recurs a sentințelor pronunțate în contestațiile la tabel, cu implicații în întreaga procedură de insolvență. Dacă procedura ar fi închisă, sumele stabilite prin decizii în recurs nu ar putea fi plătite deoarece aceste creanțe ar fi stabilite înafara procedurii insolvenței.

Se reamintește totodată că în modificarea și prelungirea duratei executării Planului de reorganizare privind Hidroelectrica, confirmată de judecătorul sindic prin sentința civilă din 11 martie 2015, se prevede ca în situația în care litigiile generate de procedura insolvenței și aflate pe rolul Tribunalului București vor fi soluționate irevocabil mai devreme de 20.06.2016, administratorul judiciar va solicita în acel moment judecătorului sindic închiderea procedurii reorganizării judiciare a Hidroelectrica dacă și condițiile prevăzute de legea 85/2006 vor fi îndeplinite.

Ce vrea să mai facă Borza cât mai stă la Hidroelectrica:

În Raportul adminsitratorului judiciar se menționează ca obiective prioritare pentru perioada următoare:

  • Pregătiri pentru listare;
  • Reducerea în continuare a costului de producție;
  • Retehnologizări și investiții. Administratorul judiciar consideră că investițiile în capacități noi de producție trebuie temperate și că se impune retehnologizarea capacităților de producție importante precum: CHE Vidraru, CHE Mariselu, CHE Râul Mare Retezat, CHE Dimitrie Leonida, cu o putere instalată totala de peste 1.000 MW;
  • Dezvoltarea activității de furnizare/trading energie electrică, cu atragerea de personal calificat, cu experiență deosebită în activitatea de trading;
  • Implementarea unui sistem integrat de management ERP;
  • Valorificarea activelor din patrimoniul Hidroelectrica care nu concură în mod direct la realizarea obiectului principal de activitate și care sunt generatoare de costuri suplimentare.

Publicat de

C. T.

Director Editorial

Un comentariu la “Borza cere Instanței continuarea insolvenței la Hidroelectrica până la soluționarea litigiilor. Termen nou avansat – octombrie 2016”

  1. Păi cum să nu…. Normal că-i convine la 50 de mii de euro pe lună plus bonificații să fie veșnic în insolvență… Hai să o ducem până in 2020, sau măcar până la anu’. Dacă nu, oricum acum mai are în plus și alte oscioare, ca desert. Un raport cu investițiile făcute de când a preluat conducerea există? Nu? Păi știm noi: ZERO. NADA. IOC. Mega manager.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *