Ca primăriile să nu-și facă de cap, companiile energetice cer ca impozitul pe reactoare și turbine eoliene să se plătească la bugetul de stat

Publicat pe Categorii Business, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Ca primăriile să nu-și facă de cap, companiile energetice cer ca impozitul pe reactoare și turbine eoliene să se plătească la bugetul de stat
  • În 2016, Nuclearelectrica plătește pentru reactoarele nucleare un impozit pe 0,5% din valoarea impozabilă, respectiv 50 milioane de lei

După ce doi ani la rând au platit taxa pe construcții speciale – așa numita taxă pe stâlp, companiile energetice trebuie să cotizeze, din acest an, la bugetele locale. Practic, să plătească impozite pe clădiri nerezidențiale, adică pe reactoare nucleare și turbine eoliene.

Reprezentanții companiei Nuclearelectrica au făcut un calcul: în cazul în care s-ar aplica un impozit la limita de sus, de 1,95%, acesta ar ajunge la 150 de milioane de lei pe an, care  plătiţi pe o perioadă de 50 de ani, ar însemna să se achite încă o data valoarea Unității nucleare de la Cernavodă la… bugetul local!

Centrala-Nucleara-Cernavoda

În 2016, Nuclearelectrica plătește pentru reactoarele nucleare un impozit pe clădiri nerezidenţiale de 0,5% din valoarea impozabilă, respectiv 50 milioane de lei. În 2015, compania a achitat o taxă pe stâlp de 69 milioane de lei, iar în 2014 – 88 milioane lei. „Conform noului Cod Fiscal, reactoarele nucleare sunt considerate clădiri nerezidenţiale pentru care se datorează impozit pe construcţii la bugetul local. Nivelul impozitului pe construcţii este stabilit de autoritatea locală,  între 0,3 şi 1,6% din valoarea impozabilă a bunului, cu posibilitatea de majorare cu până la 50% de către autoritatea locală. În cazul nostru, pentru anul 2016, nivelul impozitului este de 0,5%, adică 50 milioane lei. Evident, urmează să vedem la ce nivel va decide autoritatea locală să stabilească acest impozit în anul 2017”, a declarat Daniela Lulache, Director General Nuclearelectrica.

Centralele termice, hidro şi nucleare erau exceptate de la plata unui impozit pentru constructive, reintrodus din acest an.

Compania Nuclearelectrica a făcut propriile demersuri și a acționat și în comun cu clelalte companii energetice afectate pentru a convinge autoritățile că acest tip de impozit ar trebui să fie unul datorat bugetului general, nu bugetului local. Plaja foarte mare de impozit care poate fi modificată de la un an la altul face dificilă predictibilitatea costurilor pe care compania le are de la an la an, a subliniat Lulache.

CEZ România a plătit două taxe pentru turbinele eoliene

Și compania CEZ România se confruntă cu o situație inedită. După ce societatea a  achitat taxa pe stâlp, Primăria Fântânele a solicitat plata unui impozit pe clădirile aferent turbinelor eoliene pe perioada 2010-2014 și majorări de întârziere. Rezultatele financiare au fost afectate, în 2015, grupul CEZ fiind nevoit să instituie provizioane, prentru impozitul pe turbine, calculat retroactiv pe 4 ani – 40 de milioane de lei, dintr-un total de 87,8 milioane de lei. CEZ România a depus contestație.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *