Cabinetul Orban trebuie să dea explicații la Bruxelles, luna viitoare, cu privire la ținta de regenerabile. La Conferința “Energy Transition”, organizată de RWEA și Wind Europe la București, Comisia Europeană a avut 3 reprezentanți, noul Guvern niciunul! 

Publicat pe Categorii Actual, Eolian, Esential, Evenimente, Regenerabile, Semnal, Solar
Prima Pagina Regenerabile Eolian Cabinetul Orban trebuie să dea explicații la Bruxelles, luna viitoare, cu privire la ținta de regenerabile. La Conferința “Energy Transition”, organizată de RWEA și Wind Europe la București, Comisia Europeană a avut 3 reprezentanți, noul Guvern niciunul! 
  • Claudia Brânduș, Președinte RWEA: “Putem împiedica dezvoltarea capacităților, prin reguli de piață neadecvate și soluții tehnice scumpe, sau putem ajuta integrarea lor prin alegerea soluțiilor eficiente de flexbilitate a rețelelor și devoltarea unor reguli de piață care să reducă riscul, respectiv costurile noilor capacități.  Alegerea este a noastra ca țară”

 “Energiile regenerabile reprezintă principala tehnologie ce se va dezvolta în următorii 10 ani la nivel global, cu energia eoliană urmând a asigura cel puțin 35% din consumul global la nielul anului 2050. Nu mai vorbim despre o vizune, vorbim despre o tehnologie câștigătoare din toate punctele de vedere, impact în mediu, flexibilitate și fiabilitate economica. România are nevoie de cat mai multe capacități, pentru a rămâne competitivă pe termen scurt, mediu și lung”, a declarat Claudia Brânduș, Președinte RWEA, la cea de a treia ediție a conferinței Energy Transition pe care RWEA împreună cu Wind Europe o organizează, în fiecare an, cu scopul de a lărgi cadrul dezbaterilor legate de provocările tranziției energetice.

“Putem împiedica dezvoltarea capacităților, prin reguli de piață neadecvate și soluții tehnice scumpe, sau putem ajuta integrarea lor prin alegerea soluțiilor eficiente de flexbilitate a rețelelor și devoltarea unor reguli de piață care să reducă riscul, respectiv costurile noilor capacități.  Alegerea este a noastra ca țară”, a subliniat Brânduș.

Peste 250 de participanți la Conferința Energy Transition, care a avut loc astăzi, 7 noiembrie reprezintă  o dovadă că interesul pentru viitorul energiei din surse regenerabile în România este foarte mare. În lipsa reprezentanților fostului și noului Guvern, trei reprezentanți ai Comisiei Europene, doi reprezentanți ai Parlamentului României, Vicepreședintele ANRE, Experți, Consultanți, precum și Speakeri-oameni cheie din energie au purtat un dialog deschis și eficient, căutând soluții la probleme. Să lucrăm împreună, ca mediu politic, de afaceri, universitar și societetate civilă pentru a da României ce este al României, rolul de lider energetic regional, este mesajul transmis de Președintele RWEA, Claudia Brânduș.

Giles Dickens, CEO WindEurope: Guvernul României ar trebui să majoreze ținta inițială de energie regenerabilă pentru 2030, la fel ca țările vecine

Nu au lipsit mesajele pentru noul Guvern, de la care se așteaptă să vină cu explicații și să miște lucrurile în privința regenerabilelor. Giles Dickens, CEO WindEurope, a declarat: “Guvernul României ar trebui să majoreze ținta inițială de energie regenerabilă pentru 2030. La recomandarea Comisiei Europene, țările din jurul României şi-au majorat ţintele inițiale. Și noul Guvern ar trebui să procedeze la fel”, a spus Dickens, la conferinţa „Energy Transition 2019”. Acesta a exemplificat: „Bulgaria şi-a propus iniţial 25%, apoi a ridicat ținta la 27% cum a spus Comisia Europeană. La fel, Grecia şi-a propus 31%, iar CE a zis că este ok, doar să vă mai gândiţi. A venit un nou Guvern şi a mărit obiectivul la 35%”.

România mai are 6 săptămâni la dispoziție pentru revizuirea Planului Naţional pentru Energie şi Schimbări Climatice. În documentul initial transmis CE, România și-a asumat o ţintă de 27,9% pentru anul 2030: Comisia a cerut creşterea ei la 34%.”Sperăm ca noul Guvern să ridice ţinta la nivelul recomandat de CE sau aproape de el. Este o oportunitate. Va crea investiţii şi locuri de muncă, aşa că hai să folosim potenţialul economic şi să beneficieze toţi cetăţenii”, a afirmat Dickens.

Henrik Dam, Comisia Europeană: “România şi-a propus ca ţintă pentru 2030 să ajungă la 27,9% energie regenerabilă. Adică, într-o perioadă de 10 ani va fi o creştere de aproximativ 4%. Considerăm că acest lucru este insuficient de ambiţios”

Henrik Dam, Policy Officer în domeniul energiei regenerabile la DG Energy, Comisia Europeană, a comunicat că s-au cerut explicații Guvernului pentru a vedea de ce România şi-a propus scăderea contribuţiei resurselor regenerabile în producţia de energie electrică de la 41,8% în 2020 la 39,6% în 2030.”Am primit draftul Planului Naţional Integrat privind Energia şi Schimbările Climatice din partea României, l-am analizat cu atenţie şi am făcut câteva recomandări. Dorim să clarificăm care este baza, de unde se pleacă din 2020 încolo. România şi-a propus ca ţintă pentru 2030 să ajungă la 27,9% energie regenerabilă, ceea ce înseamnă cu 4% mai mult decât în 2020. Adică într-o perioadă de 10 ani va fi o creştere de aproximativ 4%. Considerăm că acest lucru este insuficient de ambiţios”, a afirmat oficialul european. Comisia Europeană a recomandat României o ţintă de 34% pentru anul 2030, se consideră că această contribuție este corectă.

Potrivit lui Henrik Dam, Comisia Europeană a mai cerut autorităților române explicaţii despre procedurile de autorizare.”Vrem mai multă claritate şi simplificare în ceea ce priveşte procedurile de autorizare. Directiva europeană din sectorul energiei regenerabile este foarte clară în această privinţă. Vrem să încurajăm contribuţia consumatorilor pentru consumul propriu. Vrem să ne asigurăm că există suficient suport local pentru implementarea regenerabilelor şi pentru utilizarea contractelor pe termen lung”, a precizat oficialul european.

InvesTenergy este Partener media al conferinței. Vom reveni cu mai multe informații de la dezbaterile din cadrul evenimentului.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *