Reprezentanții Ministerului Energiei lucrează la un calendar al sesiunilor de lucru la nivel sectorial (ţiţei, produse petroliere şi gaze naturale; energie electrică; eficienţă energetică, cogenerare şi managementul cererii de energie; guvernanţă energetică; securitate şi diplomaţie energetică), ce va fi anunţat public pe 22 februarie. Astfel, proiectul Strategiei Energetice Naţionale va fi analizat în cadrul unor sesiuni de lucru la nivel sectorial ce vor fi organizate în perioada 29 februarie – 15 aprilie.
„Grupurile de lucru vor reuni fiecare circa 30 de experţi, care vor fi invitaţi de Ministerul Energiei pe baza apartenenţei la organismele implicate în elaborarea Strategiei, a reputaţiei lor profesionale şi a reprezentativităţii categoriilor de părţi interesate”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Energiei.
Se vor organiza sesiuni de lucru de câte o zi, ce vor acoperi o serie de teme fundamentale comune (baza de resurse şi de capacităţi, producţia, oferta şi cererea, infrastructura, vulnerabilităţile şi oportunităţile subsectorului respectiv, priorităţile investiţionale, priorităţile legislative sectoriale, situaţia consumatorului vulnerabil şi măsurile specifice, obiective strategice sectoriale şi propuneri de acţiuni pentru realizarea lor pe termen scurt, mediu şi lung).
„Datorită complexităţii sale tematice, grupul de lucru dedicat energiei electrice va reuni circa 60 de specialişti, iar sesiunii de lucru respective îi vor fi alocate două zile”, se precizează în comunicat. Rapoartele de grup vor fi supuse analizei participanţilor, urmând ca în interval de o săptămână de la finalizarea fiecărei sesiuni de lucru să fie primite intervenţii scrise. Echipa de proiect va definitiva şi va armoniza aceste rapoarte de grup, elaborând în final un raport integrat de analiză calitativă a întregului sector energetic naţional.
Sindicatele, invitate la dialog pe marginea strategiei energetice
A venit rândul sindicatelor din domeniul energiei să fie invitate de Ministerul Energiei la dialog pe marginea procesului de elaborare a Strategiei Energetice a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050. Întâlnirea are caracter informativ şi va avea loc joi, 18 februarie 2016, informează un comunicat al instituției.
În cadrul discuțiilor, va fi prezentat calendarul de elaborare a Strategiei Energetice a României. Totodată, pe 17 februarie va avea loc întâlnirea informativă la care sunt invitaţi să participe reprezentanţi ai corpului diplomatic.
Termenul-limită estimativ de finalizare a întregului document privind Strategia Energetică a României este 15 septembrie 2016. „Obiectivul este ca documentul final să fie supus dezbaterii parlamentare şi asumat de către Parlamentul României prin act normativ, astfel încât să-şi poată realiza funcţia de ancoră a legilor, reglementărilor şi politicilor din domeniul energiei’, se precizează în comunicatul ministerului.