Capitala României va găzdui ediţia din anul 2023 a “Solar Decathlon Europe”, olimpiada internațională a caselor solare. Guvernul va asigura, parţial, sprijinul financiar. Ministrul Energiei roagă companiile din energie să se implice

Publicat pe Categorii Esential, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Capitala României va găzdui ediţia din anul 2023 a “Solar Decathlon Europe”, olimpiada internațională a caselor solare. Guvernul va asigura, parţial, sprijinul financiar. Ministrul Energiei roagă companiile din energie să se implice

Capitala României va găzdui ediţia din anul 2023 a “Solar Decathlon Europe”, olimpiada internațională a caselor solare.

La prima conferință de presă, organizată de EFdeN și Energy Endeavour Foundation (EEF), în care s-a anunţat oficial calificarea Bucureştiului ca oraş-gazdă a evenimentului Solar Decathlon Europe 2023, au fost prezenți miniștrii Mediului, Apelor și Pădurilor; Educației; Cercetării, Inovării și Digitalizării; Energiei și reprezentanți ai Engie România.

Ministrul Mediului, Barna Tanczos, a anunțat că Guvernul României va asigura, parţial, sprijinul financiar pentru organizarea competiţiei “Solar Decathlon Europe” din 2023, ce avea loc la Bucureşti.

“În şedinţa de Guvern din această săptămână, am prezentat un Memorandum prin care propunem ca Guvernul să fie de acord cu susţinerea acestui eveniment internaţional în România – Solar Decathlon Europe – 2023, la Bucureşti. Urmează ca săptămâna viitoare să aprobăm acest Memorandum formal, după care vom elabora o Hotărâre de Guvern şi vom asigura, parţial, sprijinul financiar pentru realizarea acestei competiţii”, a declarat Tanczos.

Și ministrul Energiei, Virgil Popescu, a dat asigurări în ce privește implicarea Guvernului. “Aştept cu nerăbdare anul 2023 să vedem casele noi. Aceste case trebuie să rămână aici, în aşa fel încât şi alţi tineri studenţi să vină să vadă şi să poată duce mai departe acest concept. Ministerul Energiei, alături de Ministerul Mediului şi ceilalţi colegi din Guvern ne vom implica. Rog companiile din energie să se implice alături de aceşti tineri, pentru că trebuie sprijiniţi“, a declarat Virgil Popescu.

La ediţia din 2021 a concursului internaţional, ce va avea loc în Germania, la Wuppertal, România va fi reprezentată de către echipa ONG-ului EFdeN, cu un nou proiect de casă solară ce urmează să fie dezvoltat în următorii doi ani. EFdeN este una dintre cele 18 echipe participante din 11 ţări, respectiv: România, Germania, Franţa, Spania, Olanda, Thailanda, Taiwan, Danemarca, Cehia, Suedia şi Ungaria.

Grupul care reprezintă ONG-ul este singura echipă din România care se califică la trei ediţii “Solar Decathlon”: Versailles (2014), Dubai (2018) şi Wuppertal (2021).

Solar Decathlon este cea mai importantă competiţie de locuinţe sustenabile din lume şi a luat naştere în 2011 în Statele Unite ale Americii. În 2012, echipa PRISPA a fost prima echipă din România calificată la Solar Decathlon (ediţia Madrid), iar în 2014 echipa EFdeN a participat la ediţia Versailles cu casa care, la ora actuală, este Centru de Cercetare a Condiţiilor de Confort.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman, a declarat:”Acest proiect este un cartonaş galben arătat clasei politice şi în principal administraţiei şi mesajul politic este că împreună şi cu ajutorul unor astfel de organizaţii trebuie să învăţăm să avem un stat partener şi nu un stat adversar, un stat adversar pentru mediul antreprenorial, pentru societate civilă şi la urma urmei pentru propriii cetăţeni, care cumva îi justifică existenţa şi activitatea”.

“Organizarea competiției mondiale, aici, în România, este un succes extraordinar care vine ca urmare a unei construcții care a început în 2010 și este datorată tuturor studenților din toate echipele românești care au realizat o performanță extraordinară. Au învățat să lucreze împreună, să proiecteze și construiască, să relaționeze cu piața, cu sponsorii și au reușit să clădească un capital uriaș de încredere la nivel internațional”, a afirmat Prof. univ. dr. ing. Radu Sorin VĂCĂREANU, rector Universitatea Tehnică de Construcții București.

” Acest proiect a educat 2 lucruri foarte importante: lucrul în echipa și exprimarea performanței individuale. Fiecare moment al activității acestor oameni este cercetare, iar puterea acestui proiect este dată de practică, cea care demonstrează, probează viabilitatea cercetării, inovării, imaginației și rezultatelor anilor de studiu ai fiecărui participant al acestei competiții”, a spus Prof. Dr. Arh. Georgică Mitrache, Prorector Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu.

“Împărtășim bucuria organizatorilor de a vedea că o competiție internațională care aduce în prim plan sustenabilitatea energetică este găzduită de România. Susținem EFdeN încă din 2015 întrucât avem aceeași viziune despre viitor, iar participarea la Solar Decathlon este o oportunitate de stimulare a inovației și a concursului de idei pe subiecte de interes cum sunt locuințele pasive, utilizarea surselor de energie verde, a soluțiilor de eficienţă energetică și a celor integrate de tip casă inteligentă”, a declarat- Cristian Buzan, Executive Vice President ENGIE Romania.

Organizatorii SDE23 din București sunt întruchiparea spiritului de echipă specific acestei competiții și demonstrează, prin muncă și devotament, că putem fi cap de lance în realizarea unei schimbări reale și durabile, susține Louise Holloway, Energy Endeavour Foundation Director.

Înaintea desemnării echipei bucureștene ca Organizator, echipe de studenți (cunoscuți în cadrul competiției ca Decatleți) din România au participat la 4 din cele 5 ediții Solar Decathlon Europe (SDE), începând cu ediția din 2012 – Madrid. 10 ani mai târziu, cu susținerea continuă a universităților tehnice din București și cu un sprijin impresionant din partea mediului privat românesc, organizatorii SDE23 au câștigat concursul de proiecte, având onoarea și responsabilitatea de a organiza a 6-a ediție europeană a Solar Decathlon la București, în septembrie 2023.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *