CE Oltenia, pierderi de 895 milioane lei în 2015; nu-s șanse de profit în 2016, poate un rezultat financiar pozitiv în 2017!

Publicat pe Categorii Business
Prima Pagina Business CE Oltenia, pierderi de 895 milioane lei în 2015; nu-s șanse de profit în 2016, poate un rezultat financiar pozitiv în 2017!

Complexul Energetic Oltenia  a înregistrat pierderi anul trecut și nu va reuși să facă profit în acest an! Directorul interimar al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciobotărică, și-a exprimat speranța că poate în 2017 rezultatul financiar al companiei să fie unul pozitiv.

.Ciobotarica

CE Oltenia a înregistrat pe parcursul anului trecut pierderi în valoare de 895 milioane lei, cei mai mulţi bani provenind din activitatea de exploatare, în timp ce veniturile totale ale companiei sunt în sumă de 4,45 miliarde lei. Potrivit lui Ciobotărică, pierderile înregistrate de companie reprezintă sume de bani pe care compania le avea sau le are de recuperat din vânzări de energie termică şi de cărbune către diferite CET-uri din ţară, totalul fiind de aproximativ 419 milioane lei.

“La închiderea exerciţiului financiar 2015 estimăm un rezultat negativ de 895 milioane lei. S-a vorbit de un profit de exploatare de 20 de milioane de lei la luna noiembrie, atunci când am înregistrat anumite elemente – avem un transfer de afacere cu Cariera Berbeşti cu CET Govora, tranzacţia respectivă a adus o pierdere companiei de 107 milioane lei, ce va fi adusă în bilanţ la sfârşitul anului, societatea are un deficit de certificate de dioxid de carbon de 241 milioane lei, faptul că nu le-am achiziţionat sau nu le-am plătit, nu înseamnă că ele nu sunt cheltuieli de exploatare pentru 2015. Avem pierderi din creanţe, însemnând sume de bani pe care compania le avea sau le are de recuperat din vânzări de energie termică, de cărbune în sumă de 419 milioane lei”, a declarat  Laurenţiu Ciobotărică, citat de Agerpres.

CEO consideră pierdute datoriile  pe care le are de recuperat de la CET-urile din ţară. “Am vândut la RAAN şi nu am încasat suma de 120 milioane lei, am vândut la Termo Craiova şi nu am încasat creanţele, la Oradea, la UATAA, la CET Arad. În momentul de faţă este de fapt o pierdere din neîncasarea acelor creanţe… Noi considerăm că sumele respective nu vor mai fi încasate, există la câteva dintre ele o proporţie de circa 5%, 10%, 15%. (…) avem investiţii pe care compania, din anumite motive, nu le-a putut finaliza. Parte din ele nu vor fi mai finalizate niciodată, drept pentru care sunt considerate costuri şi pierderi pentru companie”, a mai precizat Laurenţiu Ciobotărică.

Directorul general al CE Oltenia a anunțat că se lucrează la un plan de eficientizare şi restructurare, astfel încât obiectivele asumate să fie “predictibile”. “Lucrăm împreună, directoratul, toţi colegii de aici, cu susţinerea Consiliului de Supraveghere, la un plan de eficientizare şi restructurare a companiei, astfel încât obiectivele pe care ni le asumăm să fie predictibile, să fie măsurabile şi să arătăm stabilitate. (…) Planul de eficientizare a fost demarat de la sfârşitul anului trecut, nu pentru că am anticipat pierdere în anul respectiv, ci pentru că această companie va trebui să facă faţă tuturor schimbărilor care vor apărea în perioada următoare. Avem un mare avantaj faţă de toţi ceilalţi din piaţă, suntem propriul nostru furnizor, avem Divizia Minieră, acolo va trebui să fim atenţi ca lucrurile să meargă în direcţia bună, ne dorim scăderea costurilor de producţie, pentru că acolo avem predictibilitate şi acolo ţine de noi să putem interveni. Cel puţin o perioadă avem predictibilitate şi pe vânzarea de energie, că până la urmă vânzarea de energie ne aduce venituri şi veniturile din vânzarea de energie trebuie să fie mai mari decât costurile de producere a energiei”, a precizat Ciobătărică, citat de presa locală.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *