CE Oltenia versus regenerabili, o cerere comună: mecanisme echitabile și predictibile pentru toți actorii

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic, Regenerabile
Prima Pagina Energie Electrica si termica CE Oltenia versus regenerabili, o cerere comună: mecanisme echitabile și predictibile pentru toți actorii

Complexul Energetic Oltenia se luptă pentru drepturile producătorilor clasici, în condițiile date din piața de energie, pe care reprezentanții le consideră dezavantajoase. Chiar dacă nu renunță la atac, șefii de la CE Oltenia suțin, într-un comunicat, că  apreciază inițiativa producătorilor de energie din surse regenerabile de a solicita elaborarea unor mecanisme echitabile și predictibile de piață pentru toți participanții la piață.

 PHOTO/Sakis Mitrolidis
PHOTO/Sakis Mitrolidis

Dincolo de aprecieri,  reprezentanții CE Oltenia critică opiniile asociațiilor din sectorul regenerabilelor, nefiind de acord că situația actuală din sistemul energetic este defavorizantă pentru energia regenerabilă. În comunicatul de presă, CE Oltenia face o paralelă între punctele de vedere ale producătorilor din sectorul regenerabilelor și  ale celor convenționali.

Astfel, avertismentul transmis de asociațiile din regenerabile că prin schimbarea cadrului de susținere a energiei regenerabile, este pusă în pericol securitatea energetică pe termen mediu și lung a României, este demontat de CE Oltenia, care susține: atât timp cât există producătorii convenționali de energie care pot funcționa indiferent de condițiile atmosferice, securitatea energetică nu poate fi în pericol și nu poate ajunge în colaps. Un  alt aspect evidențiat de CE Oltenia este că funcționarea intermitentă a energiilor regenerabile implică obligativitatea producătorilor pe bază de cărbune de a asigura echilibrul, fapt ce aduce majorări substanțiale de costuri cauzate de frecventele opriri/porniri care duc și la creșterea gradului de poluare în comparație cu situația unei funcționări liniare. Reprezentanții companiei anunță că au fost înregistrate variații de sarcina de până la 1000 MW în zilele cu rafale de vânt, ceea ce determină creșterea costurilor cu cca 20% din cauza reducerii randamentelor, simultan cu creșterea emisiilor de CO2 și a uzurii agregatelor. O pornire de bloc înseamnă costuri de 300 mii lei pentru producătorii clasici, în afara cheltuielilor cu certificatele de CO2, uzura agregatelor, etc. Acestea nu reprezinta pierderi masive pentru producatorii clasici? În aceste conditii, de ce sunt discriminați producătorii de energii regenerabile în comparație cu cei clasici?, se întreabă cei de la CE Oltenia.

Reprezentanții companiei pun creșterea facturilor pe seama susținerii energiei din surse regenerabile, în timp ce asociațiile din sectorul regenerabilelor susțin că prețul energiei electrice a scăzut și datorită aportului energiei regenerabile. Ei mai avertizează că încurajând continuu subvențiile la energia regenerabilă, piața producătorilor clasici se restrânge dramatic.

În final, admit, la fel ca producătorii din sectorul regenerabilelor, că soluția o reprezintă mecanismele echitabile și predictibile pentru toți participanții la piață.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Un comentariu la “CE Oltenia versus regenerabili, o cerere comună: mecanisme echitabile și predictibile pentru toți actorii”

  1. Aspectul evidențiat că, funcționarea intermitentă a energiilor regenerabile implică obligativitatea producătorilor pe bază de cărbune de a asigura echilibrul, astfel că sunt înregistrate variații de sarcina importante în funcţionarea blocurilor energetice pe bază de cărbunea a făcut subiectul unor mese rotunde organizate de IRE, respectiv a unor articole apărute in revista Energetica:
    (1) Consideraţii privind funcţionarea centralelor electrice bazate pe surse regenerabile de energie în SEN al României. Autori: dr.ing. Gabriel Romaşcu – IRE, ing.Vasile Zacheu Ştefănescu – IRE. Energetica nr.4/2014.
    (2) Consideraţii privind funcţionarea centralelor electrice bazate pe cărbune în Sistemul Energetic Naţional al României. Autori: dr.ing. Gabriel Romaşcu – IRE, ing.Vasile Zacheu Ştefănescu – IRE. Energetica nr.1;2/2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *