Proiectul Ministerului Energiei de a uni Hidroelectrica cu CE Oltenia stârnește controverse. Chirițoiu, Consiliul Concurenței: Să  muţi bani de la compania profitabilă la cea neprofitabilă este ajutor de stat

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Proiectul Ministerului Energiei de a uni Hidroelectrica cu CE Oltenia stârnește controverse. Chirițoiu, Consiliul Concurenței: Să  muţi bani de la compania profitabilă la cea neprofitabilă este ajutor de stat
  • Badea, Hidroelectrica: Am aflat şi noi din presă despre acest lucru…Având în vedere ce s-a întâmplat cu Complexul Energetic Hunedoara, nu cred că aceasta este soluţia;
  • Boza, CE Oltenia: Ce concurenţă este în piaţă dacă eu sunt singurul care plăteşte certificate de emisii, la 25 de euro tona, după ce am investit un miliard de euro ca să furnizăm, astăzi, o energie curată?!

Intenția Ministerului Energiei de a uni centralele hidro şi cele pe cărbune  sub cupola unei singure companii este considerată ajutor de stat şi nu va rezolva problema preţului mare al electricităţii, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, la ZF Power Summit 2019. Ideea de a uni într-o singură companie centrale performante cu unele mai puţin performante a mai fost discutată în trecut, însă nu are nicio treabă cu realitatea, pentru că ar însemna mascarea unor pierderi, a afirmat la rândul său directorul general al Hidroelectrica, Bogdan Badea, prezent la același eveniment.

Reacțiile vin la o zi după ce Secretarul de Stat Doru Vişan, a anunțat, tot la ZF Power Summit 2019, că Ministerul Energiei are în plan reorganizarea producţiei de energie prin înfiinţarea unei noi companii în care să fie incluse atât centralele pe cărbune, cât şi cele hidro.

“Categoric, nu spune nimeni că o companie trebuie să fie monotehnologică, dacă este eficient pentru ele nu au decât să se dezvolte pas cu pas şi acest lucru se întâmplă. Natural se duc în această direcţie, dacă are sens economic. Dacă numai vrem să facem un mişmaş, să punem gunoiul sub preş, asta nu cred că este legal, pentru că tot ajutor de stat este. Pentru mine, faptul că muţi bani de la compania profitabilă la compania neprofitabilă este ajutor de stat. Iar dacă muţi de la centrul de profit, în cadrul companiei integrate, în centrul de pierdere, eu o văd tot ca ajutor de stat. Acest lucru nu va ajuta o iotă la rezolvarea problemelor de legislaţie europeană”, a precizat Chirițoiu, citat de Agerpres.

“Am aflat şi noi din presă despre acest lucru. Ideea a mai existat, au fost mai multe scenarii discutate, unele mai bune, altele mai puţin bune…. Din experienţele pe care le avem şi având în vedere ce s-a întâmplat cu Complexul Energetic Hunedoara, nu cred că aceasta este soluţia”, a subliniat Badea.

Pe de altă parte, Sorin Boza, preşedintele directoratului Complexului Energetic Oltenia (CEO), a susţinut, în cadrul aceluiaşi eveniment, că în prezent nu există niciun fel de concurenţă între producătorii din România. “Ce concurenţă este în piaţă dacă eu sunt singurul care plăteşte certificate de emisii, la 25 de euro tona, după ce am investit un miliard de euro ca să furnizăm, astăzi, o energie curată?!”, a întrebat retoric Boza, citat de Agerpres.

În opinia președintelui Consiliului Concurenței, soluția este eficientizarea companiilor. “Eu mi-aş dori, cât avem preşedinţia (Consiliului UE – n.r.) şi uşile se deschid mai uşor la Bruxelles, aş vrea să scoatem contractele de capacitate, mecanismele de capacitate, care sunt parte a soluţiei pe care o avem pentru Hunedoara. Să facem o Hunedoară mai mică, cu costuri mai mici, subvenţionată pentru acele momente când avem într-adevăr nevoie de ea, până când Romgaz sau altcineva vine şi face investiţii pe gaze acolo. Planul este destul de avansat şi avem şanse rezonabile, chiar dacă ne va lua ceva timp”, a adăugat Chiriţoiu, la ZF Power Summit.

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *