Chiriţoiu, Consiliul Concurenței: Eliminarea BRM din piață nu este oportună

Publicat pe Categorii Flux energetic, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Flux energetic Chiriţoiu, Consiliul Concurenței: Eliminarea BRM din piață nu este oportună

Bursa Română de Mărfuri este momentan singura platformă unde se realizează tranzacţii cu gaze naturale, iar eliminarea ei din piaţă nu este oportună, a declarat, joi, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, în cadrul evenimentului de aniversare a 20 de ani de existență a instituției, scrie Agerpres.

Comisia pentru Industrii din Camera Deputaţilor a anunțat că a finalizat raportul privind proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei privind modificare Legii gazelor, printre prevederile susținute fiind existenţa unui operator unic pe piaţa angro de gaze naturale şi de energie electrică, respective OPCOM, pe modelul vest-european, pentru a putea creşte lichiditatea pieţei.

Reprezentanții Consiliului Concurenței și ai ANRE au susținut menținerea ordonanței, inclusiv menținerea a două platforme de tranzacţionare, având în vedere faptul că BRM tranzacţionează deja gaze. Dacă nu suntem mulţumiţi de modul cum funcţionează BRM poate că varianta ar fi mai degrabă să îi punem anumite condiţii, să fie mai bine reglementat, dar nu ştiu dacă e o soluţie optimă să eliminăm un actor care e deja prezent pe piaţă, a spus Chiriţoiu, potrivit Agerpres. El a subliniat că situaţia este diferită faţă de sectorul energiei electrice, unde a fost posibilă licenţierea unei singure burse.

Dacă piaţa nu va funcţiona bine în urma acestei decizii, populaţia nu va fi afectată direct de acest lucru, ci mai degrabă consumatorii industriali de gaze, a mai spus Chirițoiu.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.