Conferința Energy Transition 2019: Energia regenerabilă are un viitor în România. Dacă autoritățile acționează azi, nu mâine! Să se revizuiască legislația, să fie permise contractele bilaterale, să crească ținta pentru regenerabile, ANRE să modifice regulile pe piața de echilibrare

Publicat pe Categorii Business, Esential, Opinii / Analize, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Conferința Energy Transition 2019: Energia regenerabilă are un viitor în România. Dacă autoritățile acționează azi, nu mâine! Să se revizuiască legislația, să fie permise contractele bilaterale, să crească ținta pentru regenerabile, ANRE să modifice regulile pe piața de echilibrare

„Cred cu adevărat în marile perspective ale energiei regenerabile. Văd un viitor strălucit pentru energia regenerabilă în România. Trebuie însă să acționăm acum! Trebuie să permitem contractele bilaterale pentru proiectele RES. Să facem asta azi, nu mâine”, a declarat Răzvan Nicolescu, Partener Deloitte, fost Președinte al Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei – ACER, la cea de a treia ediție a conferinței Energy Transition 2019, organizată de RWEA împreună cu Wind Europe.

El a comunicat, cu mândrie, audienței – peste 250 de participanți prezenți la eveniment – că producția eoliană și fotovoltaică din România se află în top 20 în lume, conform datelor publicate de Agenția Internațională pentru Energie. Este foarte bine pentru o țară care a fost înregistrată oficial ca fiind numărul unu producător de petrol din lume, a spus Nicolescu.

La rândul său, Radu Dudău, Director Energy Policy Group – EPG, a insistat pentru pentru revizuirea legislației și reintroducerea contractelor bilaterale. „Nu putem subvenționa lignitul încontinuu și să așteptăm să se întâmple un miracol. Este momentul să motivăm investițiile în energia din surse regenerabile și nu numai. Este nevoie de reglementări favorabile, stimulative, pentru a avea investiții în România. Să începem să creăm stimulente pentru industria regenerabilelor și piața să elimine lignitul”, a precizat Dudău. Faptul că nu sunt permise contractele bilaterale directe în România a devenit o reglementare bizară la nivel european, a spus reprezentantul EPG.

Zoltan Nagy-Bege, Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE, a venit cu o opinie personală: „Nu avem nevoie de o schimbare în legislație. Începând cu ianuarie 2020, trebuie să permitem contractele bilaterale, agregarea pe piața spot din aceeași zi pentru fiecare participant la piață, conform noului Regulament european”.

Oficialul ANRE a mai făcut referire la o altă barieră: piața de echilibrare. “Modelul nostru este unul vechi. Nu mai respectă reglementările europene. Avem 2 prețuri de echilibru, nu unul. Piața de echilibrare trebuie să fie voluntară. În România, este obligatorie. Este o provocare foarte mare pentru ANRE să modifice regulile pe piața de echilibrare”,  a declarat Zoltan Nagy-Bege, Vicepreședintele Autorității.

Radu Dudău a completat că modificarea regulilor pe piața de echilibrare reprezintă un semnal foarte bun pentru investitori. Să fie o piață de echilibrare corectă, a cerut acesta.

Mulți dintre speakerii conferinței au declarat că au așteptări pentru o reviziuire mai generoasă a Planului Naţional pentru Energie şi Schimbări Climatice- PNISEC, în sensul creșterii țintei pentru regenerabile. Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri trebuie să publice o nouă variantă a Planului pentru consultări publice la finele lunii noiembrie. În documentul inițial transmis Comisiei Europene, România și-a asumat o ţintă de 27,9% pentru anul 2030. CE a cerut creşterea țintei la 34%.

Giles Dickson, CEO Wind Europe, în calitate de Moderator, a concluzionat: „Ar fi păcat dacă  Guvernul nu ar prelua toate semnalele din piață și să le introducă în PNISEC. Mă aștept ca, de data aceasta, autoritățile române să meargă semnificativ mai mult peste nivelul propus inițial pentru ținta pentru regenerabile’.

Citește și: https://www.investenergy.ro/cabinetul-orban-trebuie-sa-dea-explicatii-la-bruxelles-luna-viitoare-cu-privire-la-tinta-de-regenerabile-la-conferinta-energy-transition-organizata-de-rwea-si-wind-europe-la-bucu/


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *