Consiliul Concurenței: Distribuție Energie Oltenia a implementat angajamentele asumate.  Pierderile determinate de consumul neînregistrat de energie au scăzut cu 30%

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie
Prima Pagina Energie Electrica si termica Consiliul Concurenței: Distribuție Energie Oltenia a implementat angajamentele asumate.  Pierderile determinate de consumul neînregistrat de energie au scăzut cu 30%

 

  • Bogdan Chirițoiu, Președintele Consiliului Concurenței: Vom discuta cu ANRE oportunitatea preluării în legislaţia secundară cel puţin a unora dintre aceste măsuri

Societatea CEZ Distribuţie, în prezent Distribuţie Energie Oltenia, a implementat angajamentele asumate în cadrul investigaţiei privind un posibil abuz de poziţie dominantă al companiei pe piaţa de distribuţie de energie electrică, iar acestea au produs efectele urmărite, respectiv au înlăturat îngrijorările concurenţiale care au condus la declanşarea acesteia, comunică Consiliul Concurenței.

Urmare a monitorizării implementării angajamentelor, cât şi evoluţiilor înregistrate, Consiliul Concurenței a remarcat că măsurile luate de companie au condus la supravegherea mai atentă a consumului de energie electrică, ceea ce a generat o scădere cu aproximativ 30% a pierderilor cauzate de sustragerile de energie electrică şi de consumul neînregistrat cauzat de defectarea aparatelor de măsură. De asemenea, s-a remarcat o creştere a puterii de negociere a clienţilor finali non-casnici cu operatorul de distribuţie şi la o îmbunătăţire a calităţii documentelor justificative pentru diferite etape din procesul de constatare, analiză şi deconectare pentru cazurile de consum neînregistrat.

“Practic, am obligat compania să creeze o procedură clară şi transparentă pentru situaţiile de deconectare, ceea ce a condus atât la o reducere cu 30% a pierderilor determinate de consumul neînregistrat de energie electrică, dar şi la o îmbunătăţire a gradului de informare a furnizorilor şi clienţilor non-casnici. Ca urmare, vom discuta cu ANRE oportunitatea preluării în legislaţia secundară cel puţin a unora dintre aceste măsuri”, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Potrivit autorităţii de concurenţă, angajamentele pe care operatorul de distribuţie şi le-a asumat au vizat, în principal, situaţiile de consum neînregistrat şi sustragere de energie electrică. Astfel, s-a demarat verificarea periodică a locurilor de consum ale clienţilor non-casnici racordaţi la reţeaua CEZ Distribuţie, astfel încât eventuale situaţii de sustragere de energie/consum neînregistrat să fie identificate cât mai curând, acordarea posibilităţii clienţilor de a alege laboratorul la care să fie realizată expertiza grupului de măsurare, dar şi o mai bună documentare a cazurilor prin stabilirea unui număr minim de documente care ar trebui să se regăsească la dosarul fiecărui caz.

De asemenea, alte angajamente au urmărit transmiterea de copii ale documentelor către consumatorii susceptibili de consum neînregistrat/sustragere de energie electrică, organizarea unor şedinţe de conciliere/mediere şi invitarea clientului final să participe alături de furnizorul său de energie, dar şi de către experţi în domeniul tehnic şi/sau juridic, informarea periodică a furnizorilor cu privire la situaţia clienţilor implicaţi în situaţii de consum neînregistrat şi/sau sustragere de energie electrică, respectiv informarea de urgenţă a furnizorului clientului asupra locului de consum al căruia s-a dispus măsura deconectării.

Compania a realizat, totodată, campanii de informare a clienţilor cu privire la drepturile şi obligaţiile acestora, dar şi la riscurile şi consecinţele la care se expun, precum şi realizarea de cursuri de pregătire a personalului de specialitate al operatorului de distribuţie cu privire la procedurile aplicabile şi regulile de concurenţă.

Investigaţia Consiliului Concurenţei, declanşată ca urmare a unei plângeri depuse de furnizorul de energie electrică SC Electrica Muntenia Nord SA (în prezent, Electrica Furnizare SA), viza un posibil abuz al CEZ Distribuţie SA, manifestat prin deconectarea nejustificată a alimentării cu energie electrică a unui consumator non-casnic aflat în portofoliul unui furnizor concurent cu societăţile de furnizare din grupul CEZ. Concret, CEZ Distribuţie nu a deconectat consumatorul când acesta era clientul CEZ Vânzare, deşi avea suspiciuni de sustragere a energiei, ci după ce acesta şi-a schimbat furnizorul şi a devenit clientul societăţii Electrica Muntenia Nord SA. CEZ Distribuţie nu a putut face dovada faptului că a informat noul furnizor despre întreruperea alimentării cu energie electrică sau despre riscul unei astfel de întreruperi şi nici nu avea relaţie contractuală directă cu consumatorul. Ca urmare, Autoritatea de Concurenţă a analizat comportamentul SC CEZ Distribuţie SA, impunând operatorului de distribuţie adoptarea de măsuri, atât în relaţia cu furnizorii, cât şi cu clienţii săi non-casnici.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *