Consiliul Concurenței răspunde la sesizarea Ministerului Energiei: Nu există suficiente indicii privind un eventual abuz de poziție dominantă al Cameco în relația cu SNN și/sau CNU

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Consiliul Concurenței răspunde la sesizarea Ministerului Energiei: Nu există suficiente indicii privind un eventual abuz de poziție dominantă al Cameco în relația cu SNN și/sau CNU

Ministerul Energiei a primit răspuns la sesizarea cu privire la situația contractelor încheiate de Nuclearelectrica cu firma Cameco. “Având în vedere datele şi informaţiile deţinute până la acest moment, Consiliului Concurenţei consideră că nu există suficiente indicii privind un eventual abuz de poziție dominantă al Cameco în relația cu SNN și/sau CNU”, este răspunsul Consiliului Concurenței către minister, transmis la solicitarea InvesTenergy.

consiliulconcur

La finele anului trecut, fosta conducere a ministerului a semnalat Consiliului Concurenţei situația creată prin adjudecarea succesivă de către Cameco Corp. – SUA a unor contracte de furnizare de uraniu natural sub formă de pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu (UO2) în cadrul unor licitaţii organizate de Nuclearelectrica. În sesizare, Ministerul Energiei a indicat existenţa unei tendințe de scădere a prețurilor ofertate de Cameco în cadrul procedurilor de achiziție, fapt ce ar fi putut împiedica Compania Națională a Uraniului (CNU) în adjudecarea contractelor anterior amintite. Ministerul a insistat pentru  „necesitatea efectuării unei analize a condițiilor de piață pentru produsele obținute din minereul de uraniu, inclusiv a aspectelor legate de modul de construcție a prețurilor de comercializare”, analiză care  – au considerat foștii reprezentanți ai ministerului – „ar putea să prevină o practică anticoncurențială, respectiv abuzul de poziție dominantă din partea unui furnizor calificat al SNN, respectiv Cameco Corporation”.

La solicitarea InvesTenenergy, reprezentanții Consiliului Concurenței au prezentat concluziile analizei efectuate: “Evoluția prețurilor de adjudecare a licitațiilor organizate de SNN urmează tendința înregistrată la nivel mondial pentru octoxidul de uraniu (U3O8) (produs din care este obţinută pulberea de dioxid de uraniu (UO2)). Analiza Consiliului Concurenţei a avut în vedere atât evoluţia prețurilor înregistate pe piaţa spot, cât și aceea a preţurilor aferente contractelor pe termen lung, constatând o tendinţă descrescătoare, respectiv reduceri semnificative de preţ în perioada 2013 – 2016. Aşadar, dacă evoluţia preţurilor înregistrate pe piaţa mondială a octoxidului de uraniu (U3O8) are o tendinţă descrescătoare, este justificat ca preţurile unui produs derivat, respectiv pulbere de dioxid de uraniu (UO2), să urmeze aceeaşi tendinţă”, susține Consiliul Concurenței.

Potrivit opiniilor exprimate de participanţii la piaţă, principalele cauze ale scăderilor de preț ale uraniului sunt reprezentate de reducerea semnificativă a cererii (ca efect al dezastrului de la Fuhushima și a deciziei Germaniei de a renunța la energia nucleară), precum și de orientarea producătorilor spre mine care permit extracții de suprafață, mai ieftine.

Referitor la prețurile ofertate de CNU în cadrul procedurilor de achiziție derulate de SNN, se constată că acestea sunt afectate de modul de stabilire a obligației bugetare. Costul materiei prime este stabilit în funcție de costul istoric, fără a fi corelat cu prețurile internaționale, ceea ce poate afecta capacitatea CNU de a oferta prețuri competitive. Reprezentanții Consiliului Concurenței subliniază faptul că CNU este o societate care activează pe piața concurențială, iar obligarea acesteia de a comercializa produsele sale numai către SNN și Administrația Națională a Rezervelor de Stat ar putea avea efectul limitării posibilităților CNU de a opera pe piețele care activează.

Decizia fostei conduceri a Ministerului Energiei de a sesiza Consiliul Concurenței a surprins în condițiile în care Nuclearelectrica achiziționează uraniu de la compania canadiană Cameco, urmare a unor licitații, la un preţ mai mic decât cel solicitat de Compania  Națională a Uraniului, potrivit declarațiilor/explicațiilor oferite de reprezentanții Nuclearelectrica în repetate rânduri.

În decembrie 2015, contractul derulat cu Compania Națională a Uraniului a fost reziliat de drept, deoarece preţul cerut de societate a fost mult mai mare decât preţul de piaţă şi cu 76% mai mare decât preţul agreat prin contract în 2014. Acest aspect a fost  semnalat și de Consiliul Concurenței în răspunsul la sesizarea Ministerului Energiei. Ulterior, SNN a organizat , pe perioade successive de 6 luni, proceduri de achiziție a câte 120 tone de pulbere sintetizabilă de UO2, la care au participat cei doi furnizori calificați ai SNN – CNU și Cameco. Câștigătorul licitațiilor a fost Cameco cu prețurile de 495lei/Kg, 429,47 lei/kg, respective 373,58 lei/Kg U în UO2.

De notat și că, pentru a evita posibilitatea de deveni dependentă de Cameco, SNN a organizat în 2016 două proceduri internaționale de calificare a unor furnizori potențiali, la fiecare dintre acestea depunând dosare câte o întreprindere, care au fost considerate neconforme, întrucât specificațiile produselor oferite nu corespondeau standardului CANDU.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *