Contractele directe de energie, în dezbatere la Parlament

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Esential, Info Legislativ, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Contractele directe de energie, în dezbatere la Parlament
  • Cerere unanimă a actorilor pieței, Ministerul Energiei zice că societățile statului nu sunt pregătite
  • Havrileț: ANRE va avea un răspuns neutru ca arbitru al pieței energiei
  • Lulache, Nuclearelectrica: Producătorii, discriminați în lipsa acestor contracte
  • Borza, Hidroelectrica: Fiecare producător să aibă posibilitatea să recurgă la acest tip de contract

La Parlament se tranșează zilele acestea tema contractelor bilaterale negociate direct. Sunt acestea necesare sau nu? Sunt autoritățile, respectiv companiile de stat sau private pregătite pentru reintroducerea contractelor directe?

6118335a_img-300x240-300x240

La inițiativa Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, se lucrează de zor la modificarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, zeci de amendamente fiind dezbătute săptămânal, în cadrul unor ședințe la care participă autorități, parlamentari, participanți la piața energiei reprezentanți ai asociațiilor de profil, precum și reprezentanți ai companiilor energetice.

Ministerul Energiei, prin vocea secretarului de stat Corina Popescu, s-a pronunțat referitor la contractele bilaterale negociate direct. “Companiile de stat nu sunt pregătite pentru reintroducerea de mâine a acestora. În momentul de față, nu. Sunt câțiva actori care nu sunt pregătiți… Mă refer doar la companiile care sunt în portofoliul mininsterului.  În unele companii nu sunt implementate strategii de marketing corecte și nicio disciplină corectă din punct de vedere al marketării. Nu există o înțelegere în ce privește definirea unei astfel de strategii.  Simt nevoia implementării la nivelul companiilor de stat a unor coduri de bune practici”, a declarat Corina Popescu într-un interviu acordat InvesTenergy.

În opina sa, este necesar ca în cazul companiilor de stat, înainte să se reintroducă contractele bilaterale, să avem ghiduri de bune practici. Susțin contractele bilaterale, dar trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru acestea, a concluzionat oficialul Ministerului Energiei.

Președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, Niculae Havrileț, este de părere că piața contractelor bilaterale se desfășoară foarte bine pe OPCOM, unde se constată o lichiditate bună în ultimii 4 ani. Singurul element negativ acceptat de Havrileț vine din relația mediului de afaceri cu băncile, neexistând posibilitatea încheierii contractelor pe termen lung ce oferă șansa unor împrumuturi mai ieftine. ANRE va avea un răspuns neutru în Parlament ca arbitru al pieței energiei, a precizat Havrileț.

Directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, pledează pentru reintroducerea contractelor bilaterale negociate direct. “Imposibilitatea încheierii unor astfel de contracte pe termen lung discriminează producătorii de energie. OPCOM nu oferă azi posibilitatea încheierii unor contracte pe 10, 15, 20 ani”, a afirmat Lulache. Administratorul judiciar  Remus Borza este convins că existența contractelor bilaterale ține de poziția Hidroelectrica. “Nu resping apriori posibilitatea încheierii unor astfel de contracte. Am evoluat în ultimii 4 ani. Poziția mea actuală este ca fiecare producător să aibă posibilitatea să recurgă la acest tip de contract “, a afirmat Borza.

În ședința din această săptămână a Comsiei de Industrii și Servicii se va dezbate celebrul articol 23 din Legea energiei, potrivit căruia: (1) Tranzacţiile cu energie electrică se desfăşoară pe piaţa concurenţială, în mod transparent, public, centralizat şi nediscriminatoriu.

Asociațiile din energie cer, la unison, contractele directe

Asociațiile producătorilor și furnizorilor de energie solicită la unison posibilitatea încheierii contractelor bilaterale negociate direct. “Îngrădirea pieței de energie din ultimii ani, cu toate potențialele efecte pozitive și-a arătat deja limitele. În contextul raportării REMIT, motivele care au dus la eliminarea acestor contracte nu își mai au rostul, iar pentru viitoare investiții în domeniul producerii de energie este absolut necesară această posibilitate.  Flexibilizarea pieței va duce la o concurență sporită care va avea ca și efect reducerea prețului pentru consumatorul final”, potrivit reprezentanților PATRES.

Interzicerea acestui instrument situează producătorii şi furnizorii din România într-o poziţie discriminatorie faţă de ceilalţi participanţi din pieţele menţionate, aceştia având un risc crescut în ajustarea poziţiilor comerciale. Acest aspect discriminatoriu urmează să producă efecte negative semnificative în condiţiile în care la nivelul Uniunii Europene va deveni funcţională piaţa internă de energie electrică, sunt argumente susținute de AFEER.

În expunerea de argumente la amendamentele propuse se evidențiază blocarea investiţiilor în sectorul energiei electrice, în mod special a segmentului de producere a energiei electrice. Dezvoltatorii de proiecte în sectorul de producere a energiei electrice, noi intraţi pe piaţă nu pot încheia contracte pe termen lung cu furnizorii, contracte ce reprezintă o garanţie solicitată de către bănci pentru obţinerea creditelor necesare dezvoltării proiectelor.O schemă de finanţare pe termen lung de tipul celei propuse pentru construirea grupurilor nucleare 3 şi 4 (furnizorilor de energie electrică ce au finanţat investiţia li se vor aloca cote din energie electrică ce urmează a fi livrată din aceste grupuri, aceştia urmând să o comercializeze liber pe piaţa de energie electrică) nu mai poate fi utilizată ca urmare a restricţiilor de contractare impuse de Legea nr. 123, motivează asociațiile de profil necesitatea contractelor bilaterale.

O nouă lege a energiei, modificată și îmbunătățită, va lua naștere ca urmare a dezbaterilor din Parlament . Rămâne de văzut și cum va fi promovat celebrul articol 23! Vor fi reintroduse contractele bilaterale negociate direct, că Hidroelectrica are toate șansele să iasă din insolvență în câteva luni?!

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Un comentariu la “Contractele directe de energie, în dezbatere la Parlament”

  1. 10-ani pe o piata in dezvoltare?

    Adica daca maine tehnologia X devine nerentabila cineva sa fie obligat sa plateasca preturi triple la energie doar pentru a sustine din nou niste baieti destepti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *