Corespondență de la Atena, de la Eurelectric Power Summit 2024: Leonhard Birnbaum, CEO E.ON confirmă că explorează opțiunea vânzării afacerii de furnizare. Riscul este atât de masiv…că pierdem într-un an ceea ce am fi putut câștiga în 20 de ani!

Publicat pe Categorii Actual, Business, Esential, Exclusiv, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Corespondență de la Atena, de la Eurelectric Power Summit 2024: Leonhard Birnbaum, CEO E.ON confirmă că explorează opțiunea vânzării afacerii de furnizare. Riscul este atât de masiv…că pierdem într-un an ceea ce am fi putut câștiga în 20 de ani!

De ce doriți să vindeți afacerea E.ON de furnizare de energie electrică și gaze naturale din România?

Întrebarea a fost adresată lui Leonhard Birnbaum, CEO Grupul E.ON și Vicepreședinte Eurelectric, de către jurnaliștii de specialitate, prezenți la Eurelectric Power Summit 2024. InvesTenergy este Partener Media al evenimentului.

Prezentăm răspunsul lui Leonhard Birnbaum:

De fapt, spun că vom explora opțiunile noastre. Întrebarea este, riscurile și randamentele justifică capitalul pe care îl avem acolo? Așadar, explorăm opțiunea, nu am spus-o, și până când nu am explorat opțiunile noastre nu vom lua o decizie. Dar, motivul este profilul de risc și randament. Vom decide de fapt asupra opțiunilor odată ce avem ofertele și până atunci nu luăm nicio decizie.

Cum comentați politica Guvernului român referitoare la plățile schemei de compensare a tarifelor din România?

Leonhard Birnbaum: Am avut prea des dificultăți în a înțelege care este schema în ultimii ani. Deci ceea ce este cu adevărat dificil pentru o companie precum E. ON este dacă situația se schimbă constant și foarte abrupt. Acum este un fel de avertizare prealabilă. Volker Raffel (CEO E.On România – nr) a fost în consiliu explicându-ne ultimele evoluții de mai multe ori și întotdeauna a fost una diferită. Și acest lucru este foarte dăunător în energia noastră deoarece avem nevoie cu adevărat stabilitatea și previzibilitatea și ne-ar fi plăcut să vedem mai mult din acestea. Mai multă previzibilitate și mai multă stabilitate în ultimii ani decât am văzut de fapt. Și acum recunosc că ultimii ani au fost foarte dificili. Înțeleg că politicienii trebuie să acționeze, dar totuși trebuie să fii conștient că dacă schimbi condițiile foarte repede și foarte des, asta face ca noi investitorii să fim foarte nervoși.

Cred că este un mesaj important să ai și fiabilitate în schema de plată a guvernului. Pentru că fiabilitatea comportamentului statului este un semnal puternic pentru toți tipurile de investitori într-o țară și, prin urmare, este extrem de important să respecți planul. Vă dau un exemplu. Am discutat recent că practic peste tot în Europa trebuie să ne dublăm investițiile în rețea. Triplăm orice. Deci, mult mai mulți bani.

Deci, dacă trebuie să investesc semnificativ mai mult într-o țară, atunci întreb, voi obține un randament pentru această investiție semnificativ mai mare? Va fi stabilitate? Odată ce am investit, nu pot să plec. Deci pentru mine este foarte important să am încredere în stabilitatea, fiabilitatea, previzibilitatea unei țări ca investitor. Dacă schimbi regulile prea des, atunci investitorii vor spune că nu știu. Nu voi face acum o clasificare a reglementărilor. Dar aș spune că aveți în special pe partea de retail unele reglementări care erau complet disproporționate. Deci riscul pe care îl aveam în afacerea de furnizare din România era atât de masiv încât a fost cu adevărat complet în 2022 și la începutul anului 2023. Și așa ne uitam la asta și am spus că pierdem într-un an ceea ce am fi putut câștiga în 20 de ani. Și asta este inacceptabil.


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *