Cu încetinitorul la Ministerul Energiei. Va rămâne Toma Petcu ministru?! Taxat în coaliția de guvernare că a absentat motivat

Publicat pe Categorii Esential, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Cu încetinitorul la Ministerul Energiei. Va rămâne Toma Petcu ministru?! Taxat în coaliția de guvernare că a absentat motivat

Ultima oră:  ALDE nu renunță la ministrul Energiei, Toma Petcu. „Domnul Toma Petcu se simte mai bine, a fost deja prezent la ședința de Guvern. E alături de colegii din minister de două săptămâni și nu se pune problema să fie schimbat. Chiar am ridicat personal această problemă, ca să lămurim informațiile apărute în presă”, a declarat, la finalul ședinței coaliției de guvernare, Daniel Constantin, copreședintele ALDE.

Dacă intri pe site-ul ministerului, ai sentimentul că timpul s-a oprit în loc

Va rămâne Toma Petcu ministrul Energiei?! Este posibil să aflăm astăzi răspunsul după ședința coaliției de guvernare. La o săptămână de la declarațiile asiguratorii ale liderului ALDE Călin Popescu Tăriceanu  că nu se pune problema schimbării ministrului Energiei Toma Petcu, în coaliția de guvernare s-au reluat discuțiile pe acest subiect. Potrivit unor surse politice, președintele PSD Liviu Dragnea nu îl mai vrea pe Petcu în guvern, însă  Tăriceanu se opune, susținându-l în continuare pe omul lui  Daniel Chițoiu.

toma-petcu

Și premierul Sorin Grindeanu ar vrea să plece Toma Petcu din Guvern, pe motiv că problemele de sănătate nu-i permit să activeze la capacitate maximă. Întors de câteva zile, după aproape o lună de tratament în spital, Petcu preferă să își vadă de treabă mai mult prin minister, secretarii de stat înlocuindu-l la ședința de guvern, întâlniri în Parlament, conferințe de specialitate. Absența lui este însă taxată de șeful Guvernului, care l-a chemat miercuri la raport la Palatul Victoria.

Postul de ministru al Energiei a fost și este în continuare râvnit de unii membri ALDE. Andrei Gerea își dorește foarte mult acest portofoliu, pe care îl cunoaște pentru că a mai fost ministru. Rămâne de văzut cum va proceda mâine Tăriceanu, dacă va continua să îl susțină pe Toma Petcu la Ministerul Energiei. Recent, Tăriceanu a afirmat că nu se pune problema schimbării ministrului Energiei Toma Petcu, pentru că acesta și-a reluat atribuțiile ministeriale și face tratament pentru problemele de sănătate pe care le are. „Nu avem de ce să discutăm în coaliție situația de la Ministerul Energiei. Momentan, ministrul Toma Petcu este într-un tratament, a fost spitalizat, a ieșit din spital, și-a reluat atribuțiile la minister. Astăzi (miercuri — n.r.) chiar voi avea o întâlnire cu el pentru a discuta problemele legate de domeniul energetic pe care dorește să mi le prezinte, așadar nu se pune niciun fel de problemă în legătură cu vreo posibilă schimbare la Ministerul Energiei”, a spus Tăriceanu la Palatul Parlamentului după o ședință a coaliției de guvernare.

Ce se întâmplă la Ministerul Energiei?

La Ministerul Energiei, lucrurile se mișcă cu încetinitorul, funcționarii își văd liniștiți de treburi… Echipa secretarilor de stat este incompletă. Ministrul lucrează cu 2 secretari de stat: Doru Vișan și Robert Tudorache. În perioada când Toma Petcu a lipsit, fostul secretar de stat Corina Popescu a fost “om de bază” în minister. În prezent, se decide care va fi cel de-al treilea secretar de stat care o înlocuiește pe aceasta, un nume vehiculat fiiind Mihai Albulescu, care a mai deținut această funcție în minister.

Dacă intri pe site-ul ministerului, ai sentimentul că timpul s-a oprit în loc: cu excepția fotografiei și datelor biografice ale ministrului Toma Petcu, la loc de cinste sunt tot cei trei foști  secretari de stat. Site-ul Ministerului Energiei nu excelează la transparență. Într-adevăr, se remarcă câteva comunicate de presă și propuneri de acte normative în consultare publică. La Agenda publică, ultima ședință de guvern menționată este în data de 29 Decembrie 2016, știrile din companii sunt de anul trecut, iar la rubrica Interpelări/Răspunsuri, parlamentarii nu s-au mai adresat ministerului din 13 decembrie…

Poate că site-ul nu este activat, însă suntem asigurați că la  Ministerul Energiei se lucrează bine. Într-adevăr, ministrul Toma Petcu și-a început mandatul în comandamentele de iarnă. Luna ianuarie a făcut ravagii pe piața de energie, dând bătăi de cap celor din minister, care au avut responsabilitatea de a se asigura că SEN este pregătit să depășească perioadele critice. Dar iarna s-a dus…

Ne permitem să facem o scurtă trecere în revistă a activității noii conduceri a Ministerului Energiei în primele 2 luni și bifăm ca realizări: stabilirea unui nou plan de restructurare la CE Oltenia (în prezent, se negociază cu sindicatele contractul colectiv de muncă), s-au organizat întâlniri de analiză a pieței de energie în luna ianuarie la minister, s-a venit cu măsuri suplimentare la programul de iarnă, Ministerul Energiei şi reprezentanţii companiei China General Nuclear Power Corporation (CGN) au convenit să accelereze negocierile pentru reactoarele nucleare 3 şi 4 etc.

Ministrul Petcu are un mandat dificil la Ministerul Energiei, care are în subordine companii strategice. Așteptările sunt mari, sunt multe teme de rezolvat … În Parlament, se pregătesc modificări la întreaga legislație în energie și ministerul trebuie să aibă o contribuție importantă. Pus pe fapte, Petcu a anunțat, la instalarea sa la minister, că va îmbunătăți strategia energetică, va face restructurare, va avea grijă de mixul energetic…Lucruri realizabile, doar să mai rămână ministru!

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *