Cum explică șefii Romgaz acționarilor nevoia de avocați pentru diferendele cu CE și Curtea de Conturi: “Sunt două cazuri importante și sensibile, de impact, inclusiv subiect pentru media”

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Cum explică șefii Romgaz acționarilor nevoia de avocați pentru diferendele cu CE și Curtea de Conturi: “Sunt două cazuri importante și sensibile, de impact, inclusiv subiect pentru media”

Șefii Romgaz se grăbesc să își angajeze avocați care să îi apere în diferendele cu Comisia Europeană și Curtea de Conturi. Mai au nevoie de aprobarea acționarilor ca să poată demara procedurile de achiziție publică de servicii de consultanță, asistență și reprezentare juridică externă. Consiliul de Admnistrație și-a dat acordul și pentru a-i convinge pe acționari și șefii Romgaz au pregătit un Referat în care explică de ce au atâta nevoie de avocați cu o vastă expertiză și experiență,  specializați pe litigii internaționale. „Întrucât sunt două cazuri importante și sensibile, de impact, inclusiv subiect pentru media, în aprecierea noastră ar fi util să fim asistați la nivelul părților adverse, sens în care, aparatul juridic propriu să aibă concursul unei case de avocatură cu experiență în domeniu”, se menționează în Referatul semnat de Aurora Neguș, Președintele CA Romgaz.

procese

În ultimele 2 luni, Romgaz a avut parte de controale efectuate de Curtea de Conturi și Comisia Europeană însoțită de Consiliul Concurenței. Conform Deciziei Comisiei Europene din 30 mai 2016, asupra Romgaz planează anumite suspiciuni, compania fiind suspectată că ar fi făcut parte dintr-o înțelegere antitrust cu Transgaz și OMV Petrom, să nu exporte gaze naturale sau să fi blocat ori întârziat măsurile necesare pentru crearea cadrului legal și tehnic operational pentru realizarea exporturilor. Investigația CE este una complexă și de durată, însă conducerea Romgaz se teme de rezultate și vrea să fie pregătită pentru situația în care societatea ar putea fi sancționată. Mai ales că, de regulă, sancțiunile aplicate de CE și Consiliul Concurenței sunt stabilite în procent pe cifra de afaceri a companiilor!

În Referat se face mențiunea că pe tema exportului de gaze este declanșată și o procedură de infringement împotriva României. “Romgaz nu a făcut și nu face parte din înțelegeri antitrust sau anticoncurenționale”, susțin reprezentanții companiei.

Citește și:Investigația Comisiei Europene pune pe jar șefii de la Romgaz, Transgaz și OMV Petrom. Își caută avocați pentru procese grele. Reacții de îngrijorare de la Guvern

Referitor la controlul Curții de Conturi, șefii Romgaz contestă concluziile acestuia și, ulterior, vor să solicite în Instanță anularea pe motiv de nelegalitate a deciziei instituției. „Constatările Curții de Conturi pun societatea în situația stabilirii întinderii unor prejudicii și identificării unor clienți care posibil ar fi beneficiat de gaze naturale livrate peste cantitatea pe care Romgaz ar fi fost obligat să o livreze potrivit legislației incidente. Acest demers este realizabil doar prin intermediul unor proceduri legale litigioase, valoarea presupusului prejudiciu estimat depășind suma de 160 milioane lei”, se menționează în Referatul menționat. Potrivit reprezentanților companiei, aceste activități pot avea efecte semnificative în activitarea societății, miza dosarelor fiind foarte mare, se poate ajunge la pierderi și prejudicii semnificative în dauna patrimonială a Romgaz.

De ce este nevoie de avocați externi? Romgaz are șapte consilieri juridici, implicați în activitatea curentă a societății. Pentru cele două cazuri complexe, aceștia nu au expertiză și specializare la nivelul necesar. Un potential litigiu împotriva unor măsuri sau sancțiuni aplicate de forurile europene ar putea pune societatea într-o situație de noutate absolută, litigiul trebuind derulat la instanțele internaționale, unde juriștii societății nu dețin competențe pentru a asigura reprezentarea societății, se precizează în Referatul ce va fi prezentat acționarilor.

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *