De ce tot crește prețul energiei pe bursă? „Este o foame de energie pentru echilibrarea pozițiilor comerciale”. Start la investigații

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Info Bursier, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Esential De ce tot crește prețul energiei pe bursă? „Este o foame de energie pentru echilibrarea pozițiilor comerciale”. Start la investigații

Ultima oră: Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), cu sprijinul Consiliului Concurenței,  a demarat o investigație, în procedură de urgență,  în cazul a două contracte cu energie încheiate pe bursa de profil OPCOM, suspecte că ar fi încălcat legislația. Reprezentanții Autorității au precizat că au demarat această anchetă în urma unei sesizări potrivit căreia contractele ar fi fost încheiate la un preț mai mare decât ar fi normal.

Operatorul pieței de energie electrică, OPCOM, a transmis Autorității de Reglementare în Energie (ANRE) și Consiliului Concurenței informații privind unele practici ale participanților la piață care ar fi putut distorsiona concurența, precum înțelegeri prealabile între jucători, a declarat pentru Agerpres, directorul general al OPCOM, Victor Ionescu.

A fost cât pe ce să fie criză energetică în România, iar perioada de risc energetic nu s-a terminat! Cel puțin așa reiese din declarațiile autorităților. Tot de la aleși aflăm și care au fost cauzele: nu au existat stocuri suficiente de cărbune și gaze, un nivel extrem de scăzut al debitului Dunării …. Firesc, vinovați se fac foștii guvernanți!

images (1)

Declarațiile alarmiste despre așa zisa criză energetică au condus, alături de alți factori, la creșterile record la prețul energiei pe bursă. Asistăm de câteva săptămâni la cele mai mari creșteri ale prețului energiei pe piața spot, acesta depășind 600 MWh. Se vinde energie pe PZU cu mult peste 700 MWh! În luna ianuarie, au fost 2 zile – 15 şi 23 ianuarie – când România a înregistrat cel mai mare preţ al energiei din Europa, ajungând la 74,92 de euro pe MWh, respectiv 96,52 de euro pe MWh, potrivit datelor OPCOM.

Ce se întâmplă în această perioadă la bursă este o problemă pur comercială, susțin unii specialiști din sectorul energetic. După cum reiese din situațiile/raportările OPCOM, începând cu data de 3 ianuarie până în prezent, oferta de cumpărare a fost mult mai mare ca cea de vânzare. În mai multe zile, decalajul dintre cerere şi ofertă a ajuns la 60%. „Este o foame de energie pentru echilibrarea pozițiilor comerciale”, se susține în piața energiei. Nu vânzătorii au provocat creșterile de prețuri, ci la cumpărători sunt schimbări semnificative. Începând cu 19 ianuarie, potrivit datelor de pe site-ul OPCOM, cumpărătorii au dat oricât numai să cumpere energie să-și echilibreze pozițiile comerciale – chiar și peste 1000 lei/MWh! O explicație ar fi aceea că au obligații contractuale penalizatoare și trebuie să cumpere energie la orice preț…. O serie de furnizori nu au avut contractată întreaga cantitate de energie electrică pentru a-şi putea onora contractele încheiate şi astfel au fost dispuși să achite preţuri uriaşe la energie, explică specialiștii.

Din datele de pe site-ul OPCOM reiese că preţul mare de pe piaţa spot a bursei de energie nu este cauzat de un deficit de energie, deoarece pe platformele la termen ale OPCOM s-a tranzacţionat pentru luna ianuarie o cantitate de energie de 6,8 TWh, mai mare decât consumul ţării, estimat la maximum 6 TWh pentru această lună. În plus, pe piaţa spot se mai tranzacţionează o altă cantitate de 3,4 TWh.

Consumatorii nu trebuie să-și facă griji, nevoile lor sunt acoperite prin contracte, iar furnizorii sunt prezenți pe PZU, nefiind opriți de creșterile record ale prețului energiei, pentru a-și onora obligațiile…Corect ar fi ca producătorii, furnizorii să aibă planuri de afaceri pentru 3 ani, așa cum se întâmplă în alte țări, nu să acționeze semestrial. Însă au o scuză: cum lipsește o strategie energetică, cu direcții clare, aceștia nu se pot baza pe anumite date pentru a-și face planurile de afaceri

Sunt și situații în care furnizori au reziliat contracte în speranța că vor vinde energia la prețurile actuale care sunt mai mare și vor câștiga, însă –din fericire –puține la număr, potrivit unor surse autorizate.

Dacă pentru unii specialiști din sectorul energetic, situația actuală este una normală în conjunctura europeană dată, creșterile record la prețul energiei sunt de natură să îngrijoreze pe mulți dintre participanții la piața de energie – îndeosebi, furnizori și traderi, care pierd foarte mult în această perioadă, cât și pe consumatori care se așteaptă la facturi mai mari.

Un alt fenomen al acestei perioade, care ridică semne de întrebare: se exportă foarte multă energie de la începutul anului.  Exporturi de 1.000 de MW au avut loc și la temperaturi de  minus 20 de grade Celsius. Informații despre firmele care fac aceste exporturi, cantități și prețuri, care ar fi trebuit să fie publice, sunt deocamdată deținute în prezent doar de ANRE și Transelectrica. Potrivit unui ordin al Autorității, aflat în consultare publică, contractele de import-export ar urma să devină publice. Participanţii la piaţa de energie electrică vor transmite operatorului pieţei de energie electrică preţurile şi cantităţile aferente contractelor de vânzare-cumpărare de energie electrică încheiate, inclusiv pe piaţa reglementată de energie electrică sau de export, în termen de 1 zi de la data încheierii acestora, conform prevederilor legale în vigore, se precizează în respectivul Ordin.

Dincolo de a căuta vinovații, întrebăm ce se poate face ca prețul energiei să se mai calmeze pe bursă?

Participanții la piață se așteaptă ca Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE să transmită un semnal, să reacționeze la astfel de situații șoc cu scopul de a tempera elanul celor care cumpără la prețurile actuale, foarte mari, să facă o analiză a cheltuielilor de achiziție din această perioadă. Pe de altă parte, ANRE să se aștepte la solicitări din partea furnizorilor de recunoaștere a costurilor, decizie ce va avea ca efect majorarea tarifelor la consumatorul final.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *