De ce nu au putut câștiga regenerabilii pe bursă în luna ianuarie?

Publicat pe Categorii Business, Flux energetic, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Flux energetic De ce nu au putut câștiga regenerabilii pe bursă în luna ianuarie?
  • PATRES invocă reglementările și modul de vânzare a energiei prin contracte bilalaterale, impus de ANRE

Luna ianuarie a fost o lună dificilă pentru marea majoritate a actorilor din piața de energie. Alături de Hidroelectrica și CE Oltenia, care au admis că au avut câștiguri substanțiale în luna ianuarie pe bursă, s-a vehiculat  că și producatorii de energie regenerabilă au profitat pe urma prețurilor mari.  Potrivit declarațiilor reprezentanților Organizației Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile (PATRES), realitatea este total diferită din cauza reglementărilor și modului de vânzare a energiei prin contracte bilalaterale, impus de ANRE.

La o dezbatere pe teme de energie, organizată de Energy Center, Martin Moise, Prim Vicepreședinte PATRES a făcut referire la Ordinul 78 care prevede ca singură posibilitate de vânzare a energiei prin contracte bilaterale, vânzarea unor cantități ferme, fixe și constante la fiecare oră (în bandă). Astfel, un producător de energie solară va trebui să vândă și la ora 7.00 dimineața și la ora 12.00 și la ora 23.00 exact aceeași cantitate de energie, deși la ora 23.00, când soarele a apus de mult,  producția este zero.În consecință, în acele zile în care a nins și panourile au fost acoperite de zăpadă sau când turbinele eoliene s-au oprit pe fondul lipsei de vânt, producătorii – în baza contractelor bilaterale impuse de Ordinul 78 – au trebuit să vândă acceași cantitate de energie, chiar dacă nu o puteau produce. Acești producători au trebuit să achiziționeze la aceste ore respectivele cantități de energie din PZU la prețuri foarte mari mărind suplimentar cererea și punând astfel și mai multă presiune pe preț.

“Întrucât aceste cantități de energie nu au corespondent în producție sau consum, am asistat la un fenomen de umflare nejustificată a curbelor de cerere – fapt ce a generat un preț mai mare și în realitate a produs pierderi însemnate producătorilor din sectorul regenerabilelor care aveau contracte bilaterale în vigoare. Considerăm că  ANRE trebuie să regândească mecanismele de piață în sensul flexibilizării. Sunt necesare produse adecvate și pentru producătorii de energie regenerabilă care prin natura resursei folosite nu pot produce <în bandă>”, a declarat Martin Moise.

O alta cauză, nu neapărat principală, a situației neobișnuite din luna ianuarie poate fi competiția extraordinară dintre furnizori din ultimii 2 ani. Astfel, s-a ajuns ca furnizorii să ofere consumatorului final (piața en-detail) prețuri de 140 RON în timp ce prețurile in piata en-gros (bursa de energie OPCOM – bandă) au fost de cca 160 – 165 RON. “Acest lucru a fost posibil datorită discounturilor percepute de furnizori pentru achiziționarea de certificate verzi de la producătorii de energie regenerabilă, discounturi prin care respectivii furnizori au acoperit pierderea dintre prețul de cumpărare en-gros și prețul de vanzare en-detail. În momentul în care prețurile pe piața PZU au luat-o razna, furnizorii au intrat în vrie, ei fiind nevoiți să livreze în continuare consumatorilor energie la prețuri foarte mici.  PATRES consideră că această distorsiune generalizată pe lanțul producător – furnizor – consumator (alimentată de cota mult prea mică de certificate verzi și excesul uriaș) este nesănătoasă pe termen mediu și lung și întreaga piață, mai devreme sau mai târziu, poate intra în colaps”, a afirmat Moise.

Astfel, PATRES a solicitat Ministerului Energiei limitarea distorsiunilor prin obligarea furnrizorilor ca minim 50% din certificatele verzi necesare să fie cumpărate strict prin intermediul pieței spot (unde înțelegerile între părți nu sunt posibile și respectivele discounturi nu există). Din păcate, Ministerul Energiei  nu a dat curs solicitării PATRES până la acest moment!


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *