De la 1 martie, tarifele de distribuție pentru operatorii concesionari cresc, în medie, cu 2,4%. Motivul invocat de ANRE este majorarea contribuției bănești la 2% din cifra de afaceri conform OUG 114

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Esential, Furnizare / Distributie / Transport, Info Consumatori, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica De la 1 martie, tarifele de distribuție pentru operatorii concesionari cresc, în medie, cu 2,4%. Motivul invocat de ANRE este majorarea contribuției bănești la 2% din cifra de afaceri conform OUG 114

Cresc tarifele de distribuție în medie cu circa 2,4% de la 1 martie 2019. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a decis să modifice, din nou, tarifele de distribuție a energiei electrice, motivul invocat fiind OUG 114/2018, respectiv creșterea contribuției bănești la 2% din cifra de afaceri pe care trebuie să o achite operatorii licențiați.

Reglementatorul a pregătit noi tarife pentru serviciul de distribuție a energiei electrice și a prețului pentru energia electrică reactivă pentru operatorii de distribuție concesionari începând cu data de 1 martie 2019, proiectele de ordin ANRE fiind în consultare publică. Este vorba despre opt operatori concesionari: E- Distribuție Banat, E-Distribuție Dobrogea, Delgazgrid, Electrica Muntenia Nord, E-Distribuție Muntenia, Distribuție Energie Oltenia, Electrica Transilvania Nord, Electrica Transilvania Sud.

Cum explică ANRE creșterile de tarife:

La data transmiterii de către distribuitorii concesionari a solicitărilor de aprobare a tarifelor de distribuție energiei electrice pentru 2019 era în vigoare Ordinul ANRE 125/2017 , cu contribuția aferentă de 0,1% din CA realizată în 2017. Se  consideră că valoarea estimată de operatorii de distribuție concesionari drept cost necontrolabil aferent contribuției percepute  în anul 2019 este egală cu 0,1% din CA realizată în anul 2018, potrivit unui document al Autorității.

Astfel, la stabilirea corecției venitului reglementat aferent anului 2019, ANRE precizează că a avut în vedere:

– valoarea cifrei de afaceri estimată a fi realizată în 2018 de distribuitori;

–  contribuția bănească estimată pentru 2019 de 2% din CA estimată a fi realizată în 2018;

– diminuarea procentului de 2% cu un procent de 0,1% aferent contribuției, conisderat a fi deja inclus în venitul țintă inițial al anului 2019 în baza căruia au fost calculate tarifele valabile la 1 ianuarie 2019;

– recuperarea de către distribuitori prin tarifele valabile la 1 martie 2019, respectiv perioada martie – decembrie 2019, a valorii contribuției bănești determinate pe baza datelor comunicate de către operatori la ANRE.

Astfel, noile tarife de joasă tensiune propuse de ANRE de la 1 martie cresc cu 3.63 lei/MWh pentru E-Distribuție Banat, 4.21 lei/MWh pentru E-Distribuție Dobrogea, 4.15 lei/MWh pentru Delgazgrid, 3.73 lei/MWh pentru Electrica Muntenia Nord, 3.37 lei/MWh pentru E-Distribuție Muntenia, 4.41 lei/MWh pentru Distribuție Energie Oltenia, 3.71 lei/MWh pentru Electrica Transilvania Nord și 3.77 lei/MWh pentru Electrica Transilvania Sud. Creșterea medie a tarifului de distribuție pentru operatorii concesionari este de 3.87 lei/MWh, respectiv un procent de 2,37% comparativ cu tarifele valabile la 1 ianuarie 2019.

Rămâne de văzut dacă majorarea tarifelor de distribuție va conduce la creșterea facturii pentru populație. ANRE a dat însă asigurări că nu vor crește prețurile la energie și gaze pentru consumatorii casnici!  “Prevederile Ordonanţei de urgenţă privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene aflată, în prezent, în proces de consultare publică pe site-ul Ministerului de Finanţe, nu vor conduce la creşteri de preţ la energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii casnici în perioada următoare”, au precizat oficialii ANRE.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *