DEER vine în sprijinul prosumatorilor cu un Ghid interactiv. Mihaela Suciu, Director General: Interesul clienților să devină prosumatori este din ce în ce mai mare, le oferim informațiile și documentele necesare în parcurgerea, cât mai rapidă și cu succes, a tuturor etapelor

Publicat pe Categorii Business, Esential, Furnizare / Distributie / Transport, Info, Info Consumatori, Semnal
Prima Pagina Actual Esential DEER vine în sprijinul prosumatorilor cu un Ghid interactiv. Mihaela Suciu, Director General: Interesul clienților să devină prosumatori este din ce în ce mai mare, le oferim informațiile și documentele necesare în parcurgerea, cât mai rapidă și cu succes, a tuturor etapelor

În urma modificărilor legislative, atât la nivel național, cât și european, Distribuție Energie Electrică Romania – DEER, companie membră a Grupului Electrica, vine în întâmpinarea nevoilor clienților săi cu informațiile necesare prosumatorilor de energie electrică din zona sa de concesiune, pentru a se racorda la rețea.

Din ce în ce mai mulți clienți – casnici, dar și companii – vor să devină producători și, în același timp, consumatori de energie. În prezent sunt racordați la rețelele de distribuție ale companiei peste 16.000 de prosumatori, care reprezintă sub 1% din numărul total de utilizatori ai rețelelor DEER. Totuși, ritmul de creștere a numărului de cereri de racordare este unul impresionant. Dacă se menține acest ritm, procentul prosumatorilor în numărul total de utilizatori ar putea să depășească 5%, se precizează într-un comunicat transmis de DEER.

În contextul dat, DEER vine în sprijinul clienților/consumatorilor de energie electrică care doresc să devină Prosumatori cu un Ghid interactiv “CUM SĂ DEVII PROSUMATOR?”, ce cuprinde informații utile și prezentarea etapelor care trebuie parcurse în cadrul acestui proces.

Ghidul DEER dedicat Prosumatorilor poate fi accesat pe site-ul companiei, la următorul link: https://www.distributie-energie.ro/wp-content/uploads/2023/05/Prezentare-PROSUMATORI.pdf

„Parcurgând acest Ghid, interactiv și complet, cei interesați află care sunt pașii de urmat, ce documente sunt necesare, cu cine trebuie să ia legătura pentru a deveni Prosumatori. Interesul clienților noștri/consumatorilor de energie electrică să devină Prosumatori este din ce în ce mai mare și noi venim, astfel, în sprijinul acestora, oferindu-le informațiile și documentele necesare în parcurgerea, cât mai rapidă și cu succes, a tuturor etapelor”, afirmă dna Mihaela Rodica Suciu, Director General DEER.

DEER recomandă tuturor celor ce doresc să devină prosumatori să urmeze pașii prezentați în Ghid. În primul rând, să contacteze o persoană fizică autorizată sau o companie atestată de către ANRE pentru consultanță, documentare, informare, proiectare și execuție (pentru instalarea echipamentelor de producere a energiei din surse regenerabile).

După finalizarea montării instalațiilor, este necesară transmiterea unor documente către DEER, precum Buletinul de Verificare Priză de Pământ, Procesul Verbal de Recepție sau Notificarea. Toate documentele și informațiile se regăsesc în Ghidul dedicat Prosumatorilor, cu link-uri către documentele ce trebuie să fie completate.

Urmează o perioadă de probă a instalațiilor de producere a energiei, după care trebuie transmis Procesul verbal de recepţie a punerii în funcţiune a acestor instalaţii şi, după caz, a instalaţiei de stocare a energiei. Pentru a economisi timpul clienților săi, DEER recomandă ca toată corespondența să se realizeze online.

După verificarea documentelor depuse (prin poștă sau online) și achitarea tarifului pentru actualizarea certificatului de racordare, DEER va emite Certificatul de Racordare.

Soluția legislativă prin care un consumator de energie sau un prosumator are posibilitatea să își procure contorul în baza specificațiilor tehnice puse la dispoziție de către operatorul de distribuție a energiei electrice poate fi una alternativă, dar dificil de gestionat din perspectiva condiționărilor tehnice și de interoperabilitate ale acestor echipamente. De aceea DEER vine în întâmpinarea nevoilor clienților săi cu o listă a contoarelor ce pot fi instalate, fără a crea probleme în buna funcționare a activității de distribuție https://www.distributie-energie.ro/grup-de-masurare/

De asemenea, DEER a publicat informațiile necesare pentru racordarea prosumatorilor la rețea, ce conțin cele mai noi prevederi legislative.

Astfel, pe site-ul DEER, pot fi accesate informațiile pentru ”Prosumatori”. În cadrul acestei sub-secțiuni este redat ”Ghidul Prosumatorului cu capacitate de cel mult 400 kW pe loc de consum”, elaborat de către Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE).


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Un comentariu la “DEER vine în sprijinul prosumatorilor cu un Ghid interactiv. Mihaela Suciu, Director General: Interesul clienților să devină prosumatori este din ce în ce mai mare, le oferim informațiile și documentele necesare în parcurgerea, cât mai rapidă și cu succes, a tuturor etapelor”

  1. buna ziua,
    am parcurs toti pasii si sunt in asteptare de montare contor dublu sens din noiembrie 2022;Eu am facut numerose sesizari si reclamatii dar nu am primit raspuns si nu exista un numar de telefon de la care sa primesti lamuriri despre solicitarea ta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *