- Măsura de supraimpozitare la câștigul pe tranzacția de energie îi va conduce pe regenerabili în faliment
Autoritățile sunt pe ultima sută metri cu modificările/negocierile la noua OUG privind plafonarea/compensarea facturilor la curent și gaze. Conform spuselor premierului Ciucă, Comitetul interministerial se întrunește în această după amiază să stabilească forma finală a actului normativ, care ar urma să fie aprobat mâine, 1 septembrie.
Asociațiile de profil, companii, specialiștii au transmis puncte de vedere și propuneri cu privire la proiectul de OUG, lansat spre consultare luni, 29 noiembrie, dar nu consultare publică! Reacțiile transmise către autorități sunt de maximă îngrijorare: cu noile măsuri în energie, aplicabile din septembrie, ajutăm poporul, dar falimentăm investitorul!
InvesTenergy a prezentat, draftul de OUG , varianta pe care se lucrează la acest moment:
Autorităților li s-a semnalat faptul că producătorii din sectorul regenerabilelor riscă, cu siguranță, falimentul, dacă se va introduce supraimpozitarea la câștigul pe tranzacție, în modul de calcul a contribuției de solidaritate datorate de operatorii (entitățile agregate de producere a energiei electrice, traderii, furnizorii și agregatori) care tranzacționează cantități de energie electrică pe piața angro rămâne, așa cum se prevede în proiectul de OUG. S-a venit și cu explicații spre buna înțelegere a situației actuale: Într-o zi calendaristică, pot fi 24 de tranzacții pe PZU și 96 de intervale de decontare. În situația când vântul nu bate sau bate mai puțin decât s-a prognozat sau nu este soare, producătorii din surse regenerabile vor cumpăra energie pentru a umple profilul de vânzare într-o tranzacție, la prețul PZU (3000-4000 RON/MWh). Vor exista intervale orare (tranzacții) când producătorii vor avea cheltuieli substanțiale cu energia și dacă definirea câștigului net se va face la fiecare tranzacție, ei nu vor putea să o deducă din venitul cumulat. Această măsură îi va conduce pe producători in faliment! Potrivit prevederilor legale în vigoare, industria energiei regenerabile, cu excepția producătorilor mici, comercializează energia electrică produsă exclusiv pe platformele centralizate operate de OPCOM.
Mai mult, pentru contractele bilaterale negociate direct, producătorii sunt pe minus tot timpul pe acel interval orar al tranzactiei, în cazul în care se aplică prorata privind piața de echilibrare. Se va ajunge astfel ca pentru un PPA să nu se plătească nimic deoarece producătorii sunt pe minus, iar pe celelalte tranzacții să se plătească taxa de solidaritate. Deci, regenerabilii vor înregistra pierderi!
Dacă totuși Guvernul va decide menținerea supraimpozitării la câștigul pe tranzacție, se propune – pentru a se evita falimentul producătorilor din sectorul regenerabilelor – introducerea regularizării pentru luna anterioară: venituri totale tranzacții – cheltuieli totale tranzacții.
Totodată, se solicită atenția autorităților în ce privește alte două articole prevăzute în proiectul de OUG ce afectează lichiditatea pieței de energie, respectiv:
“Începând cu data de 1 septembrie 2022, producătorii de energie electrică au dreptul să vândă prin contracte bilaterale negociate direct energia electrică din producția proprie doar furnizorilor de energie electrică care au în portofoliu clienți finali”.
„În cazul operațiunilor de trading este interzisă ofertarea spre vânzare a unor cantități de energie electrică pentru care nu există cantități achiziționate”.
“Prin aceste două articole se distruge total lichiditatea pieței, iar furnizorii și distribuitorii nu vor mai găsi vânzător, iar producătorii nu vor mai gasi cumpărător când vor să își completeze pozițiile. La extremă, producătorul devine trader și vinde doar când consideră că poate manipula prețul. De asemenea, se încalcă Directiva UE 2019/944 de formare liberă a prețurilor”, semnalează specialiștii.
Plata contribuției de solidaritate pentru orice tip de tranzacții de vânzare de energie electrică la export sau livrare intracomunitară de pe teritoriul României, modul de calcul al acesteia, va conduce la stoparea exporturilor și importurilor de energie din și în România cu consecințe destul de grave în echilibrarea totală a sistemului, mai avertizează specialiștii în energie, consultați de InvesTenergy. În prezent, România este importator net de energie electrică, iar când sunt condiții meteo favorabile producției de energie (apă, vânt), țara noastră este exportator net.