Din iulie, distribuitorii de energie vor fi obligați să plătească compensații clienților pentru depășirea unui număr de 10 întreruperi cumulate, scurte neplanificate și tranzitorii într-o săptămână. ANRE a revizuit Standardul de performanță

Publicat pe Categorii Esential, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Din iulie, distribuitorii de energie vor fi obligați să plătească compensații clienților pentru depășirea unui număr de 10 întreruperi cumulate, scurte neplanificate și tranzitorii într-o săptămână. ANRE a revizuit Standardul de performanță
  • Clienții nu trebuie să facă o solicitare în acest sens, compensațiile se plătesc automat

Distribuitorii de energie vor fi obligați să plătească compensații clienților finali afectați, dintr-o zonă de rețea, pentru depășirea numărului cumulat al întreruperilor scurte neplanificate și tranzitorii ce pot afecta într-o săptămână un loc de consum și/sau de producere racordat la medie sau joasă tensiune. Valoarea maximă a compensațiilor acordate lunar de operatorul de distribuție unui utilizator racordat la joasă tensiune, pentru nerespectarea indicatorilor de performanță privind continuitatea serviciului de distribuție a energiei electrice este stabilită de ANRE la 50 lei.

Clienții nu trebuie să facă o solicitare în acest sens, compensațiile se plătesc automat, a stabilit ANRE în urma revizuirii Standardului de performanță pentru serviciul de distribuție a energiei electrice.

Începând cu 01.07.2021, numărul cumulat al întreruperilor tranzitorii și scurte neplanificate ce afectează un loc de consum și/sau de producere racordat la rețelele electrice de MT sau JT într-o săptămână, nu  poate fi mai mare de 10 întreruperi indiferent de zonă.

Tot de la această data, numărul întreruperilor lungi neplanificate ce afectează un loc de consum și/sau de producere racordat la rețelele electrice de JT într-un an calendaristic nu poate fi mai mare de 8 întreruperi indiferent de zonă. Numărul întreruperilor lungi neplanificate ce afectează un loc de consum și/sau de producere racordat la rețelele electrice de IT sau MT, într-un an calendaristic, nu  poate fi mai mare de 3 întreruperi indiferent de zonă.

În proiectul de Ordin ANRE, pus în consultare publică, este prevăzut că 95% din valorile efective ale tensiunii de alimentare la joasă tensiune, mediate pe o durată de 10 minute, care, pe durata oricărui interval de timp de o săptămână, nu trebuie să aibă o abatere mai mare de +7% / – 10 % din tensiunea nominală.

Totodată, operatorii de distribuție energie vor avea obligația de a monta analizoare de calitate și monitoriza pe o perioadă de minimum 7 zile calendaristice continuitatea în alimentarea cu energie electrică a locurilor de consum și/sau de producere dintr-o zonă de rețea, afectate de întreruperi scurte neplanificate și tranzitorii, la depășirea numărului cumulat stabilit prin Standard sau la sesizări ale utilizatorilor referitoare la numărul de întreruperi tranzitorii și neplanificate scurte în punctul de delimitare de medie sau joasă tensiune al instalațiilor de utilizare. În cazul în care rezultatele monitorizării evidențiază depășirea numărului cumulat de întreruperi tranzitorii și neplanificate scurte stabilit prin Standard, OD au obligația de a plăti compensații utilizatorilor afectați, se precizează în proiectul de Ordin.

Distribuitorii mai trebuie să monitorizeze și să transmită ANRE, în cadrul raportului anual privind indicatorii de performanță a serviciului de distribuție, numărul întreruperilor tranzitorii și a celor scurte neplanificate, ce afectează locuri de consum și/sau de producere indiferent de nivelul de tensiune la care sunt racordate, într-un an calendaristic.

Proiectul de ordin ANRE prevede și un număr maxim al întreruperilor scurte neplanificate ce pot afecta într-un an calendaristic un loc de consum și/sau de producere racordat la înaltă tensiune; numărul cumulat al întreruperilor scurte neplanificate și tranzitorii ce pot afecta într-o săptămână un loc de consum și/sau de producere racordat la medie sau joasă tensiune.

Se menține răspunderea contravențională a OD pentru încălcarea prevederilor Standardului, inclusiv a valorilor maxime ale indicatorilor de performanță, chiar dacă operatorii au plătit compensații utilizatorilor pentru nerespectarea indicatorilor de performanță stabiliți prin Standardul de performanță.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *