Documentele privind accesarea fondurilor europene din PNRR pentru realizarea de baterii, panouri fotovoltaice şi capacităţi de stocare, în consultare publică

Publicat pe Categorii Flux energetic, Regenerabile
Prima Pagina Actual Flux energetic Documentele privind accesarea fondurilor europene din PNRR pentru realizarea de baterii, panouri fotovoltaice şi capacităţi de stocare, în consultare publică

Ministerul Energiei a lansat în consultare publică documentele privind accesarea fondurilor europene din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru realizarea de baterii, panouri fotovoltaice şi capacităţi de stocare, a anunţat ministrul Virgil Popescu.

„Am lansat spre consultare publică documentele pentru Schema de ajutor de stat şi Ghidul Specific aferente „Măsurii de investiţii I.4 – Lanţ industrial de producţie şi/sau asamblare şi/sau reciclare a bateriilor, a celulelor şi panourilor fotovoltaice (inclusiv echipamente auxiliare) şi noi capacităţi de stocare a energiei electrice, de minimum 480 MWh, până la data de 31 decembrie 2025”, a precizat ministrul.

Ajutorul se acordă în lei sub forma rambursării cheltuielilor efectuate şi nu poate depăşi 167.000 euro per MWh de stocare şi 15.000.000 euro pe întreprindere, pe proiect de investiţii.

Perioada de depunere a proiectelor este 30 iunie 2022 – 30 iunie 2023. Vor putea fi finanţate proiecte care au ca obiectiv construirea de noi capacităţi de producţie şi/sau asamblare şi/sau reciclare a bateriilor de tip Li-Ion (inclusiv Li-metal, Li – sulfur, Zn, flow, high temperature), care include orice combinaţie a activităţilor de producţie de electrozi şi/sau componente ale electrozilor şi bateriilor, asamblarea electrozilor în baterii şi testarea/condiţionarea bateriilor, reciclarea bateriilor.

De asemenea, vor primi finanţare proiectele pentru construirea de noi capacităţi de producţie şi/sau asamblare şi/sau reciclare a celulelor sau panourilor fotovoltaice, care include orice combinaţie a activităţilor de producţie de polisilicon şi wafers, asamblare de celule şi module fotovoltaice, reciclare a panourilor fotovoltaice (sau a unor elemente ale acestora). Bugetul total estimat al schemei este echivalentul în lei a sumei de 260 milioane euro.

În ceea ce priveşte investiţiile pentru dezvoltarea capacităţilor de stocare a energiei electrice (baterii), perioada de depunere este 30 iunie 2022 – 31 august 2022.

Solicitanţii eligibili sunt societăţile, întreprinderile mici, mijlocii şi mari, constituite în baza Legii nr. 31/1990 privind societăţile, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care au înscrise în actul constitutiv activităţi privind producerea şi comercializarea de energie electrică, corespunzătoare diviziunii 35: „Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat” din clasificarea codurilor CAEN. Bugetul alocat schemei este echivalentul în lei a sumei de 104 milioane de euro, compus din 80 milioane euro fonduri nerambursabile asigurate în PNRR şi fonduri naţionale în valoare de 24 milioane euro.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Un comentariu la “Documentele privind accesarea fondurilor europene din PNRR pentru realizarea de baterii, panouri fotovoltaice şi capacităţi de stocare, în consultare publică”

  1. Bună ziua,
    Dețin un teren în suprafață de 2500 mp în comuna Bucov județul Prahova și sunt interesat de o colaborare pentru a obține fonduri pentru amenajarea unui parc cu panouri fotovoltaice.
    Credeți că este viabilă ideea?
    Aștept un răspuns din partea dumneavoastră!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.