EFdeN și energiaTa au lansat Ghidul Prosumatorului Sustenabil. Urmează o aplicație dedicată

Publicat pe Categorii Esential, Info, Info Consumatori, Regenerabile, Semnal, Solar
Prima Pagina Actual Esential EFdeN și energiaTa au lansat Ghidul Prosumatorului Sustenabil. Urmează o aplicație dedicată
  • Nicolas Richard, CEO ENGIE Romania: „Propun să rafinăm conceptul de Prosumator. Să ne asigurăm că consumăm eficient, să fim preocupați cum ne asigurăm un mix pentru încălzirea casei”

EFdeN și echipa energiaTa au lansat astăzi, 12 iunie, Ghidul Prosumatorului Sustenabil, la EFdeN Sustainable City.

Ghidul nostru se axează pe informarea și conștientizarea prosumatorilor, actuali și viitori, privind adoptarea energiei solare în gospodăriile românilor. Scopul acestuia este de a responsabiliza prosumatorii în utilizarea eficientă a energiei produse și de a promova comportamente sustenabile și investiții în soluții energetice eficiente, a precizat Victor Gavrilă, Coordonatorul Ghidului. Cu acest ghid, contribuim nu doar la îmbunătățirea calității vieții, dar și la atingerea obiectivelor de neutralitate climatică asumate de România, reducând în același timp presiunea asupra rețelelor electrice în perioadele de vârf de producție fotovoltaică, a completat el.

Descarcă noul ghid și află cum poți deveni un prosumator sustenabil, cum îți poți maximiza investiția, la ce să fii atent și multe altele!

Invitat la evenimentul de lansare al ghidului, Nicolas Richard, CEO ENGIE Romania, a  venit cu o serie de recomandări: „Propun să rafinăm conceptul de Prosumator. Să ne asigurăm că consumăm eficient, să fim preocupați cum ne asigurăm un mix pentru încălzirea casei. Personal, optez pentru soluții hibrid: centrale pe gaze cu pompe de căldură”.

Conceptul de prosumator a evoluat și a ajuns într-o nouă etapă de dezvoltare: aceea de definire a prosumatorului sustenabil. Desigur, prosumatorul este de la sine înțeles sustenabil, însă nu este suficient doar să producem energie, trebuie să o facem în mod eficient și inteligent.  De aceea, suntem mândri că, alături de partenerii de la EFdeN, le putem oferi prosumatorilor un ghid de recomandări utile despre cum pot deveni sustenabili, integrând soluțiile integrate de panouri solare, pompe de caldură și baterii, a precizat Richard.

Sunt mândru să fiu împreună cu voi. Continuați, continuați!, le-a spus Richard tinerilor de la EfdeN și energiaTa.

Ghidul, disponibil gratuit pe site-ul EnergiaTa.org și pe site-ul engie.ro, a fost dezvoltat pe baza Barometrului Prosumatorului, studiu realizat în anul 2023 alături de Cult Research și oferă tuturor celor interesați informații esențiale despre cum pot deveni prosumatori sustenabili.

“Ghidul Prosumatorului Sustenabil are 74 de pagini. Puteți să îl folosiți ca pe un joc – de genul <Nu te supăra frate>, dați cu zarul pentru o pagină și veți afla informații ultile”, a recomandat Claudiu Butacu, Co-fondator EnergiaTa, anunțând că se lucrează deja și la o aplicație dedicată Prosumatorului Sustenabil.

Prin proiectul energiaTa ne asumăm rolul de aliat al românilor dornici să devină prosumatori și al celor care sunt deja, oferindu-le informațiile necesare pentru a deveni autonomi energetic cu resursele pe care le au la dispoziție, spune Claudiu Butacu.

Structurat pe 10 capitole ce tratează nevoile viitorilor prosumatori, dar și ale prosumatorilor existenți, Ghidul Prosumatorului Sustenabil 2024 oferă recomandări pentru utilizarea eficientă a energiei și navigarea provocărilor birocratice, tehnice și celor de resurse financiare adiționale.

Ghidul explorează motivațiile și așteptările românilor care investesc în energie verde, analizează modul în care energia fotovoltaică poate sprijini în viitor comunitățile vulnerabile și oferă o perspectivă asupra celor 120.000 de prosumatori existenți din România. Astfel, conform Barometrului Prosumatorului 2023, 9 din 10 români își instalează panouri fotovoltaice pentru a economisi bani, 3 din 4 români își doresc obținerea independenței energetice și doar 1 din 2 români optează pentru panourile fotovoltaice pentru a contribui la reducerea emisiilor de carbon.

Ghidul oferă informații despre etapele birocratice necesare, alegerea echipamentelor potrivite și interpretarea facturilor de prosumator, promovând bune practici și colaborarea în comunități energetice sustenabile. Progresele tehnologice au făcut energia electrică verde mai accesibilă ca niciodată, însă pentru a valorifica la maximum beneficiile acesteia, este crucial ca fiecare prosumator să adopte o abordare durabilă. Înțelegerea corectă a dimensionării sistemului, a eficienței energetice și a optimizării autoconsumului sunt esențiale pentru a asigura o tranziție către un viitor mai verde și mai sustenabil.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *