Electrica cere Consiliului Concurenței să fie scoasă de pe “lista neagră” cu firme care au trucat licitaţii publice. Se încalcă drepturile și se aduce atingere imaginii companiei. Asocierea cu ideea de vinovăție dovedită definitiv este lipsit de fundament legal

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Electrica cere Consiliului Concurenței să fie scoasă de pe “lista neagră” cu firme care au trucat licitaţii publice. Se încalcă drepturile și se aduce atingere imaginii companiei. Asocierea cu ideea de vinovăție dovedită definitiv este lipsit de fundament legal

Includerea Electrica în “lista neagră” întocmită de Consiliul Concurenței încalcă drepturile și aduce atingere imaginii companiei, întrucât este asociată cu ideea de vinovăție dovedită definitiv, ceea ce este lipsit de fundament legal, se precizează într-un comunicat transmis de Electrică.

În consecință, Electrica va lua legătura cu reprezentanții Consiliului Concurenței pentru a solicita eliminarea companiei de pe lista întocmită de către autoritate.

Compania reamintește că, în săvârșirea faptelor reținute de către Consiliul Concurenței nu au fost implicate persoane care aveau putere de reprezentare a societății și nici nu au acționat în temeiul unui mandat acordat de societate, sens în care compania a derulat anchete interne, iar în urma acestor demersuri interne, a procedat la adoptarea măsurilor legale care se impun. Mai mult, în comunicat se subliniază faptul că evenimentele care fac obiectul Deciziei se referă la comercializarea, de către mai multe companii, a contoarelor și echipamentelor conexe de măsurare a energiei electrice din România în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de furnizare în perioada 27 noiembrie 2008 – 30 septembrie 2015 și de către Electrica, în calitate de facilitator, în perioada 24 noiembrie 2010 – 30 septembrie 2015.

Electrica este o societate comercială cu capital majoritar privat, organizată după cele mai înalte standarde de guvernanță corporativă și are o politică de toleranță zero față de orice încălcări ale legilor în vigoare. În acest sens, la  nivelul companiei există un program de asigurare a conformității cu legislația în domeniul concurenței (diseminat, implementat și asumat de angajați). Totodată, Electrica este o companie listată la bursă, iar informațiile lipsite de fundament făcute public pot influența negativ preţul acţiunilor și posibilităţile viitoare de finanțare, se subliniază în comunicat.

Societatea Energetică Electrica SA a fost sancționată de către Consiliul Concurenței prin Decizia nr. 77/20.12.2017 (Decizia), autoritatea reținând calitatea de “facilitator” (concept neconfirmat definitiv de instanțele din România). Compania a colaborat deplin cu Consiliul Concurenței pe parcursul investigației, dincolo de obligația legală, și nu a fost menționată în probatoriul autorității de concurență ca participant la înțelegerile din piață. Totodată, având in vedere faptul că Electrica nu este producător de contoare electrice, considerăm că nu se poate reține faptul că societatea a participat la vreo înțelegere de împărțire a pieței comercializării contoarelor și echipamentelor conexe de măsurare a energiei electrice din România.

Electrica a contestat Decizia, iar procesul se află pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, având termen de judecată 09.02.2022, astfel încât, în acest moment nu există o hotărâre judecătorească definitivă.

Consiliul Concurenţei a publicat pe pagina sa de internet, o listă neagră a firmelor care au fost implicate în investigaţii privind trucarea unor licitaţii publice, printre numele cele mai cunoscute fiind Siveco, Energobit, Electrica, Electromagnetica, Condmag, Cis-Gaz, potrivit Agerpres.

Lista conţine un număr de 35 de companii care au fost implicate în investigaţii privind trucarea de licitaţii, deciziile de sancţionare din ultimii trei ani, precum şi menţiuni cu privire la modalitatea de cooperare a acestora cu autoritatea naţională de concurenţă.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *