Electrica insistă pentru anularea unei amenzi de 10,8 milioane lei. A formulat recurs împotriva Sentinței Curții de Apel Bucuresti în dosarul cu Consiliul Concurenței

Publicat pe Categorii Business
Prima Pagina Business Electrica insistă pentru anularea unei amenzi de 10,8 milioane lei. A formulat recurs împotriva Sentinței Curții de Apel Bucuresti în dosarul cu Consiliul Concurenței
  • Compania a fost sancționată de Consiliul Concurenței, la începutul anului trecut, pe motiv că ar fi încălcat legea în cadrul unor licitații privind furnizarea de contoare și echipamente conexe de măsurare a energiei electrice
  • Electrica nu este producător de contoare electrice. Considerăm ca nu se poate reține faptul că societatea a participat la vreo înțelegere de împărțire a pieței comercializării contoarelor și echipamentelor conexe de măsurare a energiei electrice din România, și în acest sens înțelegem să contestăm în instanță decizia Consiliului Concurenței (Comunicat Electrica)

Societatea Energetica Electrica a anunțat, printr-un raport transmis Bursei de Valori București, că a formulat recurs împotriva Sentinței nr. 707/2019, prin care Curtea de Apel Bucuresti a respins acțiunea prin care s-a solicitat, în principal, anularea Deciziei Consiliului Concurenței nr. 77/20.12.2018 prin care compania a fost amendată cu suma de 10.800.984,04 lei.

Amenda a reprezentat 2,98% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar 2016 și, în subsidiar, reducerea cuantumului amenzii (dosarul nr. 3889/2/2018), se precizează în informare. Motivul pentru care Electrica a fost sancționată de Consiliul Concurenței, la începutul anului trecut, este că ar fi încălcat legea în cadrul unor licitații privind furnizarea de contoare și echipamente conexe de măsurare a energiei electrice.

„La data de 4 ianuarie 2018, societății energetice Electrica i-a fost comunicată deliberarea plenului Consiliului Concurenței în investigația declanșată în baza Ordinului nr. 577/23.09.2015 al președintelui Consiliului Concurenței, extinsă în ceea ce privește Electrica în data de 28 august 2017, prin care a fost constatată încălcarea prevederilor art. 5 alin. (1) din Legea concurenței nr. 21/1996 și ale art. 101 alin. (1) din TFUE de către mai multe societăți care au comercializat contoare și echipamente conexe de măsurare a energiei electrice din România în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de furnizare în perioada 27 noiembrie 2008 – 30 septembrie 2015 și de către Electrica, în calitate de facilitator, în perioada 24 noiembrie 2010 – 30 septembri 2015”,anunța Electrica în ianuarie 2018, printr-un comunicat.

La stabilirea cuantumului amenzii s-a ținut cont de faptul că Electrica a colaborat cu Consiliul Concurenței pe parcursul procedurii de investigație. „În contextul în care Electrica a colaborat deplin, dincolo de obligația legală de a coopera, cu Consiliul Concurenței pe parcursul acestei investigații în scopul identificării comportamentelor de natură a afecta societatea, și având în vedere faptul că Electrica nu este producător de contoare electrice, considerăm ca nu se poate reține faptul că societatea a participat la vreo înțelegere de împărțire a pieței comercializării contoarelor și echipamentelor conexe de măsurare a energiei electrice din România, și în acest sens înțelegem să contestăm în instanță decizia Consiliului Concurenței”, au precizat reprezentanții Electrica, la momentul respectiv.

Totodată, în comunicat, s-a făcut mențiunea că în săvârșirea faptelor reținute de către Consiliul Concurenței nu au fost implicate persoane care aveau putere de reprezentare a societății și nici nu au acționat în temeiul unui mandat acordat de societate, compania derulând anchete interne.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *