Este pregătită România pentru revoluția din surse regenerabile de energie? George Niculescu, Ministerul Energiei: Nu ne permitem greșeli. Ne vom pregăti pentru noile investiții. Trebuie să fim aliniați cu toate țintele

Publicat pe Categorii Esential, Investitii / Tranzactii, Opinii / Analize, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Este pregătită România pentru revoluția din surse regenerabile de energie? George Niculescu, Ministerul Energiei: Nu ne permitem greșeli. Ne vom pregăti pentru noile investiții. Trebuie să fim aliniați cu toate țintele
  • Carlo Pignoloni, Președinte RWEA: 2021 este începutul unei perioade de efervescență pentru industria regenerabilă din România, momentul perfect pentru a reforma cadrul legislativ, pentru a deschide calea unei astfel de dezvoltări

Combustibilii fosili au constituit coloana vertebrală a creșterii Europei. Acum, revoluția din surse regenerabile de energie stăpânește, a declarat Frans Timmermans, Vicepreședinte al Comisiei Europene pentru Acordul Verde European, la Eurelectric Power Summit 2021.

Este pregătită România pentru această revoluție?, a fost întrebarea adresată de InvesTenergy la evenimentul de lansare a Codului de Bune Practici pentru energia regenerabilă organizat de Asociația  Română pentru Energie Eoliană din România – RWEA.

George Niculescu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei, a răspuns: „Ținând cont de experiența pe care România a avut-o în primul val de investiții în sectorul regenerabilelor, trebuie să fim pregătiți pentru această oprtunitate. Este un tren pe care trebuie să-l prindem. Nu ne permitem greșeli. Ne vom pregăti pentru noile investiții. Trebuie să fim aliniați cu toate țintele”. România şi-a asumat atingerea unei ţinte de 30,7% privind ponderea energiei regenerabile în anul 2030. În cadrul ministerului se reevaluează această țintă, cu sprijinul unui consultant extern, pentru a se vedea dacă poate fi majorată la 34% în funcție de cum va evolua consumul de energie, a precizat Niculescu.

„Este necesar un efort coordonat pentru a transpune ambițiile impresionante de astăzi în realitate. Noul obiectiv propus de „Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice” prevede o capacitate suplimentară de 6,9 GW de energie eoliană și solară până în 2030, care se adaugă celor 4,5 GW deja existenți. Este o țintă realizabilă, susținută de o industrie mai matură și de investitori care au dovedit că se concentrează pe investiții pe termen lung”, consideră Carlo Pignoloni, Președinte RWEA.

2021 este începutul unei perioade de efervescență pentru industria regenerabilă din România, momentul perfect pentru a reforma cadrul legislativ, pentru a deschide calea unei astfel de dezvoltări: Transpunerea 944 și directiva privind sursele regenerabile, a completat acesta.

“Dacă vom reuși să construim capacitatea de producție, să promovăm producția în România, dacă putem valorifica și dezvolta cetățenii români talentați și crea un mediu legal și de reglementare predictibil și de susținere, în următorii 10 ani sectorul energetic va arăta foarte diferit. Datorită implementării și digitalizării surselor regenerabile de energie, cetățenii vor fi mai împuterniciți și mai capabili să consume energia produsă aproape de ei, într-un mod mai eficient și mai sustenabil”, a subliniat Pignoloni, punctând o serie de aspecte ce necesită soluții urgente pentru sectorul eolian care trebuie să concureze în continuare cu sursele convenționale în ce privește costul:

– lanțul de producție lipsește, deoarece importăm echipamentul necesar

– predictibilitatea cadrului legal rămâne o provocare

-legislația poate ajuta sau împiedica un proiect energetic de succes

– terenurile pentru energia eoliană sunt adesea situate departe de orașele în care este nevoie de energie electrică

– sunt necesare linii de transport pentru a duce electricitatea din parcul eolian în oraș.

Una peste alta, sectorul eolian are potențialul de a deveni una dintre cele mai importante surse de energie curată pentru această țară. Și știm ce lucruri trebuie îmbunătățite pentru a ajunge acolo, a conchis președintele RWEA.

Bogdan Chirițoiu, Consiliul Concurenței: Trebuie să fim predictibili, să înţeleagă investitorii că piaţa românească va fi, într-adevăr, mare şi atractivă

Prezent la evenimentul RWEA, Bogdan Chirițoiu, Președintele Consiliului Concurenței, și-a exprimat speranță că de data aceasta lucrurile se vor face mai bine. Şi ca să le facem mai bine, trebuie să fim o piaţă atractivă, o piaţă mare internă activă şi atunci oamenii vor veni şi vor investi la noi, pot să şi exporte în alte ţări, cu atât mai bine, a spus Chiriţoiu.

Schema pentru regenerabile nu trebuie să fie extrem de generoasă, pentru că pe schema precedentă instabilitatea a fost mare”, consideră acesta. “Trebuie să fim predictibili, să înţeleagă investitorii că piaţa românească va fi, într-adevăr, mare şi atractivă. O condiţie însă este că, pentru ca schema să fie stabilă, nouă ne trebuie dialogul cu autorităţile, mergând pe stabilitate guvernamentală pe care sper să o avem în perioada următoare. În acelaşi timp, schema nu trebuie să fie extrem de generoasă, pentru că pe schema precedentă instabilitatea a fost mare. Sper că acum vom reuşi să facem o schemă care să fie atractivă dar, în acelaşi timp, să fie rezonabilă din punct de vedere al costurilor. Cadrul legal va fi definitivat în curând, iar faptul că mergem pe licitaţii care sunt neutre tehnologic este un lucru bun şi un model mai bine gândit din punct de vedere economic”, a precizat Chirițoiu.

Adrian Borotea, Vicepreședinte RWEA, se declară optimist: „Zona de legislație fierbe. Băncile sunt mult mai interesate de proiecte eoliene. Avem vești bune de la autorități, lucrurile sunt sub auspicii bune”.

Pentru a susține noul val de investiții, Asociația Româna pentru Energie Eoliană (RWEA) a lansat primul Cod de Bune Practici adresat companiilor producătoare de energie verde, lanțului de valoare asociat, precum și autorităților publice.

RWEA (Asociația Română pentru Energie Eoliană) este o organizație non-profit și vocea sectorului de energie eoliană din România. Asociația reprezintă 90% din cei 3000 MW instalați în prezent în țara noastră, având o structura diversă a membrilor: dezvoltatori, producători de turbine, companii de distribuție, furnizori de servicii, centre de instruire, companii de avocatură, financiare și de consultanță.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Un comentariu la “Este pregătită România pentru revoluția din surse regenerabile de energie? George Niculescu, Ministerul Energiei: Nu ne permitem greșeli. Ne vom pregăti pentru noile investiții. Trebuie să fim aliniați cu toate țintele”

  1. Ne bucura ca mai auzim „vocea” Ministerului Energiei, dar suntem neplacut impresionati ca nu este vocea ratiunii cu prioritatile energiei. Prioritatea ZERO o constituie STOCAREA sub toate formele CHEAP, baterii, Hidrogen, etc. Cand acestea vor prinde viata sa inceapa sa fie materializate, suntem de acord sa discutam de noi capacitati de generare cu toate tehnologiile, in prima urgenta cele stabile pe gaze, nuclear si abia apoi regenerabilele. Volatilitatea RES a facut ca in ultimii ani Romania sa devina din net exportator net importator si au bulversat piata en gros de energie care si asa este distorsionata grav, iar miopia si lipsa de profesionalism a Ministerului a aruncat in aer preturile in detrimentul industriei si cetatenilor Romaniei. Oare de ce nu discuta Ministerul de reorganizarea sectorului de generare, codul comercial si power sym? Se asteapta ca sa intre in insolventa si faliment chiar toate companiile pe langa cele care au intrat pana acum? Investitorii in RES nu sunt Romani, iar Ministerul Energiei este al Romaniei si trebuie sa respecte in primul rand interesele companiilor si poporului ROMAN si apoi interesele straine care aduc plus valoare Romaniei. Acest domn secretar de stat chiar daca a facut un masterat de energie la ASE(!!!) este jurist cu specializari in cultura plantelor si legumicultura! Daca avea consultari cu niste specialisti si ar fi facut publice optiuni Strategice ale tarii ar fi fost OK. Deocamdata avem 17 redactari ale Strategiei Energetice, dar niciuna aprobata. Nu avem o reglementare a Stocarii si nici o strategie a Hidrogenului. Ministerul Energiei este total paralel cu problemele si prioritatile energiei acestei tari. De ce nu se muta Ministrul Energiei la Cernavoda sa vedem progrese cu U3-4 sau cu RTH U1 care bat pasul pe loc?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *