Etica pe piața de energie, dezbatere lansată de AFEER. Comportamentul neetic înăsprește cadrul de reglementare

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Esential, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Etica pe piața de energie, dezbatere lansată de AFEER. Comportamentul neetic înăsprește cadrul de reglementare
  • ANRE va introducere garanţii în contractele de pe PCSU

Este loc de etică sau nu în afaceri? “Etica nu trebuie să lipsească din afaceri Obligațiile contractuale să fie exercitate cu bună credință. Comportamentul neetic înăsprește cadrul de reglementare, iar participanții la piață doresc de fapt o îmbunătățire a acestuia”, a declarat Ion Lungu, Președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER, la un Seminar AFEER cu tema „Etica în piața de energie”.

„Etic este să nu-i faci rău partenerului de afaceri. Ştiu că e greu şi toţi avem presiunea de a aduce profit companiilor unde lucrăm, din acest motiv zic că este o barieră fină. Dar toţi lucrăm în această piaţă, iar partea de etică trebuie să fie în primul rând importantă”, consideră Corina Popescu, membru CA Electrica, fost Secretar de Stat în Ministerul Energiei.

După criza din luna ianuarie și analiza efectuată pe piața de energie, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) anunță că va revizui cadrul de reglementare în energie. Prezent la seminarul AFEER, Claudiu Dumbrăveanu, director general al Direcției Energie din cadrul ANRE, a declarat că se analizează modificarea unor reglementări în sensul introducerii de garanţii în contractele de pe Piaţa Centralizată pentru Servicii Universale (PCSU), unde se tranzacţionează energia pentru consumatorii casnici. Lipsa unor garanţii din aceste contracte a determinat unii traderi, în luna ianuarie când prețurile energiei au înregistrat valori record să prefere să rezilieze contractele pe care le aveau pe PCSU, ceea ce a determinat reacții negative în lanţ.

„ANRE, prin toate deciziile sale, a calmat piaţa. Platformele OPCOM sunt mature, deşi s-a vorbit de imaturitatea pieţelor, dar din păcate pe aceste pieţe şi-au făcut loc şi unii participanţi imaturi sau poate mai degrabă cu etica la graniţă. Unii competitori, atraşi de preţurile de pe PZU (Piaţa pentru Ziua Următoare, piaţa spot – n.r.), au trăit cu iluzia că ei îşi pot vinde energia prin contracte pe termen lung fără să o cumpere din altă parte şi au rămas cu procente mari de expunere pe PZU cu gândul că vor reuşi să completeze energia necesară de pe aceste pieţe, lucru practicat cu succes în urmă. Iată că a venit o lună când cei care acţionau astfel au primit o lecţie de la această piaţă”, a precizat Dumbrăveanu, menționând că o problemă a fost faptul că patru furnizori au denunţat contracte pe PCSU deoarece nu existau garanţii prevăzute în contractele-cadru de pe această piaţă.

Fiind o piaţă tânără şi adresată în special celor opt milioane de clienţi casnici şi câtorva clienţi noncasnici care au drept la serviciul universal, ANRE a dorit ca PCSU să fie lichidă, care să nu fie reglementată excesiv, fără a se impune foarte multe restricţii. Comportamentul unor participanţi la această piaţă ne  îndeamnă să înăsprim condiţiile, cee ce este ciudat pentru că, pe de o parte, lumea din piaţă solicită ANRE-ului flexibilitate şi impunerea a cât mai puţine condiţii restrictive, iar, pe de altă parte, de câte ori apare un comportament care poate nu a putut fi prevăzut de legiuitor, toată lumea într-un cor solicită înăsprirea regulilor şi o reglementare excesivă, a subliniat Dumbrăveanu.

„Ar trebui să ne uităm puţin în reglementare şi să acţionăm pe viitor, mai ales că a fost aprobat şi Codul de echilibrare la nivel european. Am luat în calcul pentru acest trimestru revizuirea cadrului de reglementare şi introducerea de garanţii în contractele de pe PCSU, dar nu cred că aceste garanţii vor putea să acopere în totalitate pagubele provocate de un comportament lipsit de etică”, a spus oficialul ANRE. Furnizorii de Ultimă Instanță au solicitat introducerea garanțiilor în contractele de pe PCSU, o cerere considerată validă de către avocați.

Referitor la intenția ANRE de a opera schimbări în cadrul de reglementare în energiei, reprezentanții AFEER și-au exprimat îngrijorarea privind introducerea unor măsuri extreme care ar putea pune și mai mare presiune pe piața de energie. “Suprareglementarea apare dintr-o presiune venită din  exterior, cum se întâmplă acum după criza din ianuarie. ANRE să intervină mai degrabă în sensul echilibrării informațiilor diseminate în piață, să calmeze situația”, au susținut reprezentantele unor Case de avocatură, prezente la seminarul pe teme de etică, organizat de AFEER.

La rândul său, Corina Popescu, membru CA Electrica, fost Secretar de Stat în Ministerul Energiei a susținut că “piaţa de energie electrică din România, pe care o credeam infailibilă şi cu cele mai bune reguli, a demonstrat în această iarnă că nu este atât de matură”. “Este momentul oportun să discutăm de etică pe piaţa de energie electrică. Toată lumea ar trebui să se aşeze la masă şi să analizeze cu spirit de răspundere care au fost motivele reale pentru ceea ce s-a întâmplat în ianuarie, astfel încât să nu se repete acest gen de episoade”, a precizat Popescu.

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *