FCN Pitești a produs fasciculul de combustibil nuclear cu nr.150 000

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic FCN Pitești a produs fasciculul de combustibil nuclear cu nr.150 000

Fabrica de Combustibil Nuclear Pitești a fabricat fasciculul de combustibil nuclear cu numarul 150 000, anunță Nuclearelectrica. FCN Pitești este singurul producător autorizat la nivel global, în afara Canadei, pentru producția de fascicule de combustibil aferente tehnologiei CANDU 6 de către AECL Canada (actuala Candu Energy) și Zircatec Precision Industries Inc Canada.

nuclear_reactor

Anual, centrala nucleara de la Cernavodă consumă aproximativ 10.000 fascicule de combustibil nuclear produse de FCN Pitești. „Scopul FCN Pitești este să asigure combustibil nuclear de înaltă calitate pentru operarea în condiții de securitate maximă a unităților nucleare de la Cernavodă, să dezvolte și să îmbunătățească continuu liniile de fabricație, să inoveze și să adauge valoare adaugată Nuclearelectrica prin integrarea produselor proprii într-un circuit nuclear cu rezultate deosebite”, a declarat Florin Gheba, Director FCN Pitești

Utilizarea celor 150.000 de fascicule de combustibil nuclear produce o cantitate de energie electrică de 167 TWh. Aceeași cantitate de energie electrică poate fi obținută în centralele clasice prin arderea a 333 milioane de tone cărbune brun, 166,5 milioane tone huilă energetică sau 47,5 milioane de tone de păcură.

„Industria nucleară românească este în prezent un model de performanță și eficiență pentru multe alte domenii și un mare avantaj pentru nevoile românești de sistem energetic, mediu și consumator. În peste 30 de ani, specialiștii români au reușit să inițieze și să dezvolte un program nuclear care plasează România pe primul loc în lume la coeficientul de utilizare a puterii instalate, așadar să valorifice impecabil resurse naturale, materiale și umane”, susține Daniela Lulache, Director General Nuclearelectrica.

Prin combustibilul nuclear produs la FCN Piteşti şi folosit în cele două unități nucleare de la Cernavodǎ, S.N. Nucleaelectrica SA asigurǎ 20% din producţia totalǎ de electricitate a ţǎrii.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.