Fondul Proprietatea insistă pentru guvernanță corporativă. Oana Truță: În companii situația devine dramatică!

Publicat pe Categorii Opinii / Analize
Prima Pagina Opinii / Analize Fondul Proprietatea insistă pentru guvernanță corporativă. Oana Truță: În companii situația devine dramatică!

„Nu se dorește implementarea guvernanței corporative, ci mai degrabă renunțarea la Ordonanța de urgență 109. Sau să ajungă aceasta să devină inutilă sau lipsită de conținut”, a declarat Oana Truță, vicepreşedinte Franklin Templeton Investment, la Energy Strategy Summit 2017, organizat de energynomics.ro, remarcând că în ultimele 6 luni nu s-a înregistrat niciun progres, ci o deteriorare a guvernanței corporative.

La companiile statului, situația devine dramatică, a afirmat Truță. Potrivit reprezentantei Fondului Proprietatea în Consilii de Supraveghere a unor companii energetice ale statului, nu mai există un proces de selecție de mangeri, dar există o presiune permanentă la nivelul conducerii administrative și executive pentru a fi revocați. Se fac numiri pe bază de recompense politice. Nu putem fi de acord cu astfel de numiri, a spus Truță la evenimentul energynomics.ro. Potrivit acesteia, la Hidroelectrica există scrisoare de așteptări de câteva luni, dar ce folos!

Daniela Lulache, director general Nuclearelectrica, a remarcat că Fondul Proprietatea recunoaște efectele benefice ale guvernanței corporative când situația s-a deteriorat considerabil. Cu toate acestea, Lulache a îndemnat Fondul Proprietatea, care are o voce puternică, să susțină guvernanța corporativă.

Mai multe companiile de stat riscă să rămână fără management privat, să intre sub control politic. Senatul a modificat recent OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă, o serie de companii de stat fiind exceptate de la obligaţia de a avea management privat. Plenul Senatului a adoptat modificarea ordonanţei privind guvernanța corporativă, Complexul Energetic Oltenia fiind printre societățile care scapă de manageri privați.Rămâne de văzut ce vor decide deputații, dacă vor veni cu alte modificări pe aceeași linie ca senatorii!

Fondul Proprietatea a făcut demersuri la Camera Deputatilor să nu voteze „lista neagră” cu societățile de stat exceptate de la guvernanță corporativă și „să ia în considerare prejudiciul pe care votul său l-ar putea aduce unor companii precum CE Oltenia, dar și daunele aduse de suplimentări de ultim moment ale acestei ‘liste negre’, pe care se așteaptă a fi incluse și alte companii din portofoliul Fondului Proprietatea, unde guvernanța corporativă, bazată pe eficiență, investiții și profitabilitate, reprezintă o regulă”.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *