Greenpeace: Prosumatorii, abandonați (și) de actualul guvern. Prețul pentru energia produsă de aceștia rămâne derizoriu.

Publicat pe Categorii Flux energetic, Opinii / Analize, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Actual Flux energetic Greenpeace: Prosumatorii, abandonați (și) de actualul guvern. Prețul pentru energia produsă de aceștia rămâne derizoriu.
  • Programul AFM: mai puțin de 1.000 de sisteme fotovoltaice finanțate din 26.000 și peste 10.000 de aplicanți respinși eronat

Românii care vor să își producă singuri energia din surse curate – denumiți prin lege, prosumatori – sunt încă în impas. Piața de profil e în continuare sub efectul paraliziei produse de programul de finanțare al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). Anunțat acum 3 ani, programul AFM a produs rezultate neconcludente: mai puțin de 1.000 de sisteme fotovoltaice finanțate din cele 26.000 anunțate și peste 10.000 de aplicanți respinși eronat. Mai mult, a fost compromis conceptul de „prosumator”, care e acum legat, din păcate, de incapacitatea administrativă a unei instituții a statului,susține Greenpeace Romania.

Faptul că noul guvern se angaja acum jumătate de an să facă o reevaluare a acestei situații a fost îmbucurător. În programul de guvernare, executivul și-a asumat un obiectiv fără echivoc: „promovarea și facilitarea calității de prosumator, iar în cazul energiei electrice produsă de către prosumatori, vom susține compensarea cantitativă a energiei livrată în sistemul național de distribuție”. Coaliția formată de PNL, USR-PLUS și UDMR afirma la finalul anului trecut că, pentru noul Guvern, e foarte importantă „acordarea unui loc central (…) prosumatorilor de energie”. Simplificând, guvernul a promis să ușureze calea birocratică de la simplu consumator de energie la prosumator, oferind în același timp un stimulent pentru cei care vor livra excedentul de energie verde produsă în rețea. Cum? Prin posibilitatea de „a primi înapoi” energia livrată în rețea, atunci când prosumatorii au nevoie de ea. Practic, prin această măsură, guvernul ar valoriza mai mult energia produsă de cetățeni, echivalându-i prețul cu cel pe care aceștia îl plătesc atunci când cumpără energia de la furnizor.

Ce anume s-a concretizat din această promisiune 6 luni mai târziu?

În prezent, prețul reglementat prin lege, oferit prosumatorilor pentru energia livrată în rețea, este de 19 bani, adică de 3 sau chiar de 4 ori mai mic decât prețul de achiziție de la furnizor, susține Greenpeace Romania. Pentru că programul de finanțare al Administrației Fondului pentru Mediu nu și-a atins obiectivul de a sprijini cetățenii să-și producă singuri energia, cei care doresc să-și monteze sisteme fotovoltaice trebuie să o facă din fonduri proprii. Investiția este însă dezavantajoasă și descurajantă, tocmai din cauza acestei mari discrepanțe de preț. În medie, amortizarea unui sistem fotovoltaic, fără sprijinul financiar de la AFM (care a ajuns doar la un număr nesemnificativ de cetățeni), durează aproximativ 15 ani.

 „Compensarea cantitativă, vehiculată de guvern, poate fi o rezolvare pentru a încuraja apariția prosumatorilor la scară mare. Pe termen lung, autoritățile trebuie să găsească soluții echilibrate din punctul de vedere al partajării costurilor totale ale sistemului energetic. Evident, trebuie să fie luată în calcul valoarea energiei curate produse de cetățeni pentru rețea, mediu și societate. O idee ar fi ca guvernul să se uite și în direcția unor facilități fiscale mai consistente pentru prosumatori.Ceea ce au clarificat programele de finanțare propuse de statul român până acum este că stimularea prosumatorilor nu trebuie să depindă de o instituție și de bugetul său, ci trebuie să se bazeze pe un mecanism mai simplu, nebirocratic, fără dosare cu șină, la care orice cetățean să poată avea acces oricând,” a declarat Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România.

Ping-pong cu „compensarea cantitativă” între miniștri

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, susținea acum câteva luni că a insistat ca această facilitate pentru prosumatori să fie inclusă în programul de guvernare, dar că nu știe care este stadiul de implementare și că va verifica cu Ministerul Energiei, cel care poate fi inițiatorul acestui demers. Într-un răspuns către o adresă Greenpeace, trimisă Ministrului Energiei, Virgil Popescu, se comunică faptul că subiectul este „în analiză”.

Contactați de Greenpeace, niciunul dintre cei doi miniștri nu a putut oferi o estimare pentru un termen de implementare.

Care ar fi soluția?

România mai are doar o lună (termen limită, 30 iunie 2021) pentru a transpune Directiva Europeană privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile în legislație națională și pentru a îmbunătăți cadrul legal oferit prosumatorilor. Reevaluarea prețului pentru energia livrată de prosumatori în rețea e o măsură ce poate fi adoptată în acest interval, la pachet cu celelalte prevederi ale directivei.

„Ministrul Energiei vorbește mult și, deocamdată, fără nicio acoperire, despre decarbonare, tranziție energetică și ținte mai mari pentru energie regenerabilă. Realitatea, care se poate verifica ușor, este alta: una a amânărilor, a lipsei de măsuri concrete și a susținerii în continuare din bani publici a proiectelor energetice pe combustibili fosili.România nu poate face tranziție energetică fără ca cetățenii să înțeleagă în mod direct ce înseamnă energia regenerabilă și cum pot să beneficieze de ea. Simplul fapt că prosumatorii nu sunt nici măcar menționați în prezent în Legea Energiei, că sprijinirea lor se face doar cu jumătăți de măsură și că sunt aruncați într-un labirint birocratic, arată cât de mult fac autoritățile.

Cerem ministrului Virgil Popescu să iasă din acest joc greșit, pentru că zeci de mii de oameni și-au arătat deja dorința de a fi prosumatori. Domnule ministru, soluțiile le aveți, vi le-ați propus din proprie inițiativă în programul de guvernare, a sosit vremea acțiunilor!”, a mai spus Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România.

Greenpeace este o organizaţie internaţională independentă, prezentă în peste 55 de ţări din întreaga lume, care acţionează pentru a schimba atitudini şi comportamente, pentru a proteja şi conserva mediul înconjurător şi pentru a promova pacea. Pentru a-și păstra independența, Greenpeace nu acceptă donații de la guverne, partide politice sau corporații, ci se bazează mai ales pe contribuții individuale sau granturi de la fundații cu valori comune.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

3 comentarii la “Greenpeace: Prosumatorii, abandonați (și) de actualul guvern. Prețul pentru energia produsă de aceștia rămâne derizoriu.”

  1. Prin compensarea cantitativa guvernul poate sa resolve o problema in ceea ce priveste emisiile de CO2.
    Masura ar face sa creasca folosirea energiei curate prin stimularea consumului de energie.
    Eu am instalat din resurse proprii 6 kw care ar produce 900/1000 kw / luna si automat consumul propriu ar putea creste prin compensarea cantitativa.
    Fara a injecta in grid am consumat 450 kw ,echivalent plantarea a 24 copaci sau reducerea emisiilor de CO2 cu 434 kg sau reducerea folosirii a 174 kg carbune!

  2. De doi ani am primit aprobarea de la AFM pentru instalarea de panouri fotovoltaice, dar instalatorul a avut pretenția să achit eu toate costurile, iar banii , să-i primesc înapoi de la ei , când le vor fi livrați de AFM , acest detaliu, nefiindu-mi comunicat de la început, lăsându-mă să cred că eu trebuie să achit doar partea de cheltuieli pe care trebuie să o suport eu, ca și beneficiar și anume 20% din valoarea proiectului subvenționat, pt.3 kw/h și anume 20000 lei , sumă la care eu trebuia să adaug 2000 lei,contribuție proprie….la finalizarea dosarului, am fost informat că trebuie să achit, integral suma….atunci nu am mai înțeles care au fost criteriile de eligibilitate pentru care aceste firme care se ocupă cu instalarea panourilor , au fost validate de AFM….Acum încerc un transfer, cu aprobarea AFM, bineînțeles, la alt instalator eligibil care se angajează că v-a finaliza proiectul în condițiile arătate mai sus…sunt taaaare curios dacă voi mai reuși implementarea acestui proiect, termenul de valabilitate a acestuia fiind aproape de final…

  3. De doi ani am primit aprobarea de la AFM pentru instalarea de panouri fotovoltaice, dar instalatorul a avut pretenția să achit eu toate costurile, iar banii , să-i primesc înapoi de la ei , când le vor fi livrați de AFM , acest detaliu, nefiindu-mi comunicat de la început, lăsându-mă să cred că eu trebuie să achit doar partea de cheltuieli pe care trebuie să o suport eu, ca și beneficiar și anume 20% din valoarea proiectului subvenționat, pt.3 kw/h și anume 20000 lei , sumă la care eu trebuia să adaug 2000 lei,contribuție proprie….la finalizarea dosarului, am fost informat că trebuie să achit, integral suma….atunci nu am mai înțeles care au fost criteriile de eligibilitate pentru care aceste firme care se ocupă cu instalarea panourilor , au fost validate de AFM….Acum încerc un transfer, cu aprobarea AFM, bineînțeles, la alt instalator eligibil care se angajează că v-a finaliza proiectul în condițiile arătate mai sus…sunt taaaare curios dacă voi mai reuși implementarea acestui proiect, termenul de valabilitate a acestuia fiind aproape de final… am încă o mare nelămurire, dacă la finalizarea acestui proiect, mai am dreptul de negociere a prețului energiei electrice produse, cu societatea de la care consum și căreia îi livrez energie electrică…..în speranța că voi primi măcar un punct de vedere, vă mulțumesc…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *