Grigorescu și Borc, despre provocările în energie

Publicat pe Categorii Flux energetic, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Flux energetic Grigorescu și Borc, despre provocările în energie

Ministrul Energiei vede patru provocări majore care vor marca viitorul în sectorul energetic. “Trebuie să construim infrastructură pentru a acoperi localitati încă neelectrificate, trebuie să modernizăm rețele existente pentru a face față fără probleme creșterii consumului, mai ales în zona urbană sau în zonele cu dezvoltare industrială nouă, trebuie să digitalizam rețelele (contoare intelingente, automatizări) pentru a oferi consumatorului final un serviciu de calitate mai bună. Avem nevoie, totodată, să evaluam corect și riscurile asociate noilor dezvoltări tehnologice (criminalitate cibernetică) pentru a preveni sau combate vulnerabilitățile viitoare ale sistemului de alimentare cu energie”, a declarat Grigorescu la Bucharest Forum / Keystone Projects, organizat de Institutul Aspen România.

12799418_1532191397084901_6734005639270052862_n

În opinia sa, infrastructura este unul din cuvintele cheie în energie pentru deceniul care urmează. Infrastructura de transport, cea de energie electrică și cea de gaze reprezintă un pachet minimal pentru o dezvoltare durabilă și sustenabilă la nivel național, în condițiile în care, în România, încă există peste 100.000 de gospodării care nu dețin aceste utilități, a precizat Grigorescu.

Prezent la Bucharest Forum, Vicepremierul Costin Borc a declarat că România poate deveni, până în 2020, un jucător important pe piața regională de energie, ca urmare a dezvoltării proiectului BRUA, dar și prin continuarea lucrărilor la conductele de gaze Arad-Szeged și Iași-Ungheni.

12931251_1013022338772645_1890235372951861218_n

” Unul dintre cele mai bune exemple care demonstrează că suntem pe drumul bun pentru a atinge acest obiectiv: proiectul BRUA (conducta Bulgaria, România, Ungaria, Austria) care va permite României să valorifice producția prezentă și viitoare de gaze naturale, deschizând noi oportunități pe piața europeană pentru industria energetică din România. De fapt, BRUA reprezintă o oportunitate de a prezenta un proiect pur românesc. Proiectul însuși va fi un promotor, un catalizator al dezvoltării industriale în jurul lui”, a explicat Costin Borc. Potrivit acestuia, proiectul pune bazele unui scenariu realist în care, în anul 2020, România își va putea adjudeca rolul de jucător regional pe piața de energie.

Borc a vorbit și despre resursele din Marea Neagră însă, în opinia sa, potențialul de explorare trebuie gestionat cu atenție în cazul în care se va dovedi viabil din punct de vedere economic.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *