Grupul CEZ România în 2014: pierderi de circa 872 milioane de lei. Cauza: “schimbările bruşte” din sistemul de sprijin pentru regenerabile

Publicat pe Categorii Business, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Grupul CEZ România în 2014: pierderi de circa 872 milioane de lei. Cauza: “schimbările bruşte” din sistemul de sprijin pentru regenerabile

parculeoliancez_11
De la un profit net de 220 de milioane lei în 2013, Grupul CEZ România a trecut pe pierderi în 2014 în valoare de 871,685 milioane de lei. Reprezentanţii CEZ au prezentat rezultatele companiei pe 2014. Cauzele invocate de către aceştia pentru acumularea pierderilor sunt: “schimbările bruşte” din sistemul de sprijin pentru producerea energiei din surse regenerabile, compania fiind forţată să reevalueze activele parcului eolian, pierderea fiind de 743,768 milioane de lei.

“În 2014, am fost nevoiţi să fim mai atenţi la procese şi costuri interne, pentru a compensa pierderea neprevăzută, prilejuită de schimbările consistente ale schemei suport pentru producerea energiei din surse regenerabile din 2013. Dat fiind contextul extern dificil creat de schimbările legislative în sectorul producţiei de energie din surse regenerabile, a fost o mare realizare pentru noi, ca echipă, să păstrăm stabilitatea grupului”, a explicat Martin Zmelik, country manager şi preşedinte al Directoratului CEZ România.

Potrivit dateler furnizate, Grupul CEZ România a înregistrat, la sfârşitul anului trecut, un profit înainte de deducerea dobânzilor, impozitelor, deprecierii şi amortizării (EBITDA) de 478.970 mii lei, în scădere cu 452.194 mii lei faţă de 2013. Scăderile au fost înregistrate în activitatea de producţie a energiei eoliene (565.815 mii lei), fiind cauzate în principal de neprimirea certificatelor verzi pentru Fântânele Vest (Tomis Team) şi Cogealac (Ovidiu Development).

EBITDA rezultat din activităţile de distribuţie şi furnizare a crescut cu 82.384 mii lei faţă de anul trecut, în principal datorită colectării creanţelor restante de la Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA şi de la Poşta Română.

Cheltuielile de investiţii pentru întregul Grup au fost de 223.652 mii lei, fiind direcţionate în principal pentru modernizarea reţelei de distribuţie. De notat că cea mai mare parte din investiţiile în producţia de energie au fost finalizate în 2013. Pe parcursul anului 2014, CEZ Distribuţie s-a concentrat pe îndeplinirea planului de investiţii aprobat de ANRE pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor de distribuţie, a precizat Zmelik.

Vom reveni cu detalii despre strategia CEZ în România, respectiv obiectivele anului 2014.

Foto: sursa CEZ


Publicat de

C. T.

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *