Grupul Electrica: Criza energetică a lovit în profitul net, care a scăzut în primele nouă luni de 5 ori. Apel la autorităţi pentru modificarea unor reglementări din piaţa de energie

Publicat pe Categorii Business
Prima Pagina Business Grupul Electrica: Criza energetică a lovit în profitul net, care a scăzut în primele nouă luni de 5 ori. Apel la autorităţi pentru modificarea unor reglementări din piaţa de energie

Criza energetică de la începutul anului, respectiv explozia prețului energiei pe bursă, a lovit în profitul grupului Electrica, care a scăzut în primele nouă luni de circa cinci ori, la 95,3 milioane lei, comparativ cu perioada similară a anului trecut, din care 87 milioane lei au fost realizați în trimestrul al treilea (iulie – septembrie), potrivit rezultatelor financiare ale Grupului Electrica.

În raportul Electrica transmis BVB se subliniază că ”anul 2017 a fost marcat de condiţii semnificativ adverse în primul trimestru şi de o îmbunătăţire foarte lentă a acestora în următoarele trei luni. După jumătatea anului, sectorul de distribuţie s-a apropiat din nou de niveluri normale ale profitabilităţii, în timp ce piaţa de furnizare a rămas în continuare dificilă până în luna septembrie, în special în zona pieţei reglementate cu clienţi neeligibili”.

În perioada ianuarie — martie 2017, a fost înregistrată o creștere substanțială a prețului de achiziție a energiei, respectiv cu 78% pe Piața Zilei Următoare și cu aproximativ 38% pe Piața de Echilibrare, față de perioada similară a anului precedent. În perioada aprilie — iunie 2017, prețul mediu de achiziție a energiei s-a menținut la un nivel cu aproximativ 30% mai mare, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. În trimestrul al treilea, prețul mediu de achiziție pe Piața Zilei Următoare a fost cu aproximativ 67% mai mare comparativ cu T3 2016.

“Vreau să remarc îmbunătăţirea semnificativă a rezultatelor financiare înregistrate de Grupul Electrica în primele nouă luni ale acestui an. Desigur, rezultatele cumulate în această perioadă sunt încă puternic afectate de efectele dezechilibrelor majore din piaţa de energie, în special, din trimestrul întâi şi, parţial, din trimestrul al doilea. În trimestrul trei, deşi au continuat sa fie probleme pe piaţa de furnizare, sectorul de distribuţie a atins niveluri rezonabile de profitabilitate. În plus, măsurile de diminuare a impactului adoptate de management au avut efect. Situaţiile limită din prima parte a anului, ne-au determinat să adoptăm o strategie pe măsura noilor condiţii din piaţă şi să trecem la implementarea rapidă a unor programe de reducere a costurilor, de optimizare a proceselor şi a structurilor administrative. Asigurăm toate părţile interesate că am luat măsurile necesare pentru îmbunătăţirea performanţelor până la finalul anului şi, totodată, repetăm apelul nostru către autorităţi referitor la necesitatea anumitor măsuri legate de modificarea unor reglementări din piaţa de energie”, afirmă Cătălin Stancu, directorul general Electrica.

Veniturile operaționale totale ale Grupului Electrica, în primele 9 luni ale anului financiar 2017, în sumă de 4,17 miliarde lei, au crescut cu 1,404 miliarde lei comparativ cu primul semestru al anului 2017.

Costul cu achiziția de energie electrică a atins pragul de 2,202 miliarde lei în primele 9 luni ale lui 2017, comparativ cu valoarea de 1,531 miliarde lei, aferentă primelor șase luni din 2017.

În primele 9 luni ale anului 2017, Grupul Electrica a distribuit o cantitate de energie electrică de aproximativ 13 TWh (în creștere cu 2,8% față de primele 9 luni ale lui 2016) către un număr de aproximativ 3,69 milioane de utilizatori și a furnizat o cantitate de 7,4 TWh (în scădere cu 8,7% față de perioada similară din 2016) către un număr de clienți de 3,58 milioane.

Electrica Furnizare este lider pe piața reglementată, cu o cotă de 40,02%, în timp ce pe piața concurențială deține o cotă de 12,03% în 2017, conform raportului ANRE din iulie 2017.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *