Guvernul a decis noile măsuri de sprijin la energie electrică şi gaze, valabile de la 1 aprilie, timp de un an. Măsuri suplimentare pentru piața energiei: supraimpozitarea traderilor, suspendarea certificatelor verzi, plafonarea marjei de profit a furnizorilor

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Guvernul a decis noile măsuri de sprijin la energie electrică şi gaze, valabile de la 1 aprilie, timp de un an. Măsuri suplimentare pentru piața energiei: supraimpozitarea traderilor, suspendarea certificatelor verzi, plafonarea marjei de profit a furnizorilor

Guvernul a decis noile măsuri de protejare a populației și economiei de efectele creșterii prețurilor la energie și gaze naturale, acestea urmând să fie aplicate timp de un an de zile pentru a garanta predictibilitatea și stabilitatea de care cetățenii și mediul de afaceri au atâta nevoie,  a declarat premierul Nicolae Ciucă, după o nouă reuniune a Comitetului interministerial pentru energie.

Noile măsuri, prezentate de șeful Guvernului:

La electricitate:

  • Pentru clienții casnici, s-a stabilit introducerea unui tarif social de 0,68 lei/kw cu TVA inclus, pentru gospodăriile cu un consum lunar până în 100 kw. Sunt 4 milioane de gospodării care se încadrează la acest tip de consum. Alte 4 milioane de gospodării, care au un consum lunar de energie electrică între 100 – 300 kw vor beneficia de tariful de 0,8/kw lei cu TVA inclus. Impactul acestui pachet de sprijin este estimat la 3,62 miliarde lei.
  • Pentru clienții non casnici (IMM-uri – micro, mici și mijlocii, instituții publice,  spitale, școli, grădinițe, lăcașuri de cult, primării, universități, ONG-uri etc, precum și alte instituții, va fi un tarif unic de 1 leu/kw, cu TVA inclus. Impactul estimat pentru măsurile de sprijin al acestor categorii de beneficiari este de 5,54 miliarde lei.
  • Pentru marii consumatori de energie, se vor aplica scheme de ajutor de stat care vor asigura reducerea costului cu până la 20%. În total, impactul estimat al măsurilor de sprijin pentru consumatorii casnici și non-casnici este pentru electricitate în valoare de 9,16 miliarde lei, până la sfârșitul acestui an.

La gaze naturale

  • clienții casnici care vor avea un consum anual de până la 1.200 mc, vor beneficia de un tarif de 0,31 lei /kw. Impact estimat: 2,8 miliarde lei.
  • Pentru consumatorii non casnici , costul gazului natural va fi de 0,37 lei/kw și aici ne referim la IMM-uri – micro, mici și mijlocii, instituții publice,  spitale, școli, grădinițe, lăcașuri de cult, primării, universități, ONG-uri și, de asemenea, instituții similare, excluzând marii consumatori, care vor beneficia de scheme separate. Impact estimat: 2,5 miliarde lei, până la sfârșitul anului. Total impact estimat pentru măsurile de sprijin pentru plata facturilor la gaze naturale este de 5,3 miliarde lei.

Împreună, aplicarea măsurilor pentru energie electrică, dar și pentru gazele naturale vor avea un impact total estimat de 14,5 miliarde lei, până la finalul anului 2022.

Măsuri suplimentare pentru piață

Șeful Guvernului a anunțat și o serie de măsuri suplimentare pentru piață, pentru a tempera volatilitatea prețurilor, fără a încălca regulile europene, care ar expune România unor proceduri de infringement și ar putea crea dificultăți majore în funcționarea pieței de energie.

* Introducerea unui impozit suplimentar pentru activitatea de trading pe piața din România, pentru a descuraja tranzacțiile repetate care pot conduce la creșterea prețurilor.

* Suspendarea certificatelor verzi până la sfârșitul anului 2022 și prelungirea valabilității lor cu perioada suspendată. Această măsură va reduce temporar presiunea fiscală asupra bugetului, care va putea astfel suporta mai bine măsurile de protejare a populației și economiei.

* Rata profitului pe costul de furnizare va fi de maxim 5% pentru furnizori.

Implementarea acestor măsuri, după 1 aprilie, va permite continuarea sustenabilă a eforturilor statului român de a oferi protecție populației și mediului de afaceri, care, timp de un an, vor avea o stabilitate a prețurilor, cu respectarea pieței libere, a declarat Ciucă, completând că “în acest fel, vom fi pregătiți, când situația va reveni la normal, cu o piață funcțională și, extrem de important, investiții semnificative în capacitatea noastră de a crește producția energetică”.
Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *