În 2016, Hidroelectrica face pasul de la insolvență la listare. Disponibilizările continuă, vor fi păstrați 3.000 angajați!

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii În 2016, Hidroelectrica face pasul de la insolvență la listare. Disponibilizările continuă, vor fi păstrați 3.000 angajați!

Pentru Hidroelectrica, anul 2016 este unul important: va face pasul de la insolvență la listare.  Ministerul Energiei și-a propus să finalizeze pregătirile pentru privatizarea companiei Hidroelectrica până în luna octombrie a acestui an, potrivit planului strategic pe 2016, publicat pe site-ul Guvernului. Se avansează luna noiembrie pentru listarea pe bursă a unui pachet de 15% din acțiunile companiei, pachet pentru care se estimează obținerea a 500 de milioane de euro.

.hidroelctrica

Din punct de vedere tehnic, Hidroelectrica nu mai este în insolvență. Sub aspect juridic, în luna mai sunt ultimele termene pentru procese, soluționarea acestora fiind unda verde pentru ieșirea din insolvență a celui mai mare producător de energie din România. Administratorul judiciar mizează și pe impactul favorabil dat de verdictul Consiliului Concurenţei, care a anunțat amenzi record – circa 37 milioane euro – aplicate atât Hidroelectrica, cât și unui număr de 10 parteneri contractuali ai acesteia, în principal comercianți de energie, pentru încheierea unor înțelegeri anticoncurențiale pe piața producerii și comercializării de energie electrică. În vara acestui an, se fac 4 ani de insolvență și judecătorul este obligat să se pronunțe în privința Hidroelectrica,  susțin surse judiciare.

Peste 2000 angajați au plecat de la Hidroelectrica pe perioada insolvenței

Dincolo de planurile autorităților în privința Hidroelectrica, insolvența nu a fost deloc ușoară pentru angajații companiei. „Optimizarea numărului de personal este un obiectiv strategic pentru societate, pentru asigurarea necesarului de personal atât ca număr, cât și pe categorii și calificări. Până la finele anului 2016 numărul de personal va ajunge la 3000 angajați, reducându-se atât pe cale naturală, cât și prin concedieri, inclusiv plecări voluntare de personal”, se precizează într-un document consultat de InvesTenergy.

În momentul intrării în insolvență, în iunie 2012, la Hidroelectrica lucrau 5.239 salariați , din care: muncitori – 3096, maiștri – 107 și personal TESA – 2036. Potrivit planului de reorganizare care a fost prelungit până la data de 20 iunie 2016,  structura de personal trebuie redusă cu 200 salariați pentru fiecare din anii 2015 și 2016. Astfel încât, la finele anului 2016, să se ajungă la un număr de 3.000 de salariați! Conform datelor companiei, 103 posturi se pot desființa odată cu aprobarea cererilor de plecare voluntară. Compania va plăti salariaților disponibilizați plăți compensatorii funcție de vechimea în muncă.

De la deschiderea procedurii insolvenței până în prezent au avut loc la Hidroelectrica 5 reorganizări ale activității, respectiv 5 valuri de concedieri succesive. Administratorul judiciar al Hidroelectrica a explicat că una din cauzele intrării societății în insolvență a fost supradimensionarea numărului de personal, în special a celui TESA – personal tehnic, economic și administrativ – respectiv 2039 angajați în iunie 2012, în acest moment fiind de 979 salariați. Personalul muncitor care asigură funcționarea în siguranță a centralelor hidroelectrice s-a redus, în perioada menționată, mai mult pe cale naturală, susțin reprezentanții companiei.

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *