INTERVIU Daniel NAFTALI, Fondul Proprietatea: “Finalizarea listării Hidroelectrica până la sfârșitul trimestrului patru din acest an este – într-adevăr – un obiectiv ambițios, dar – credem noi – realizabil”

Publicat pe Categorii Esential, Interviuri InvesTenergy, Semnal
Prima Pagina Actual Esential INTERVIU Daniel NAFTALI, Fondul Proprietatea: “Finalizarea listării Hidroelectrica până la sfârșitul trimestrului patru din acest an este – într-adevăr – un obiectiv ambițios, dar – credem noi – realizabil”

Nu credem că decizia Tribunalului București (privind anularea procedurii de recrutare și selecție a membrilor Directoratului Hidroelectrica, derulată în 2019) va afecta obiectivul listării

Daniel Naftali

Listarea Hidroelectrica este cea mai mare și așteptată listare din istoria pieței de capital din România. Fondul Proprietatea dorește să se realizeze până în trimestrul patru din acest an. “Finalizarea listării până la sfârșitul trimestrului patru din acest an este – într-adevăr – un obiectiv ambițios, dar – credem noi- realizabil”, susține dl Daniel Naftali, Vicepreședinte Senior al Franklin Templeton București, Manager de Portofoliu Adjunct al Fondului Proprietatea, membru CS Hidroelectrica, într-un interviu acordat InvesTenergy.

Domnule Naftali, vedeți realizabil acest obiectiv, al listării Hidroelectrica,  după nenumăratele demersuri anterioare care nu au avut sorți de izbândă?

– Listarea Hidroelectrica a fost dintotdeauna un obiectiv foarte important pentru Fondul Proprietatea. În prezent, existând aprobarea acționarilor pentru listarea companiei, realizată cu acțiunile deținute de Fondul Proprietatea în cadrul Hidroelectrica, credem că este foarte important ca procesul de pregătire a listării să se desfășoare într-un ritm susținut. Finalizarea listării până la sfârșitul trimestrului patru din acest an este – într-adevăr – un obiectiv ambițios, dar – credem noi – realizabil.

Cât de pregătită este Hidroelectrica pentru această listare? Este momentul cel mai bun?

– Hidroelectrica a parcurs un proces lung și complex de restructurare și transformare organizațională, societatea fiind în prezent printre cele mai valoroase companii din România. Pentru Hidroelectrica, listarea la bursă reprezintă o oportunitate unică de a-și continua și accelera dezvoltarea, adoptând cele mai bune practici în materie de guvernanță corporativă,  transparență și sustenabilitate. Urmează o perioadă susținută de pregătire, un proces normal prin care trec toate companiile care vor să se listeze astfel încât să răspundă standardelor și așteptărilor specifice piețelor bursiere. 

Decizia Tribunalului București privind anularea procedurii de recrutare și selecție a membrilor Directoratului Hidroelectrica, derulată în 2019,  fără precedent în jurisprudența românească, poate fi un obstacol în realizarea listării?  S-a discutat în cadrul Consiliului de Supraveghere al companiei  pe acest subiect? Care sunt riscurile?

– În baza informațiilor disponibile în prezent, nu credem că decizia Tribunalului București va afecta obiectivul listării. Totodată, întrucât este vorba despre un litigiu încă nesoluționat definitiv, Hidroelectrica informând public asupra intenției sale de a  utiliza calea apelului în instanță, este dificil să oferim comentarii pe acest subiect.

Acționarii Hidroelectrica au aprobat vânzarea de acțiuni deținute de Fondul Proprietatea. Cum se va proceda? Se va merge pe o listare duală? Care este varianta optimă pentru companie? Dar pentru Fondul Proprietatea?

– Adunarea Generală a Acționarilor din data de 31 martie 2022 a aprobat listarea companiei la Bursa de Valori București. Având în vedere importanța companiei Hidroelectrica atât pentru Fondul Proprietatea, cât și pentru România în general, dorim să ne asigurăm că listarea la bursă este realizată cu succes, iar valoarea și potențialul de dezvoltare sunt deplin  recunoscute de către piață și de către investitori. Fondul Proprietatea susține deplin listarea Hidroelectrica la Bursa de Valori București, ca piață principală, dar există argumente tehnice puternice în favoarea și a unei listări duale  internaționale, pentru a face IPO-ul accesibil tuturor categoriilor de investitori. Trebuie să fim conștienți că prin valoarea sa – listarea a cel puțin 15% din acțiunile Hidroelectrica reprezintă o tranzacție foarte mare nu doar în contextul pieței de capital din România, ci la nivel internațional -, prin urmare, este normal să dorim să ne asigurăm că listarea beneficiază de toate premisele necesare pentru a se desfășura în cele mai bune condiții, iar Hidroelectrica și România beneficiază de atenție maximă din partea investitorilor.

Care sunt următorii pași de urmat?

– Următorii pași vizează desfășurarea procesului efectiv de pregătire  a companiei pentru listarea la bursă, care va fi realizat într-o strânsă colaborare cu partenerii noștri, consultanții juridici, financiari și cu sindicatul de bănci care va intermedia  IPO-ul.

Ce așteptări aveți de la această listare?

– Ne așteptăm ca această listare să fie un succes pentru Hidroelectrica, pentru piața de capital din România și pentru economia românească în ansamblul său. Prin listarea la bursă, Hidroelectrica va deveni o companie extrem de vizibilă la nivel european, listarea sprijinind consolidarea și dezvoltarea companiei pe termen lung.

Prezentați vă rog beneficiile listării Hidroelectrica.

– Listarea la bursă va permite implementarea celor mai bune practici în materie de guvernanță corporativă și transparență la nivelul companiei. Totodată, pentru Hidroelectrica, listarea este o oportunitate unică de accelerare a dezvoltării sale. În calitate de producător de energie electrică din surse aproape exclusiv hidro, Hidroelectrica este într-o poziție extrem de  favorabilă pentru a putea beneficia de oportunitățile pe care accelerarea procesului de  tranziție către economia verde le generează. De asemenea, listarea pe piața de capital va facilita accesul companiei la surse suplimentare de finanțare pe termen lung. Pentru piața de capital din România, listarea Hidroelectrica va însemna un pas decisiv către promovarea la statutul de piață emergentă de către MSCI, sporind semnificativ atractivitatea pieței de capital locale și direcționând fluxurile de investiții internaționale către România.

Vă mulțumesc.

Despre Daniel Naftali

Este Vicepreședinte Senior al Franklin Templeton București, administratorul Fondului Proprietatea, și Manager de Portofoliu Adjunct al Fondului Proprietatea, concentrându-se în special pe relația cu consiliile de administrație și conducerile companiilor din portofoliul Fondului. Naftali s-a alăturat Franklin Templeton în 2010 și are o experiență de 15 ani în industria administrării de active. În cei 11 ani la Franklin Templeton, a fost responsabil cu monitorizarea permanentă a mai multor companii cheie din portofoliul Fondului Proprietatea și interacțiunea cu stakeholderii acestora. A fost, de asemenea, membru neexecutiv în consiliile de administrație ale mai multor companii din portofoliul Fondului, care operează în sectorul energiei, infrastructurii, industriei și FMCG. Înainte de a se alătura Franklin Templeton, Daniel Naftali a lucrat ca analist de investiții la Raiffeisen Bank România și analist de acțiuni la Alpha Finance România. El deține o diplomă de master în valori mobiliare internaționale, investiții și bănci de la Centrul ICMA – Henley Business School Universitatea din Reading, Marea Britanie, un masterat în bănci și asigurări de la Universite d’Orleans, Franța și o diplomă de master si  licență în finanțe bănci de la Academia de Studii Economice din București. Deține, de asemenea, și certificarea Chartered Alternative Investment Analyst (CAIA).


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.